Liam Neeson verlaat het Abraham Lincoln project

Steven Spielberg is een regisseur die van elk project iets heel bijzonders maakt. Na War of the Worlds en de film rond de Olympische Spelen van ’72, is hij aan zet met de verfilming van het leven van Abraham Lincoln, de 16e president van de Verenigde Staten (1861 – 1865). Een dergelijke film had je misschien meer verwacht van een Oliver Stone, maar Steven Spielberg heeft ondertussen al zijn filmische maturiteit bewezen met films zoals Shindler’s List. DreamWorks kocht in 2001 de rechten op van het boek The Uniter: The Genius of Abraham Lincoln, van Pulitzer Prijs-winnaar en historicus Doris Kearns Goodwin.

Wanneer de film in productie zal komen is nog onbekend. Alles zal afhangen waaraan Spielberg zijn voorkeur zal geven; want er is uiteraard ook nog Indiana Jones 4 die staat te trappelen. Liam Neeson blijkt in aanmerking te komen voor de vertolking van de film. Ik had een vermoeden dat het Viggo Mortensen ging worden, gezien hij toch iets meer identieke gelaatstrekken vertoont met Lincoln en uiteraard een goede acteerprestatie kan neerzetten. Maar neen dus. En vreemd dat we de naam van Tom Hanks niet hebben gehoord, ook een contender van belang. Maar qua acteerwerk en gestalte is Neeson (1m93) zeker geen slechte keuze. Vooral met de gedachte dat Lincoln tot op vandaag nog altijd de “grootste” president was van Amerika, zeker 1m93 groot! De beslissing was vrij snel genomen, in tegenstelling tot het James Bond casting debacle.

Voor de liefhebbers bevinden zich onderaan een aantal quotes van de man met de baard en de top-hat:

“You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can’t fool all of the people all of the time.”
“It has been my experience that people who have no vices have very few virtues.”
“America will never be destroyed from the outside. If we falter, and lose our freedoms, it will be because we destroyed ourselves.”
“You have to do your own growing no matter how tall your grandfather was.”
“Everything I am or ever hope to be, I owe to my angel mother.”
“The things I want to know are in books; my best friend is the man who’ll get me a book I ain’t read.”
“The brave men, living and dead, who struggled here, have consecrated it, above our poor power to add or detract. The world will little note, nor long remember, what we say here, but it can never forget what they did here.”
“I fear explanations explanatory of things explained.”
“He will have to learn, I know, that all people are not just- that all men and women are not true. Teach him that for every scoundrel there is a hero that for every enemy there is a friend. Let him learn early that the bullies are the easiest people to lick.”
“I’m a slow walker, but I never walk back.”
“I like to see a man proud of the place in which he lives. I like to see a man live so that his place will be proud of him.”
“I don’t know who my grandfather was; I am much more concerned to know who his grandson will be.”
“No matter how much cats fight, there always seem to be plenty of kittens.”
“Four score and seven years ago our fathers brought forth on this continent a new nation, conceived in liberty, and dedicated to the proposition that all men are created equal.”
“America will never be destroyed from the outside. If we falter and lose our freedoms, it will be because we destroyed ourselves.”
“The better part of one’s life consists of his friendships.”
“It has been my experience that folks who have no vices have very few virtues.”
“Most people are about as happy as they make up their minds to be.”
“I believe the Bible is the best gift God has ever given to men. All the good from the Savior of the world is communicated to us through this book.”
“As I would not be a slave, so I would not be a master This expresses my idea of democracy.”
“Things may come to those who wait. But only the things left by those who hustle.”
“That some should be rich shows that others may become rich, and hence is just encouragement to industry and enterprise.”
“Whatever you are, be a good one.”
“The best thing about the future is that it comes only one day at a time.”
“Am I not destroying my enemies when I make friends of them?”
“Quarrel not at all. No man resolved to make the most of himself can spare time for personal contention. Still less can he afford to take all the consequences, including the vitiating of his temper and loss of self-control.”
“I have been driven many times to my knees by the overwhelming conviction that I had nowhere else to go.”

Update 05/05/2009: Steven Spielberg had Liam als eerst benaderd voor de rol van Lincoln, maar nadat de acteur 4 jaar lang het karakter had bestudeerd heeft hij dan uiteindelijk het project verlaten. Het script van Tony Kushner herschreef de focus van Lincoln op de laatste maanden van zijn leven, terwijl hij het dertiende amendement door het Huis van Afgevaardigden pushte. Het probleem begon toen Neeson ging zitten met Lincoln’s cast en creatieve team voor een rondetafel-lezing. Tijdens de lectuur begon hij in te zien dat hij deze Lincoln niet was. Hij kon hem niet zijn. En bijgevolg verliet hij het project. Spielberg begreep de keuze van Liam niet maar respecteerde ze wel, en zo kwam Daniel Day-Lewis in the picture.

***Related Posts***
21/01/2007: Oliver Stone maakt George W. Bush film
08/03/2006: Spielberg trekt zich terug in 2006
13/09/2005: Di Caprio als Theodore Roosevelt
06/07/2005: Steven Spielberg ensceneert de aanslag tijdens de Olympische Spelen van 1972

2 Comments

 1. |sm|

  ik vind ‘m er wel de kop voor hebben! 🙂

  Reply
 2. dave

  Dankzij het film-medium kunnen we in ieder geval opnieuw iets leren over een groot staatsman. Fijn, hé. Ik moet toegeven dat ik niet meteen een grote Lincoln kenner ben, maar deze film zal dit tekort wel opvullen.
  Hoop ik !

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.