De 80-jarige Robert Altman nog steeds ‘actief’

Met regisseurs zoals Tim Burton of Michael Bay weet je precies wat je kan verwachten. Met een regisseur zoals Robert Altman tast je in het donker. En die onvoorspelbaarheid is ook een beetje zijn flair als “Hollywood-auteur”. Soms pakt hij uit met hilarische komedies zoals A Wedding(1978), indringende drama’s zoals Gosford Park (2001) of spannende en perfect uitgebalanceerde thrillers zoals The Player (1992). Maar hij is ook instaat van het slechtste, met draken van films zoals Prêt-à-Porter (1994) of het stereotype Dr T and the Woman (2000).

Er zijn een paar dingen waaraan je een Altman film aan kan herkennen, zoals zijn voorliefde voor bekende gezichten en het gebruik van overlappende dialogen. Vaak vind je er meestal overvloedig veel personages, die niet altijd even goed uitgetekend zijn. In een scène is het ook niet uitzonderlijk om bijvoorbeeld twee personages te hebben die geheel naast elkaar en door elkaar converseren. Dergelijke “ensemble-stukken” zijn vaak een soort hit and miss, maar ook dit behoort tot de charmes van Altman. Iets wat ik minder goed kan verdragen is de constant bewegende camera van zijn zoon, cameraman Robert Reed Altman. De voorliefde voor overdreven bewegende camera’s is een pijnlijke afwijking die Altman met een aantal andere cineasten deelt.

Altman is ook het levende bewijs dat je niet té oud kan zijn om films te maken. Op zijn 80-jarige leeftijd heeft hij net Paint afgewerkt, een komedie-thriller over een documentariste (Salma Hayek) die onderduikt in de slinkse art-wereld van New York om de moord een artiest te onderzoeken. Nu is hij volop bezig met een ambitieus filmproject genaamd A Prairie Home Companion (2006). De titel van de film is afkomstig van een radioprogramma dat al 25 jaar in Amerika wordt uitgezonden op de late zaterdagmiddag. Het is een mengeling van volkshumor, liedjes en sketches. De film werpt een blik achter de schermen. In de cast vinden we oa. Woody Harrelson, Tommy Lee Jones, Meryl Streep, Kevin Kline, John C. Reilly en… (oh no !) Lindsay Lohan. Het zou me niets verwonderen dat de studio haar wou hebben om het productiebudget te garanderen. Altman is niet meteen een garantie op een geslaagde box-office. Lindsay Lohan daarentegen heeft alle tienermeisjes aan haar zij. En dat betekent macht, heel veel macht.

Maar ’the powers that be’ neemt geen risico’s met de leeftijd van Altman en hebben zomaar eventjes Paul Thomas Anderson aangesproken om Altman in de regie te vergezellen, met zijn goedkeuring uiteraard. Als Altman ziek zou vallen zal Anderson de regie even overnemen met de regie-aanwijzigen van de wijze oude man. Daarvan staat nog niets vermeld op Imdb, maar ik verwacht binnenkort een ‘executive producer’ credit onder zijn naam. Maar Altman is nog altijd in command, én nog in staat de billen van Lindsay te strelen. Ouwe snoeper!

***Related Posts***
22/11/2006 : Robert Altman overleden
29/07/2006: Lindsay Lohan krijgt op haar donder
12/06/2006: Jessica Alba vervangt Lindsay Lohan op de set van Bill
12/11/2006: Robert Altman krijgt een Oscar
25/03/2005: Lindsay Lohan

***Related Site***
Imdb: A Prairie Home Companion (2006)

1 Comment

  1. arnaud

    ouwe viespeuk als je het mij vraagt.

    leuke blogje trouwens !

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.