Slecht nieuws voor Cinderella Man

Als Hollywood popcorn films maken, dan heeft dat zijn redden. Bekende acteurs, grappen en grollen, een paar explosies en alles gemaakt met een relatief laag budget (minder dan 30 miljoen dollar), dan kan je meteen rekenen op een mooie winstmarge. Maar af en toe is het project fascinerend genoeg dat de studio een “klein” risico kan nemen met een groter budget. Meestal met: een vaste filmwaarde (Batman, James Bond, The Mummy,…) een talentvolle en/of winstgevend regisseur (Steven Spielberg, Michael Bay, Michael Mann, Peter Jackson, David Fincher, …), ster-acteurs (Tom Cruise, Tom Hanks, Al Pacino, Robert De Niro, Bruce Willis…) en een sterk verhaal (Million Dollar Baby, Titanic,…). Wat is er dan verkeerd gelopen met Cinderella Man?

cinderella_man_2005_poster.jpg

De nieuwe film van de vaste waarde, Ron Howard (Apollo 13, Willow, Backdraft, A Beautiful Mind) en ster-acteur Russell Crowe in de hoofdrol, met een knap verhaal over een bokser en volksheld Jim Braddock (Russell Crowe), die na een reeks verliespartijen gedwongen werd te stoppen. Als de Grote Depressie aanbreekt accepteert Joe diverse beroerde baantjes om zijn vrouw Mae (Renée Zellweger) en hun kinderen te onderhouden, maar hij blijft dromen van de boksring. Op een dag krijgt hij een nieuwe kans om zich te bewijzen als bokser.

Klassiek drama zou je denken, met een cast die zeker een kans maken op de oscar-uitreiking. Dus, de studio gaf een budget van 88 miljoen dollar. De persvisies, vóór de première, leverden uitstekende reviews op:

“If you’re the sort of occasional moviegoer who feels they don’t make ’em like they used to — well, you’re right. Except that Howard and Russell Crowe have just proved you wrong.”
— Ty Burr, BOSTON GLOBE

“Tears are likely to be shed at the end of Cinderella Man, but thanks to Crowe and Howard you won’t know how or where the sucker punch will be coming from.”
— Erik Childress, EFILMCRITIC.COM

“If there were ever any doubt that Russell Crowe is the greatest screen actor of his generation, Cinderella Man should put matters to rest.”
— Robert W. Butler, KANSAS CITY STAR

“Mature and unsentimental. Crowe’s commitment to truthful acting triumphs along with Bierko’s breakout role as his tormenter. “
— Victoria Alexander, FILMSINREVIEW.COM

“Most serious movies live in a world of cynicism and irony, and most good-hearted movie characters live in bad movies. Here is a movie where a good man prevails in a world where every day is an invitation to despair.”
— Roger Ebert, CHICAGO SUN-TIMES

Wat er dan wel verkeerd is gelopen, is de ontgoochelende box-office. De “opening weekend gross” – wat het totaal maakt van alle entrees in de VS op het weekend van de première – is het belangrijkste cijfers voor de studio’s. Om de eenvoudige reden dat op die 2 dagen de hoogste cijfers worden genoteerd. De meeste mensen gaan in het weekend naar de film en meestal naar de nieuwe film die pas is uitgekomen. Daarom is het altijd wel uitkijken wanneer de film een releasedatum krijgt en of jou film niet zal moeten opboksen tegenover een Spielberg film, bijvoorbeeld. Statistieken kunnen uitmaken (afhankelijk van de release-periode, aantal bioscopen,…) hoeveel de film zal opbrengen aan de hand van het eerste weekend. En ze hebben dus aan de alarmbel getrokken voor Cinderella Man, die waarschijnlijk zelfs niet aan de 60 miljoen zal komen. Zijn openingsweekend begon met 18 miljoen dollar, tweede weekend 9 miljoen, derde weekend nog maar 5 miljoen dollar. Om een idee te geven, Batman Begins deed in zijn eerste week 47 miljoen, Mrs. & Mrs Smith 50 miljoen dollar en Star Wars III klopte iedereen met 108 miljoen dollar. De executives van Universal, die een $60M hadden verwacht met de opening en een $110M na het derde week, gaan een koude douche tegemoet. In een reactie op de eerste cijfers zei de vice president (Marc Shmuger) van Universal:

“In all honesty, we’re asking the question, and we don’t have the answers. There are hardly words to describe how we all feel. I feel like crying.”

Wat mij intrigeert is te weten waarom de film een kleine recette heeft geboekt. Wel, ik kan zo een aantal mogelijke redenen geven, naast kleine details zoals de magere promotiecampagne, de zwakke titel én Rennée-no-talent-Zellweger (gaan ze het dan nooit leren ?!?):

* Niemand wil een tragisch Hollywood drama zien uit de jaren ‘30 tijdens de zomer. De zomer is voor de summer-blockbusters: de War of the Worlds, de Mission Impossibles, de Gladiators, de Bad Boys, de Mr. & Mrs Smith’s.

* Veel te snel na oscar-winnaar Million Dollar Baby. Wat de filmgeschiedenis duidelijk heeft aangetoond is dat je de indruk moet scheppen met iets nieuws voor de dag te komen. Het publiek moet nog bekomen van de overdosis Rocky-films en de nieuwe Eastwood (die zelfs nog niet op DVD is), of er staat al een nieuwe boksfilm klaar.

* Russell Crowe heeft zich de laatste tijd niet van zijn beste kant laten zien (zie post). En dat zal waarschijnlijk ook hebben meegespeeld. Hoezeer Russell Crowe een van de beste acteurs is uit zijn generatie, is hij misschien ook wel een van de meest arrogante. Vele mensen zullen waarschijnlijk aan de kassa hebben gezegd, “waarom zou ik geld uitgeven aan iemand die een telefoontoestel in een bediende zijn gezicht smijt?”

Toch vind ik dit een gigantische flater van de executives van Universal. Dat hadden ze toch moeten zien aankomen. En als ze met verstomming geslagen zijn zoals de reactie hierboven, moeten ze misschien uitkijken naar een nieuwe executive. Ik ben kandidaat! Ik heb tussenin 2 filmprojecten nog wel tijd voor een goed betaalde job als Executive Producer bij Universal. Ze zouden in ieder geval minder financiële blunders maken.

***Related Posts***
22/05/2005: Vreemde box-office cijfers
08/06/2005: Russell smijt met telefoontoestellen
14/02/2005: Geen tv-spotjes voor Russell Crowe

***Related Sites***
officiële site: Cinderella Man
trailer: http://videodetective.com/Cinderella Man
pics: Out Now

3 Comments

 1. dires

  toen ik boksen las, dacht ik ook onmiddellijk aan een flauw afkooksel van million dollar baby, slechte vooroordelen waarschijnlijk; maar het ontneemt me de lust te gaan kijken.

  Reply
 2. dave

  wil er nu naar een boksfilm gaan zien die “CINDERELLA man” heet?
  Neen, ‘Raging Bull’ of ‘Gladiator’ of ‘Rocky’ of ‘Million Dollar Baby’ of ‘KickFist’ Dat zijn titels die me aanzetten naar een film te gaan zien.

  Reply
 3. |sm|

  wist trouwens totaal niet waarover het ging tot ik deze post las! 🙂

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *