Reclamemakers liegen

Knappe reclames komen hier af en toe ook wel eens aan de beurt. Neen, deze keer niet uit eigen bodem, wel een spot van over de Atlantische Oceaan. Ook geen trashy, slapstick, pseudo-documentaire aanpak, maar wel uitgekiende clair-obscur fotografie en knappe, hardwerkende mannen en vrouwen. De tv-spot van BBDO heet ‘Model Miners’ en is gemaakt voor GE Energy.

Sex verkoopt goed en het is in ieder geval minder controversieel dan Oliviero Toscani. Toch kan je de vraag stellen of je daarmee wel de verkoop van kolen kan stimuleren. In ieder geval is het voor een stuk een herwaardering voor de job van koolmijnwerker, of niet? In de spot zien de meiden er uit alsof ze rechtstreeks uit de videoclip van Benny Benassi komen. De stoere, gespierde binken komen als het ware uit ondergoed-reclames.

Op de klankband horen we het folknummer van Tennessee Ernie Ford: “You load 16 tons and what do you get? Another day older and deeper in debt.” Een beetje een vreemde keuze gezien dit lied eigenlijk een soort klaaglied is van de koolmijnwerkers en hun harde labeur, in plaats van het “sexy” alternatief waarop de spot alludeert. Als ze dan toch een mijnwerkerslied wilden, waarom dan niet “Working in a Coal Mine” van Lee Dorsey’s. Minder dramatisch? Ja waarschijnlijk, maar meer ‘to the point’. Je kan je ook de vraag gaan stellen of dit allemaal wel verantwoord is om mensen “warm” te maken voor de vervuilende koolverbranding. Ook al veegt de VS haar voeten aan de Kyoto norm, is dit geen directe aanzet tot de opwarming van de aarde?

De realiteit van mijnwerkers ziet er in het echte leven ook iets minder sexy uit. Het zijn vaak kleine arbeiders die iedere dag hun leven op het spel zetten in donkere tunnels. Diegene die ontsnappen aan de instortingen sterven wel een paar jaar later aan longkanker. Maar dat is niet meteen een argument voor Ge Energy. En uiteraard is dit spotje ook niet opgenomen in een echte mijn, maar wel in studio. Uw mening graag?

3 Comments

 1. dries

  idd, mooi reclamefilmke, maar ook in Belgie heeft de energiemaatschappij Luminus mooie sfeervolle clips gemaakt (je weet wel met die vlam).
  Reclamefilmkes als deze zou ik wel honderd maal kunnen bekijken. Jammer genoeg heb ik een ander gevoel als er reclame op onze televisie te zien is.

  Reply
 2. dave

  die Luminus spotjes zijn leuk. Het zou ook mogen want ze steken veel geld in de productie van die spots.

  De anti-tabaks spot die we nu kunnen zien vind ik schitterend! Ik ben aan het zien of ik ergens het filmpje kan downloaden om het nadien te bespreken.

  Reply
 3. omroep MAX

  MAX & Catherine zoekt…

  Wij zijn op zoek voor deelname aan ons themagesprek van woensdag 7 maart naar mensen die ALTIJD de waarheid spreken omdat ze vinden dat je niet mag liegen.

  Ook zoeken wij mensen die regelmatig onwaarheden vertellen of kleine leugens, en erbij zweren dat dat beter is om contacten goed te houden.

  Voor meer informatie, neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

  Met een vriendelijke groet,
  Roel van Bekkum

  Redacteur “Max & Catherine”

  Tel. direct: 035 67 75 414

  Mail: roel.van.bekkum@omroepmax.nl

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *