Matt Damon in voetsporen van Marco Polo

Als we denken aan de geschiedenis van Christopher Colombus, de Titanic of die van Nostradamus, haal je vaak de desbetreffende films voor de geest. Ander beeldmateriaal is trouwens quasi onbestaand. Op een wel heel efficiënte manier interpreteert de 7de Kunst de geschiedenis, van de 2de W.O (Saving Private Ryan), de kruistochten van de 12de eeuw (Kingdom of Heaven) tot de laatste dagen van Christus (The Passion of Christ).

Dat cinema ‘fictie’ is, vergeet men wel eens. Vooral wanneer Hollywood om promotionele doeleinden de film verkoopt als zijde ‘gebaseerd op waar gebeurde verhalen’. Dit etiket kan je bij duizenden films plaatsen. In zeker opzicht is Bambi ook gebaseerd op waargebeurde feiten. Het filmmedium is niet enkel subjectief op de manier hoe we het ervaren, maar zeker ook op de manier hoe alles wordt verteld. Zelfs een documentaire-film moet telkens met een kritisch oog bekeken worden (en ik heb het niet alleen over die van Michael Moore).

Toch vind ik films die handelen over historische gebeurtenissen een ware verrijking. Want zelf al draaien ze de verhaalinhoud op die manier om de spektakelwaarde te verhogen, je krijgt een indruk van hoe het er vroeger aan toe ging. Als ik aan vele mensen vraag wat ze bijvoorbeeld weten van Marco Polo, dan moeten ze even hun herseninhoud kantelen naar die uurtjes geschiedenis uit het humaniora. Maar er zich een beeld van vormen, lukt in vele gevallen niet. Deze lacune zal binnenkort ook voor een stuk opgevuld worden. Warner Bros is namelijk bezig met de productie van dé Marco Polo film, gebaseerd op zijn auto-biografie (“Travels”), met niemand minder als Matt Damon in de gesluierde klederdracht en geschreven door de scenarist William Monahan (Tripoli, Kingdom of Heaven). Dark Horizons schrijft het volgende:

A deal is being negotiated for Damon to play Polo, the 13th century explorer who ventured farther into Asia than any Westerner before him. His journey took 24 years, during which Polo became a confidante of Kublai Khan and witness to many technological advances of China and Mongolia. Along with Polo’s memoirs, the studio has acquired a book proposal by Laurence Bergreen.

Maar dit avontuur is nog niet voor morgen, gezien Damon nog maar pas van de set komt van The Brothers Grimm van Terry Gilliam en daarna eerst bij Scorsese moet passeren voor The Departed, eveneens geschreven door Monahan. Daarna is The Good Shepherd aan de beurt, in een regie van Robert De Niro ( – zijn tweede film als regisseur). En uiteindelijk nog het derde deel van de Jason Bourne reeks: The Bourne Ultimatum. Matt Damen is tegenwoordig een “hot” item geworden.

***Related Posts***
01/08/2005: Wielrenner Lance Armstrong vertolkt door Matt Damon
16/03/2005: The Bourne Ultimatum
18/09/2004: The Bourne Supremacy

2 Comments

 1. Dries

  ik herinner me dat ik ooit nog eens een jeugdboek over Marco Polo heb gelezen, kan idd een mooie film worden.

  Je raakt een punt met jouw opmerking over waargebeurde verhalen. Wanneer een film eindigt met enkele zinnen ‘de hoofdpersoon leefde no 13jaar gelukkig met een betere man’ of zoiets, hebben we onmiddellijk een reflexgedachte van -oei, dit was een waargebeurd verhaal, amai- terwijl heel veel waargebeurde films zó gedramatiseerd zijn en enkel langs slachterzijde geopinieerd dat de film meer weg heeft van een fictieverhaal dan van een historische weergave van feiten.

  Reply
 2. dave

  dat Marco Polo werd besproken in de les, ik juist die dag aan het spijbelen was…
  🙂

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *