Spielberg’s keert terug naar de Olympische Spelen van 1972

Steven Spielberg komt nog maar net van zijn première van War of the Worlds of hij staat al op een andere boeiende filmset. Een historische thriller, met de voorlopige titel Munich, die terugblikt op het gijzelingsdrama van 11 Israëlische atleten op de Olympische Spelen van München in september 1972. Universal Pictures zal de film uitbrengen in december van dit jaar in de Verenigde Staten, DreamWorks zal de rest van de wereld aanpakken. Voor ons wordt het dus wachten tot 25 januari 2006. Waarom allemaal zo snel, wel hier vermoed ik dat Spielberg voor de oscar gaat en nog net op tijd wil zijn voor de selectie van 2005 (Deze link bevestigt mijn voorgevoel).

De film vertelt het dramatische verhaal van de geheime Israëlische brigade die werd samengesteld om 11 Palestijnse terroristen op te sporen die verdacht worden van het bloedbad tijdens de Olympische Spelen van München (1972). Een wraakmissie die een hoge tol zal eisen van de soldaten. Eric Bana speelt de rol van een Mossad agent die de speciale eenheid moet leiden voor deze operatie.

Het verhaal, geïnspireerd op waar gebeurde feiten, is gebaseerd op verschillende authentieke bronnen, inclusief de herinneringen van getuigen die aan de gebeurtenissen hebben deelgenomen. Het boek is van de hand van Tony Kushner, winnaar van de Pulitzer Prijs, die voor het eerst zijn werk op het witte doek zal zien. Het scenario is opnieuw van Spielberg’s trouwe aanhanger Eric Roth met de medewerking van Charles Randolph. De productie is in handen van Kathleen Kennedy, Barry Mendel, Spielberg en Colin Wilson.

In de cast zien we naast Eric Bana nog heel wat bekende gezichten zoals: Daniel Craig (Layer Cake), Geoffrey Rush (Shine, Shakespeare in Love, Quills), Mathieu Kassovitz (Amen, Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, Assassin/s), Marie-Josée Croze (Les Invasions Barbares), Hanns Zischler ( Walk on Water) en Ciaran Hinds (Andrew Lloyd Webber’s The Phantom of the Opera). De productie loopt in verschillende steden zoals in Polen, Hongarije, Malta en New York.

“The attack at Munich by Black September and the Israeli response to it was a defining moment in the modern history of the Middle East,” volgens Spielberg via Dark Horizions. “It’s easy to look back at historic events with the benefit of hindsight. What’s not so easy is to try to see things as they must have looked to people at the time. Viewing Israel’s response to Munich through the eyes of the men who were sent to avenge that tragedy adds a human dimension to a horrific episode that we usually think about only in political or military terms. By experiencing how the implacable resolve of these men to succeed in their mission slowly gave way to troubling doubts about what they were doing, I think we can learn something important about the tragic stand-off we find ourselves in today.”

Na deze film wil Spielberg het vierde deel van Indiana Jones beginnen. Het is nog niet duidelijk of in Indiana Jones and the Lost Continent een rol weggelegd zal zijn voor Sean Connery. Na het scenario debacle is er een soort informatie stop aan de gang. Afwachten dus.

5 Comments

 1. |sm|

  hoe langer ik erover nadenk, hoe minder goed ik war of the worlds vind. mijn directe reactie na het zien van de film was, ca va nog. maar da gevoel vervaagd…
  heb je de film intussen al gezien??!! 🙂

  Reply
 2. dave

  neen, nog niet.
  Ik denk dat het niet jou soort film is. Gewoon niet veel van aantrekken. Ik verteer bijvoorbeeld moeilijk Wim Wenders. But I am a sucker for good entertainment! Ik ga misschien in het weekend gaan zien.
  😉

  Reply
 3. |sm|

  is het wel. maar dat jij film zomaar zal slikken kan ik moeilijk geloven.

  Reply
 4. dave

  Spielberg is een filmgod! Hij mag zichzelf nog filmen, plassend in een bierglas op één been met een lullige sombrero op zijn kop, nog zal ik met veel belangstelling naar zijn homevideo kijken. Nu, … Spielberg in Sombrero, plassend in een bierglas op één been, is ook wel hilarisch.

  Dit gezegd zijnde, sommige mensen bekijken films voor hun verhaal, sommige voor hun entertainment-waarde, sommige (de filmmakers in het bijzonder) voor hun techniek en de filmfreaks zijn verondersteld de films te bekijken vanuit verschillende invalshoeken, zoals daar zijn: verhaalopbouw, karakteruitwerking, acteursregie/spel, algemene plot, de subtekst, de seks (…eu…kan belangrijk zijn), de actie, de fotografie, …en ga zomaar verder. Al die facetten maken deel uit van een filmoordeel.

  Dat de ene filmfreak meer de aandacht zal leggen op technische facetten, terwijl de andere op het narratieve, maakt alles des te subjectiever. Spielberg is een meester op verschillende domeinen, en net zoals een Federer kan hij wel eens de bal mis slaan. Maar zelfs tijdens die momenten – wat niet vaak voorkomt – hebben ze momenten van pure genialiteit.

  Daar ik heb het gezegd. Er zijn echter films van Spielberg dat ik beter vind dan andere – AI vind ik bijvoorbeeld moeilijk verteerbaar, maar Close Encounters of the Third Kind dan weer buitengewoon geniaal – dus ga je moeten wachten tot volgende week met mijn review van WotW.

  😉

  Reply
 5. |sm|

  zal nog dit jaar uitkomen! amaai. ook snel. ineens 2 van spielberg op een jaar.

  enfin. eric bana in de hoofdrol. ben wel benieuwd!

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.