The Island, de nieuwe Michael Bay film

Regisseur Michael Bay (Pearl Harbour, The Rock, Armageddon Bad Boys), mag door velen als een oppervlakkige Hollywoodfilmer versleten worden, hij weet telkens weer de aandacht te trekken met een uitgekiende over-the-top fotografie, opgefokte mise-en-scenes, opgejaagde montage, overvloedig gebruik van slow-motions, bombastische muziek, constant bewegende camera, duidelijke kleurpatronen in combinatie met lichteffecten, extravagante explosies, big-close-ups onder de haarlijn en juist boven de kin, een verhaal met een hoog testosteron gehalte en uiteraard gebruik van populaire gezichten (zoals bv. Steve Buscemi).

djimon hounsou,preview,the island,michael bay,steve buscemi,ewan mcgregor,scarlett johansson,sean bean,michael clarke duncan,roberto orci,alex kurtzman,trailer

plot: Zijn nieuwste prent heet The Island, een SF-thriller met Ewan McGregor als een man die erachter komt dat hij een kloon is en enkel in leven wordt gehouden voor het gebruik van zijn lichaamsdelen.

korte samenvatting: Ergens in de 21e eeuw zien we Lincoln Six-Echo (Ewan McGregor) als een inwoner van een schijnbaar prachtige maar besloten inrichting. Net als alle andere inwoners hoopt ook Lincoln gekozen te worden om naar Het Eiland te gaan, naar verluidt de laatste onbesmette plaats op de planeet. Maar dan komt hij erachter dat zijn hele bestaan een leugen is. Hij blijkt een kloon te zijn van een mens die er alleen toe dient om reserve lichaamsdelen te kunnen leveren aan zijn originele tegenhanger. Het is een kwestie van tijd voordat zijn lichaam aan de beurt ‘voor een onderhoud’ en beroep zal doen op de ‘body parts’. Samen met de mooie Jordan Two-Delta (Scarlett Johansson), ontsnapt Lincoln uit de inrichting en naar die andere voor hem onbekende wereld. Een radeloze race voor zijn leven kan beginnen…

In de film zijn ook nog rolletjes weggelegd voor Sean Bean (Golden Eye, LOTR, Ronin), Djimon Hounsou (Gladiator, Amistad) en Michael Clarke Duncan (Sin City, The Green Mile). We zien ook de scenaristen, Roberto Orci en Alex Kurtzman, van de serie Alias in de credits (zie ook deze post)

Het is een verhaal die me heel bekend in de oren klinkt. The Island zou een remake van een onbekende science-fiction film zijn uit 1979, genaamd The Clonus Horror. Ik heb de film in kwestie niet gezien, maar na het lezen van de samenvatting had ik de indruk dat het toch wel iets mee heeft van meer bekend werk, nl The Experiment van John Darnton. Maar er zal ook wel een beetje van THX 1138, The Matrix en Logan’s Run inzitten.

DreamWorks en Warner Bros hebben wel een rechtszaak aan hun been. De producers van Parts: The Clonus Horror beweren namelijk dat er teveel gelijkenissen zijn tussen hun film uit 1979 en The Island, de nieuwe film van beide filmmaatschappijen. Beide films draaien rond een geheime kolonie die bevolkt wordt door klonen die enkel geproduceerd worden om als reserve-onderdeel te dienen voor de mensheid…

De producers van Parts: The Clonus Horror beweren bovendien dat ze met hun film naar Jeffrey Katzenberg getrokken zijn maar dat hij niet geïnteresseerd was in een deal met hen. Myrl A. Schreibman en Robert S. Fiveson eisen nu een forse schadevergoeding én een deel van de inkomsten van The Island. Verder eisen ze ook dat een verdere release van de film tegengehouden wordt. Fiveson zag de trailer voor The Island voor het eerst op internet en rook meteen onraad:

“I thought, ‘That looks like a trailer to my movie,’ right down to where key moments and shots were the same.” DreamWorks blijft voet bij stuk houden dat ze geen plagiaat hebben gepleegd: “The Island was independently created and does not infringe anyone’s copyright.”

Persoonlijk denk ik dat ze weinig kans maken om het proces te winnen. Het basis-idee van ‘The Island’, zoals ik hierboven al had verteld, is al in verschillende werken gebruikt geweest. En auteurs, en ik kan hen begrijpen, roepen nogal snel plagiaat. Laten we de film dus niet veroordelen en zien hoe de zaken evolueren.

Ook even melden dat het voor Bay de eerste niet-Bruckheimer film is. Maar verwacht in ieder geval geen al te diepgaande cinema: “This baby is made to blow up in your face and make money in the process.”

The Island is een co-productie van DreamWorks en Warner Bros Pictures, waarbij DreamWorks de distributie in de VS voor zijn rekening neemt en WB de internationale release verzorgt. De film is te zien in onze zalen vanaf 3 augustus 2005.

*** The Island trailer ***

***Related Posts***
18/08/2005: The Island Blu-ray review
11/08/2005: Producers van The Island halen fors uit naar Ewan en Scarlett

3 Comments

 1. dries

  de plot lijkt me nogal vergezocht en dus ongeloofwaardig, maar met namedropping (alias) maak je me wel nieuwsgierig.

  Reply
 2. dave

  een science fitcion film hé. Maar heeft wel een knap verhaal. Je moet anders eens het boek opzoeken in de bib…

  Reply
 3. frekke

  Moet wel nog jou review lezen, maar ik heb me toch fijn geamuseerd met de film. Het inderdaad niet meteen voor een intellectueel hoogstaand publiek, maar het is ook niet 100 % popcorn.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.