Incident at Loch Ness (2004) *** review

Dan uiteindelijk toch nog een leuke film gezien op het Festival van de Fantastische Film in Brussel. Het gaat over de “film in een film” Incident at Loch Ness (2004) met Werner Herzog in de hoofdrol, geschreven en geregisseerd door Zak Penn, de schrijver van Last Action Hero en X-Men 2.

incident_at_loch_ness_2004_poster.jpg

De film begint in de zomer van 2003, met de vermaarde en beruchte regisseur Werner Herzog die naar Schotland trekt om er een documentaire te maken over het monster van Loch Ness. Herzog was niet zozeer geïnteresseerd in Nessie; het ging hem eerder om een ontleding van het fenomeen en een zoektocht naar de oorsprong van de mythe. De film zou Enigma of Loch Ness heten. Maar films maken blijft een heel onvoorspelbare bezigheid.

De opnames raakten nooit voltooid. De vloek die de maker van epische avonturen als Fitzcarraldo en Aguirre, der Zorn Gottes plaagde, zou hem ook achtervolgen naar Loch Ness.

Incident at Loch Ness, het langspeelfilmdebuut van scenarist Zak Penn (X-Men , Behind Enemy Lines, Elektra) en lijkt een beetje op documentaire Lost in La Mancha over het ontsporen van de langspeelfilm The Man Who Killed Don Quixote van Terry Gilliam, met een vleugje The Blair Witch Project. Het zet op hilarische wijze het reality entertainment fenomeen te kakken. De productie raakt geplaagd door steeds meer problemen. En Herzog’s producent, gespeeld door Zak Penn zelf, wil alsmaar verder gaan om de documentaire de allure te geven van een heus Hollywood spektakel. Incident at Loch Ness speelt op ingenieuze wijze met de grens tussen realiteit en fictie en is tevens een portret van de onverbeterlijke avonturier Herzog op zijn meest bizarre en tragische queeste. Een echte aanrader.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 21 maart 2005

***Related Post***
29/07/2005: Grizzly Man, een nieuwe film van Werner Herzog

1 Comment

  1. Centurion92

    Je kan deze integraal op YouTube bekijken. Aanrader!

Comments are closed.