Wedding Crashers, een nieuwe Rat Pack film

Er zijn weinig komedies die meteen zoveel lovende kritieken krijgen van de pers als Wedding Crashers, bij ons in de zalen vanaf 10 augustus 2005. De film gaat over twee scheidingsdeskundigen, John (Owen Wilson) en Jeremy (Vince Vaughn). Ze zijn zakenpartners en boezemvrienden. Samen lopen ze de huwelijkspartijen af om vrouwen te versieren voor een one night stand. Op de grootste trouwerij van het jaar, van de dochter van politicus William Cleary (Christopher Walken), laten John en Jeremy al snel hun oog vallen op de bruidsmeisjes Claire (Rachel McAdams) en Gloria Cleary (Isla Fisher).

John raakt, tegen de spelregels van het versieren in, tot over zijn oren verliefd op Claire. Hij weet Jeremy ervan te overtuigen om in te gaan op een uitnodiging om een heel weekend door te brengen op het landgoed. Al snel raken de twee verstrikt in de vreemde capriolen van de familie Cleary.

In de regiestoel zien we David Dobkin, die in het komedie-register al flink scoorde met Shanghai Knights en Clay Pigeons, respectievelijk met Wilson en Vaughn. De twee acteurs maken eigenlijk deel uit van een nieuwe rat pack of nog Frat Pack zoals ze die vaak noemen, zoals er vroeger al een was met Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis, Peter Lawford en Joey Bishop.

Tegenwoordig zien we vaak Vince Vaughn, Owen Wilson, zijn broer Luke Wilson, Will Ferrell en Ben Stiller samen. Het begon eerst met Owen Wilson en Ben Stiller die niet alleen in films maar ook nog eens op MTV-awards samen de show presenteerden. Stiller regisseerde ook The Cable Guy waarin Owen Wilson een klein rolletje had. Later werd de groep uitgebreid met de broer van Wilson, Luke. Later kwamen Vaughn en Farrell de groep vervoegen. De 5 acteurs hadden dezelfde soort humor en begonnen steeds meer in elkaars films op te duiken. En misschien zal Jack Black zich aan het lijstje aansluiten maar tot nu toe gaat de acteur solo. Hier is een lijstje van hun films:

The Wendell Baker Story (2005)
(Wilson bros, Farrell)
Dodgeball: A True Underdog Story (2004)
(Stiller, Vaughn)
Starsky & Hutch (2004)
(Stiller, Owen Wilson, Vaughn)
Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (2004)
(iedereen)
Old School (2003)
(Ferrell, Vaughn, Luke Wilson)
The Royal Tenenbaums (2001)
(Stiller, Wilson bros.)
Zoolander (2001)
(Stiller, Owen Wilson, Ferrell)
Meet the Parents (2000)
(Stiller, Owen Wilson)

Een dergelijke acteursgroepering kan heel goed werken. Ook in Frankrijk had je verschillende komedie groeperingen zoals Les Nuls (Alain Chabat, Bruno Carette, Chantal Lauby, Dominique Farrugia) of de groep van Les Bronzés (Michel Blanc, Marie-Anne Chazel, Christin Clavier, Thrierry Lhermitte, Dominique Lavanant, Gérard Jugnot, Josiane Balasko, Bruno Moynot) die furore maakten en nog steeds samenklitten voor nieuwe filmprojecten. Het gevaar is uiteraard dat we vaak dezelfde plaat horen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het personage van Ben Stiller die in Zoolander en Dodgeball, bijna hetzelfde personage vertolkt. In de ene film iets naiever en in de andere film iets gemener. Maar ze hebben dezelfde attitute and speech. Idem dito voor de andere acteurs.

Maar het publiek en de critici zijn er wild van en dit getuigen de volgende korte slagzinnen uit een paar reviews over Wedding Crashers:

“Trust me: You won’t hate yourself in the morning. These swindlers are sensational.”
Glenn Whipp, LOS ANGELES DAILY NEWS

“Vaughn and Wilson could do cold readings of Sylvia Plath poems and make them sound hilarious.”
Jeffrey Westhoff, NORTHWEST HERALD (CRYSTAL LAKE, IL)

“an unapologetically raunchy and frequently hilarious farce… Wilson and Vaughn… work together superbly… Impressively, the rest of the cast is playing at the same level.”
James Sanford, KALAMAZOO GAZETTE

“The most exhilarating entertainment to emerge this year from the failed, forlorn factory town of Hollywood, largely because of Owen Wilson and Vince Vaughn, the best high-low comedy team since the hey-hey days of Paul Newman and Robert Redford.”
Andrew Sarris, NEW YORK OBSERVER

“Wedding Crashers may be the most optimistic Hollywood comedy of the year, because it restores at least some dim hope that directors, writers and actors with actual brains in their heads can somehow triumph over unimaginative studio execs.”
Stephanie Zacharek, SALON.COM

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *