Oliver Stone maakt 9/11 film met Nicolas Cage in de hoofdrol

En het is er dan toch van gekomen. Hollywood zal na een paar jaren van rouw alles in het werk zetten voor een verfilming van de aanslag op de Twin Towers op 11 september 2001, of toch een verhaal die rechtstreeks een gevolg is van de aanslag. En het zal de controversiële Oliver Stone zijn die deze dramatische gebeurtenissen naar het witte doek zal vertalen. Het wordt dus een groots opgezette film, waar de waarheid af en toe met een paar korreltjes zout te nemen is. Pre-productie van de film is reeds begonnen in New York. Coming Soon schrijft het volgende:

Paramount Pictures will finance and distribute an untitled feature about the rescue of two Port Authority police officers from the rubble of the World Trade Center, says Variety. Oliver Stone will direct the film and Nicolas Cage will star.

Andrea Berloff, who recently signed to write Paramount’s remake of Don’t Look Now, has written the script.

De Stone-film zal het verhaal vertellen van Will Jimeno en John McLoughlin, twee politie-agenten die zoals velen, hun leven in de schaal hebben gelegd om andere mensen te redden vanonder het puin. Het duo waren onder de weinigen die de reddingsactie hebben overleefd.

Als Nicolas Cage bij het project betrokken is mogen we ons dus verwachten aan een groots opgezette film. Het verhaal vertellen van de aanslag via de hulpdiensten lijkt een vrij logische keuze, hoewel ik toch ook wel de andere kant wou zien, met de terroristen die alles in het werk stelden voor hun terreurdaad, in een soort JFK-achtige narratie. Maar dit is misschien nog een beetje te vroeg. Hoezeer de vorige films van Oliver Stone niet altijd even geslaagd waren, dank ik dat hij een goede keuze is. Hij heeft de kennis, de ervaring en vooral “de ballen” om een dergelijke delicate film aan te pakken. En Stone kennende, zal hij zich niet tevreden stellen met een simpel verhaaltje van twee officieren die puin aan het ruimen zijn. Begrijp me niet verkeerd, dat waargebeurde verhaal van die twee agenten kan zeker heldhaftig en aangrijpend zijn, maar ik zou het jammer vinden als de materie van de aanslag zelf niet wordt gebruikt. Dit is een beetje zoals de slagroom proeven zonder een hap te nemen van de taart.

En terwijl dit in elkaar wordt gestoken is nog een ander filmproject bezig van Colombia Pictures, gebaseerd op het boek van Jim Dwyer-Kevin Flynn, die zich concentreert op de 102 minuten van reddingsacties, tussen de inslag van het eerste vliegtuig en de instorting van de eerste toren. Scenarist/regisseur Billy Ray (Shattered Glass) heeft een eerste draft klaar van het scenario, maar meer details zijn nog niet beschikbaar.

Na de aanslagen gisteren in Londen is de materie nog allemaal vrij actueel en relevant. Oliver Stone maakte zijn plannen bekend een dag nadat Londen getroffen werd door een reeks bomaanslagen. Ik hoop gewoon dat men, juist omwille van de relevante context, correct omspringt met de materie. Zijn jullie klaar voor een 9/11 film?

***Related Disaster Movie Posts***
14/09/2006: Nieuwe 9/11 film voor Oliver Stone
13/07/2006: United 93 review
18/05/2006: World Trade Center trailer
27/03/2006: Charlie Sheen twijfelt aan 9/11
09/03/2006: Documentaire: 9/11 een leugen ?
13/02/2006: World Trade Center poster
05/02/2006: Orkaan Katrina verfilmd
14/01/2006: Poseidon remake
07/01/2006: Flight 93, nog een 9/11 film
21/09/2005: Oliver Stone krijgt geen carte blanche voor 9/11
10/08/2005: Tsunami film

9 Comments

 1. |sm|

  wel, het verbaast me niet dat het Stone is die deze film maakt.

  Nicolas Cage is ok, i guess.

  Reply
 2. dave

  Ik zie hem al een hondje redden vanonder het puin. Ik zie het zo voor mij!

  🙂

  Reply
 3. dries

  bah, al die rampenfilms, geef me maar een film met een goe verhaal en wat onverwachte plotwendingen

  Reply
 4. maarten

  ik had toch liever een film over de ramp zelf en niet over een reddingsploeg na de ramp. Met CGI moet dit toch allemaal mogelijk zijn.

  Reply
 5. TTC

  Het boek ‘102 Minuten’ van Dwyer & Flynn heb ik zonet uitgelezen. Leest als een trein en ik zie er eerlijk gezegd wel een film in. Het boek onthult ook heel wat, zoals de erbarmelijke communicatie tussen de NYPD en FDNY op 9/11…

  Reply
 6. dave

  interessant. Zal dat toch ook eens moeten lezen. Thanks voor de tip.

  Reply
 7. tribe

  more info on World Trade Center

  Reply
 8. Erick

  khad liever gezien dat er een JFKachtige docu van gemaakt was, vanuit verschillende perspectieven (terroristen, inzittenden, regering) Nu lijkt het een rampenfilm pur sang te worden, maar Stone staat bovenaan mijn lijstje favo regisseurs, dus de hoop is nog niet vervlogen. Weet iemand wanneer hij in NL te zien zal zijn?

  Reply
 9. dave

  21 september 2006

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *