Lord of War met Nicolas Cage en Stay met Ewan McGregor en Naomi Watts

Over sommige films wordt maar niet gezwegen over castingwissels of schandalen op de set, alles wat de headlines enigszins kan beïnvloeden. Maar over de films Stay en Lord of War wordt maar bitter weinig verteld. Een van deze twee nieuwkomers zal waarschijnlijk echt de moeite zijn, de andere film neigt in het bad met de clichés te vallen. Toch zijn de twee films de moeite waard om even te vernoemen.

Stay (2005)

De film waar ik het minst naar uitkijk is deze. Het verhaal begint met de jonge Henry Letham (Ryan Gosling) die levend uit een auto-ongeluk ontsnapt en wordt opgevangen door de psychiater Sam Foster (Ewan McGregor). Het trauma van de jonge artiest begint stilaan vormen te krijgen van paranoia en een soort psychose die hem instaat stelt een paar onheilspellende vooruitzichten te voorspellen, zoals zijn eigen dood. De psychiater, geplaagd door zijn vriendin Lila Culpepper (Naomi Watts) die eveneens zwaar depressief is, wil kost wat kost de zelfmoord van Letham vermijden. Maar de nachtmerrie is nog maar pas begonnen.

Er is nog geen trailer voorhanden maar het lijkt erop dat deze film hetzelfde pad bewandelt tussen de knappe Fight Club en het iets te simpele The Butterfly Effect. Maar verwacht je maar aan een goede dosis jump-cuts, flash-backs, flash-forwards, flash-you-haven’t-seen-this-one-coming, en uiteraard een einde die alles op zijn kop zal zwieren. Een formule thriller, maar toch met een bijzonder sterke cast en een regisseur, Marc Forster (Monster’s Ball, Finding Neverland) die met zijn vorige films heeft bewezen geweldig goed met acteurs overweg te kunnen. Het scenario voor de film is van David Benioff (Troy, 25th Hour) die het rechtstreeks heeft geschreven voor het witte doek. Benioff is tevens ook bezig met het scenario van Wolverine, een spin-off van The X-Men. Er is nog geen release voor België bekend.

Lord of War (2005)

Een film waar ik iets meer naar uitkijk is deze, Lord of War van de regisseur/scenarist van Gattaca, Andrew Niccol, die eveneens het scenario schreef voor The Truman Show en het idee bedacht van The Terminal (2004). Met andere woorden, een talentvolle Nieuw-Zeelandse auteur-regisseur met een grote toekomst. Het enige minpuntje, maar dat is een compleet subjectieve mening, ik vind zijn regie soms iets te statisch en contra-dramatisch. Maar mensen evolueren en zo kan met de ervaring Niccol tot de bekende elite behoren. Lord of War is nog maar zijn 3de film zijn als regisseur. Hij heeft ook S1mone geregisseerd, maar daar zwijg ik liever over.

Lord of War gaat over een wapenhandelaar Yuri Orlov (Nicolas Cage), achtervolgd door Interpol agent Jack Valentine (Ethan Hawke), die door middel van list en bedrog zijn weg naar de top van zijn vakgebied bewandeld. Daar komt hij echter een vijand tegen die hij nooit had verwacht, namelijk zijn geweten. Dat het niet simpel is om een leven vol mooie vrouwen, wapens en glamour achter je te laten mag duidelijk zijn. Als dan ook nog helemaal niemand wil dat je het wereldje achter je laat, zelfs je vijanden niet, dan wordt het helemaal moeilijk.

Er zijn veel dingen die me aantrekken bij deze film. Niet alleen het basisidee van een wapenhandelaar met gewetensproblemen vind ik schitterend maar ook de affiche en de taglines zijn zalig:

First rule of gunrunning: never get shot with your own merchandise.

Got guns?

Where There’s A Will, There’s A Weapon.

Verwacht je hier maar aan een provocatieve film die een blik zal werpen achter de schermen van de wapenhandel net zoals Blow dat deed voor de drugwereld. De film werd gedraaid in Zuid-Afrika, met als hoofdlocatie in Cape Town. The place to be in Zuid-Afrika op gebied van reclamefilms. Waarom Zuid-Afrika? Wel, het is er “relatief” goedkoper (hoewel de prijzen stilaan op ons niveau komen te liggen); er is er bijna altijd zonnig weer en je heb een grote variatie van uitlopende decors op een boogscheut van elkaar (stranden, stad-centrum, bossen, uitgestrekte velden,…). De productiehuizen schieten er als paddestoelen uit de grond en de geruchten doen er de ronde dat DreamWorks er een studio zal bouwen. Lord of War zal ergens in oktober bij ons in de zalen zijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.