Meningen verdeeld over War of the Worlds

Vrij veel critici zijn het er over eens dat het nieuwe Spielberg/Cruise vehikel opnieuw vonken geeft. Het is niet de film waar iedereen op stond te wachten, maar wel degelijk een film die niet onopgemerkt voorbij gaat. War of the Worlds schijnt een visueel verbluffend staaltje cinema te zijn, maar dat hadden we al zo een beetje zien aankomen van Spielberg.

Volgens vele critici is dit de ultieme alien-invasie film die van Independence Day een aflevering van de Muppet Show maakt. Wow, ik ben benieuwd! War of the Worlds gaat zoals jullie al hadden kunnen raden over een buitenaardse invasie. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van H.G. Wells, geschreven in 1898. Het verhaal is al op verschillende manieren verteld: als hoorspel, film, serie en musical. Orson Welles’ radio-uitzending van War of the Worlds zou in 1938 voor ware paniek hebben gezorgd onder de Amerikanen, die zich niet realiseerden dat het fictie was. Spielberg verplaatste het verhaal naar het heden en richtte zich op één Amerikaans gezin, met Tom Cruise, Dakota Fanning, Justin Chatwin, Tim Robbins en Miranda Otto in de hoofdrollen.

De film is in een recordtijd opgenomen met 72 draaidagen. Voor een film van bijna 2 uur is dit een gemiddelde van anderhalve minuut beeldmateriaal die effectief in de film gebruikt zal worden. En je kan van mij aannemen dat dit een hels tempo is, vooral wanneer je gigantische explosies, massa-scènes, carcrashes, en nog van die dingen te filmen hebt. Daarnaast had de CGI slecht 7 maanden om alles klaar te hebben, met de shooting inbegrepen. Daarom heeft Spielberg al zijn moeilijke scènes voorin in de planning geplaatst om zo die fx-mannen al wat werk te bezorgen. Waarom die stress ga je dan vragen? Wel, dat heeft te maken met het drukke tijdschema van zowel Cruise als Spielberg, maar ook rekening houdend met een ideale periode om een film te uit te brengen (film release). De recettes van de summer-blockbusters mogen niet worden onderschat. Mensen hebben eigenlijk niet zoveel zin om naar de film te gaan in de zomer, tenzij er een geweldig spektakel te zien is. (cf. Cinderella Man flop)

Hieronder volgt een selectie van wat de critici te vertellen hebben over de film.

“We knew Spielberg had action chops, but didn’t know he had this in him. This anti-E.T. is so rigorously realized it makes Independence Day look like Finding Neverland.”
Bruce Westbrook, HOUSTON CHRONICLE

“The first two acts are overpowering specimens of effects-amped, screen-incinerating hysteria.”
Phil Villarreal, ARIZONA DAILY STAR

“Event movies as brilliantly executed as War of The Worlds come by very, very rarely indeed. Easily one of the finest disaster movies of all time.”
Joe Utichi, FILMFOCUS

“Tom Cruise gives one of his most intense performances, and the visual effects have enough high-tech power to make an army of interstellar invaders cringe.”
David Sterritt, CHRISTIAN SCIENCE MONITOR

“96% of the movie works so damn well that you’ll be more than willing to forgive the 4% that does not.”
Scott Weinberg, EFILMCRITIC.COM

“Drawbacks aside, with War of the Worlds, Hollywood is calling on Spielberg to deliver this summer’s blockbuster, and he accomplishes the task. The movie is solid all the way around, and Spielberg’s touches are everywhere.”
Bill Muller, ARIZONA REPUBLIC

“Exploring the dark side of his old films E.T. The Extra-Terrestrial and Close Encounters of the Third Kind, Spielberg more than does justice to the granddaddy of all alien-invasion tales, H.G. Wells’ still terrifying novel published in 1898.”
Kirk Honeycutt, HOLLYWOOD REPORTER

7 Comments

 1. lord cms

  interesting al hangt cruise mij de keel uit met zijn Katie holmes
  van de acteur blijf ik toch fan ergens

  Reply
 2. |sm|

  da’s een film da’k sowieso zou zien in de cinema. (zoals bij the day after tomorrow, voor de special effects enzo). als de film dan nog eens lovende kritieken krijgt, zoveel te beter!

  niet te lang uitstellen. al staat batman begins eerst nog op’t lijstje!

  Reply
 3. dave

  niet allemaal. Dat heb je bij geen enkele film. Maar het is toch een vrije postieve tendens. Zeker voor een Spielberg-prent waar de verwachtingen hoog waren gespannen.

  Reply
 4. karen

  Vrij positief, laten we het daar op houden 🙂
  Het schijnt dat hij heel goed is, behalve de laatste 15 min waar er weer een happy end moet zijn.

  Reply
 5. dave

  het zou natuurlijk kunnen zijn dat ik straks de film slecht ga vinden.
  Ik heb het boek noet gelezen van Wells en ik probeer ook zo weinig mogelijk naar forums te gaan. Ik probeer zelfs zo weinig mogelijk naar de nieuwe trailers te zien. zo weinig mogelijk spoilers.

  En Ebert is zeeeer inconsequent. Hij ziet liever videoclips zoals ‘Natural Born Killers’ of die R.E.M. videoclip ‘The Cell’, dan een ‘War of the Worlds’ of een ‘Gladiator’. Hij schreef een correcte en intelligente review van Spider-Man, maar begreep dan weer geen bal van films zoals David Lynch’s ‘Blue Velvet’ en ‘Dune’.

  Reply
 6. karen

  Er zijn wel meer mensen die geen bal snappen van Dune en Blue Velvet. Ik denk dat Lynch ze zelf ook niet altijd even goed snapt 🙂

  Reply
 7. dave

  Veel mensen, zoals een Ebert, denken dat Lynch er zijn pet naar gooit. Lynch en Spielberg, mogelijk aan weerszijden van het Hollywood spectrum, behoren tot de minst begrepen regisseurs uit de laatste 25 jaar. Beide spelen ze als nooit tevoren op het gevoel en gebruiken hun camera zoals een Federer zijn tennisraket. Maar net zoals bij vele genieën zal het nageslacht wel onthullen wat wij niet zagen…

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *