Lucy Liu verovert de States

Er zijn heel weinig actrices van Aziatische oorsprong die echt hebben kunnen doorbreken in Amerika, evenmin als dat wij hier in België tv-spotjes te zien krijgen met Turkse of Marokkaanse modellen. Bij ons zou je nog kunnen zeggen dat er weinig kandidaten zijn in de sector. Maar Oosterse acteurs en actrices zijn er wel in overvloed. Hoewel zij uitblinken in films uit hun land van oorsprong, toch moeten ze het vaak stellen in Hollywood producties met kleine bijrollen.Lucy Liu in Charlie’s Angels: Full Throttle © Sony Pictures Home Entertainment

Om er een paar op te sommen, gerangschikt van ‘kleine doorbraak’ tot ‘succesvol in het Westen’:

Ming-Na (1963), werd bekend door haar rol in The Joy Luck Club (1993) en de tv-serie ER. Kreeg nog een rolletje aangeboden door Mike Figgis in de film One Night Stand (1997). Deed vooral stemwerk, maar verdween eigenlijk stilletjes van het witte doek. Hier is haar officiële website

Jacqueline Kim (1966), werd bekend voor haar kleine rolletjes in Volcano, Disclosure, Brokedown Palace en Star Trek: Generations, maar verdween nadien in een vrijwel anoniem circuit met kleine Amerikaanse low-budget producties met meestal Aziatische regisseurs. Jacqueline heeft goede kritieken gehad voor haar rol in Charlotte Sometimes (2002) en heeft nu net een nieuwe “kleine” productie achter de rug met Red Doors (2005). Hier is nog een foto van de actrice.

Michelle Yeoh (1962), bekend uit Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000) kan met haar status in Azië iets grotere rollen in Amerika binnenhalen, zoals de super-James Bond-productie Tomorrow Never Dies (1997). Ze was ook te zien in de oerslechte film The Touch (2002) en dit is dan meestal dodelijk voor een actrice die haar credibiliteit aan het opbouwen is. Binnenkort zal ze te zien zijn in Memoirs of a Geisha
van Chicago-regisseur Rob Marshall. Hier is een website over Michelle Yeoh.

Gong Li (1965), waarvan reeds sprake op deze blog, heeft in Amerika haar stempel gezet met de film Chinese Box (1997) en is eveneens te zien in Memoirs of Geisha. Opmerkelijk is toch de kans van een rol in de nieuwe Dino De Laurentiis Hannibal Lecter film, maar niets staat nog vast. Dit is wat AskMen over haar te vertellen heeft.

Ziyi Zhang (1979) mag dan wel een actrice zijn met veel talenten, ze spreekt met veel moeite een woordje Engels, en dat help haar carrière niet echt in Amerika. Toch moet ze niet klagen want is één van de actrices die het meest wordt gevraagd in Aziatische filmproducties. Denk maar aan 2046, House of Flying Daggers, Hero. Toch speelde ze het voor mekaar om een rol te versieren in Rush Hour 2 (2001). Hier is een website over Ziyi Zhang.

Ling Bai (1970) is dan weer een actrice die geregeld te zien is in grote Amerikaanse productise, in vrij belangrijke rollen. Je kan haar zien tussen 1994-99 in The Crow, Nixon, Wild Wild West, Anna and the King. Daarna stapelde ze de ene B-film na de andere op tot ze uiteindelijk opnieuw te zien was in een kwaliteitsfilm met Sky Captain and the World of Tomorrow (2004) en zal men ook van haar charmes kunnen genieten in Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith (2005). Hier zijn een paar foto’s van Ling Bai.

Maar de meest populaire Aziatische actrice in het Westen is zonder enige twijfel Lucy Liu (1968). Ze kreeg haar eerste rolletje in Jerry Maguire (1996) en daarna in Gridlock’d (1997). Met de succesvolle tv-serie Ally McBeal kreeg ze pas echt een doorbraak. Daarna was ze te bewonderen in Payback, Cypher, True Crime, Play it to the Bone, Shanghai Noon, Charlie’s Angels 1&2, Chicago en Kill Bill. En blijkbaar zal ze nu gecast worden voor een nieuwe film van Sam Raimi’s productiehuis; Ghost House Pictures. De film heet Rise en vertelt het verhaal van een vrouwelijke reporter die ontwaakt in een lijkenhuis. Ze wil zich wil wreken over diegene die daarvoor verantwoordelijk zijn. Ik herinner me een tijd geleden dat er al sprake was van dit project. Nu zou er dus werk van gemaakt worden. Dat zou goed zijn Lucy, want dit betekent meteen haar eerste “echte” acterende hoofdrol in een belangrijke Hollywood film. Uiteraard is ze niet de beste actrice uit het rijtje, maar de Hollywood machine cast nog steeds 75% op uiterlijk en 25% op talent. Hier volgen alvast enkele foto’s waar je die 75% van haar kan bewonderen.

***Related Post***
30/03/2005: Gong Li in de Hannibal Lecter prequel

1 Comment

  1. Wendy

    Prachtige foto’s van een actrice die ik erg goed vond in oa Charlie’s Angels en Kill Bill! Ik hoop dan ook nog vaker te kunnen genieten van films met Lucy Liu in een (hoofd)rol!

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *