Digitale Filmprojectie in opmars

Het zijn dus blijkbaar de Ieren die het voortouw nemen op het gebied van de Digitale Filmprojectie, zo blijkt in een recente enquête van de BBC. Ierland wordt het eerste land in de wereld die zijn 500 bioscoopcomplexen zal bevoorraden met een digitale projector, naast hun klassieke 35mm projectors. Een peper dure aangelegenheid, gezien je voor de prijs van een toestel al snel een dure wagen kan kopen. Tevens is het systeem onderhevig is aan tal van noodzakelijke updates. Dit kan maar een ding betekenen, de Ier is een fervente bioscoopbezoeker. Volgens cijfer is hij de 2de grootste bioscoopbezoeker in Europa. Waar België staat vertel ik liever niet.

Is het systeem dan zoveel beter? Wel, de kwaliteit van de filmprojectie blijft volgens mij bijna identiek aan de celluloid projectie. De charmes van de kras in de pellicule verdwijnt echter, samen met de beeldflikkeringen. Het beeld lijkt ook iets meer gecontrasteerd en donkerder. Dit kan een probleem zijn voor films in de stijl van se7en, die berusten op een spel met schaduwzones en zwarten. De voordelen zijn onmiskenbaar. Op lange termijn zal het sleuren met de loodzware bobijnen vervangen worden door een muisklik, gevolgd door een snelle verzending via satelliet. Slijtage is onbestaand gezien de projecties gebeuren op basis van een digitale code, die volgens mijn informatie, alles doorstuurt naar een microchip in de projector met 1,3 miljoen spiegeltjes die elk 5000 trillingen maken per seconde en zo een kleurenpalet van 35 triljoen tinten maken. Dit beeld wordt vervolgens geprojecteerd met een lamp van 7000 watt op het grote witte doek samen met de digitale klankband. De distributie spaart hiermee een grote kost uit, die nu kan besteed worden aan bijvoorbeeld filmpromotie. Iets waarvoor hier in België nauwelijks geld voor te vinden is.

Dit heeft uiteraard weinig te maken met digitale opname, zoals de laatste film met Koen de Bouw, Indringer, die volledig is gedraaid met goedkopere High Definition camera. De beeldkwaliteit blijft video en ook al wordt deze nu overgezet op 35mm voor projectie, het blijft een plat videobeeld. Daarentegen zal een film die op video is opgenomen beter aan zijn trekken komen met een digitale projectie. Maar nu word ik hier echt wel té technisch.

Het grote nadeel is dat de kleine bioscopen dergelijke projectoren niet zullen kunnen aanschaffen. Overleven zal voor hen in het digitale tijdperk een stuk moeilijker worden. Hier in België kan je al digitale screenings gaan bewonderen in Kinepolis, momenteel met de nieuwe release van Fox Animation, Robots. Hou me op de hoogte van jullie bevindingen.

2 Comments

 1. dries

  ik dacht dat in Ierland er een limiet ligt op het breedbandgebruik, maandelijkse transfer van slechts 2GB. Misschien is het wel daarom dat er in Ierland nog zoveel naar de bioscoop wordt gegaan.

  Kinepolis maakt meer en meer reclame met ‘the kinepolis experience’, daarmee willen ze het bioscoopbezoek als een echte belevenis voorstellen. Want met de opkomst van internet en de thuisbioscopen (surround systems en digitale kwaliteit) vrezen ze voor hun toekomst.

  Reply
 2. dave

  …zit niet in slecht papieren hoor. Ze blijven in cijfers stijgen, ook al worden er massaal dvd home systemen gekocht. Wist je trouwens dat Kinepolis het grootste complex is in de wereld. En het is weer Belgisch, zelfs Vlaams 😉

  De pop-concerten blijven ook bestaan ook bestaan, hoewel je bijvoorbeeld met mijn tuner thuis de muren kan doen laten dansen en is het geluid alsof je op 2 meters van het podium staat.

  Van die breedbandlimiet wist ik niet. Of dit de reden is van het bioscoopbezoek betwijfel ik. Er is waarschijnlijk nooit iets op tv in Ierland.
  😉

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *