Mel Gibson wil Johannes Paulus II film maken

“Habemus Papam” Neen, Tom Boonen is nog geen paus geworden, maar er is wel een paus-verfilming in de maak. Bij de laatste dagen van paus Johannes Paulus II zag je een natie verenigd in verdriet en een wereld die met de katholieke aartsvader treurde. Zou dat geen boeiend verhaal kunnen zijn voor een verfilming, met zowel de goede kantjes als de minder fraaie zijde van de paus? Valt af te wachten. Maar met Gibson aan het roer denk ik dat dit een knappe film kan worden, mits hij zich iets langer bezig houdt met het uitschrijven van een sterke verhaallijn.

En wie anders kon deze roeping volgen dan “Passion” regisseur en Hollywood acteur Mel Gibson zelf. De rooms-katholieke devoot stuurde prompt een productiecrew naar Rome om er de begrafenis van de paus vorige vrijdag bij te wonen en er alles op pellicule te zetten.

Uiteraard is dit niet allemaal op basis van een katholieke overtuiging, maar vooral ook door en geloof in een goed gevulde box-office. Laten we niet vergeten dat The Passion of the Christ een mega kassucces was. Enkel in de VS bracht de film een slordige 450 miljoen dollar op in de bioscoopzalen, wat met een productiebudget van 30 miljoen zeer lucratief te noemen is. En hij zal het niet laten bij deze geloofsfilm maar kijkt ook uit naar een verfilming van De revolte van de Maccabeeën, het verhaal van de joodse feestdag Hanukkah.

Toch ben ik wel te vinden voor een verfilming van het leven van de eerste niet-Italiaanse paus sinds Hadrian VI in 1550, die meer werd neergeschoten dan…The Godfather!. Geboren met de naam Karol Wojtyla (1920) en opgegroeid in Polen tot hij moest vluchten tijdens de 2de W.O., maar werd teruggestuurd door de Russen. Handenarbeid zou het enige redmiddel zijn tegen deportatie naar concentratiekampen. De toekomstige paus zag de gruwel van de Nazi’s van dichtbij. Hij behoorde snel tot een culturele verzetsgroepering, waar hij voor priester studeerde. Doorheen de jaren ’50 werd hij berucht voor het verdedigen van het katholieke geloof in een opdringerige Sovjet regime. In 1978 werd hij paus.

Update 11/09/2007: Aartsbisschop van Krakau, Stanislaw Dziwisz, die veertig jaar lang de persoonlijke secretaris van Karol Wojtyla was, zal in een film, getiteld ‘Een leven met Karol’, zijn verhaal vertellen over de herinneringen van zijn leven met paus Johannes Paulus II. Dat meldt de woordvoerder van Dziwisz, Robert Necek. De film zal dezelfde titel dragen als het boek van kardinaal Dziwisz, dat begin dit jaar verscheen in Rome en Krakau. De Poolse versie luidt “Swiadectwo” (Getuigenis). Het filmscenario is gebaseerd op het werk van Dziwisz zelf, op aantekeningen van de Italiaanse auteur en Wojtyla-kenner Gian Franco Svidercoschi en de Poolse cineast Pawel Pitera, die de regie op zich neemt.

De film verschijnt in de eerste helft van volgend jaar in de filmzalen. Ook wordt een versie gemaakt dat in drie episodes van elk vijftig minuten op televisie zal vertoond worden. Het boek is gebaseerd op gesprekken die de Italiaanse auteur Gian Franco Svidercoschi met Dziwisz voerde.

***Related Posts***
16/09/2006: Apocalypto neemt een loopje met de Maya-geschiedenis
16/09/2006: De Apocalypto trailer overtuigt
13/08/2006: Jackie Mason verdedigt Mel Gibson
06/08/2006: Mel Gibson aan de schandpaal genageld
31/07/2006: Mel Gibson praat zijn mond voorbij
01/06/2006: Apocalypto poster
29/12/2005: Apocalypto van Mel Gibson
14/12/2005: Mel Gibson wil Joodse Holocaust verfilmen
27/11/2004: Mel Gibson produceert remake Fahrenheit 451
22/11/2004: Mel Gibson wil geen reclame voor Christus

2 Comments

 1. |sm|

  van passion of the christ heb ik welgeteld 3 minuten gezien. mijn vriend heeft ‘m bijna volledig in fast forward gekeken! 🙂
  niets voor mij.

  een film over de paus zie’k ook nie zo goe zitten eerlijkgezegd. vind het trouwens ook niet echt koosjer om een filmploeg naar de begrafenis van de paus te sturen met het volgende senario in het hoofd en de dollartekens voor de ogen.

  Reply
 2. dave

  als hij echt de commerciële toer wou opgaan met Passion had jij ster-acteurs genomen en alles in het Engels gefilmd. Ik vind het nog altijd wel een flutverhaaltje, maar wel knap gemaakt. Beetje eigenaardig dat de film echt niet werd vernoemd op de oscar-uitreiking. Maar dat was misschien ook wel te danken aan het feit dat Mel geen pub wou maken voor zijn film bij de oscars. (wat in commercieel oogpunt ook bedenkelijk is). Als ik wat meer tijd heb stort ik me op de biografie van de paus.
  😉

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *