War of the Worlds soundtrack

Wat kan er beter zijn dan een nieuwe dag in te luiden met een symfonie. En dan nog niet eenderwelke. Het gebeurt niet vaak dat we via officiële weg een voorsmaakje kunnen krijgen van filmscore. Het is soundtrack.net die ons voorziet van muziek uit Steven Spielbergs War of the Worlds, uiteraard gecomponeerd door John Williams (in onze zalen vanaf 6 juli 2005).

Wat opvalt, los van dit leuke gebaar voor de filmfans, is dat er eigenlijk bitter weinig promotie wordt gemaakt rond de film, in vergelijking met de massale campagnes die we gewoon zijn bij Spielberg-films. Net zoals Peter Jackson’s King Kong is de film gehuld in een sluier van mysterie en geheimhouding. Toeval of niet, de trailer van de nieuwe King Kong film zal vertoond worden voor de eerste keer tijdens de première van War of the Worlds. Samen met Batman Begins zijn dit de films waar iedereen naar uitkijkt dit jaar.War of the Worlds is gebaseerd op het werk van H.G. Wells (wat niet meteen wordt vernoemd op de bestaande filmposters) en vertelt het verhaal van de invasie van aliens op de aarde. Een beetje zoals Mars Attacks van Tim Burton, maar dan zonder de kitsch en de humor.

Korte inhoud: Ray Ferrier (Tom Cruise), een man uit New Jersey, wiens leven een beetje overhoop ligt. Hij heeft zich afgezonderd van zijn familie en zit wat verstrengeld met zichzelf. Maar op een dag gebeurt het ondenkbare. Het stadje waar hij leeft wordt brutaal aangevallen door destructieve buitenaardse wezens die een duidelijk plan hebben op de aarde te vernietigen. Terwijl deze verschrikking bezig is probeert Ray er alles aan te doen om zijn kinderen in veiligheid te brengen.

De score van John Williams is enerzijds heel herkenbaar en anderzijds heel modern, met veel dissonante tonen en een koud en hard ritme. De dreiging in de muziek is zeker aanwezig. Het is geen brave muziekscore. Toch zit er veel emotie in de rustige gedeeltes van de muziek met een typisch hoopgevend thema. Mensen die de cd’s hebben gekocht van John Williams Star Wars (episode I & III); alsook van Minority Report en A.I., zullen hier en daar wel stukjes horen die terugkomen, maar dit bederft in geen geval de kwaliteit van de compositie. Ik zou zeggen, geniet zelf van de stukjes muziek die ter beschikking zijn. (Deze links zijn tijdelijk en zullen waarschijnlijk over een paar weken niet meer beschikbaar zijn.)

1. Proloog (2:52) – We horen de stem van Morgan Freeman die ons een adaptatie van de openingsparagraaf brengt uit H.G. Wells boek.

2. The Ferry (5:49)

3. Reaching the country (3:24)

4. The Intersection Scene (4:13)

5. Ray and Rachel (2:41)

6. Escape from the City (3:49)

7. Probing the Basement (4:12)

8. Refugee Status (3:50)

9. The Attack on the Car (2:44)

10. The Separation of the Family (2:36)

11. The Confrontation with Ogilvy (4:34)

12. The Return to Boston (4:29)

13. Escape from the Basket (9:21)

14. The Reunion (3:16)

15. Epiloog (3:11)

***Related Posts***
29/06/2005: War of the Worlds reviews
10/06/2005: Batman Begins soundtrack
21/12/2004: War of the Worlds trailer

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *