Toolbox Murders, Blood Red, Dead Birds en Trauma

Naast de eerste geruchten van een mogelijke sequel op Moulin Rouge met opnieuw Ewan McGregor in de hoofdrol, en de mogelijke prequel op Crouching tiger hidden dragon lees ik niet meteen veel wereldschokkends nieuws. Of toch? Drie nieuwe DVD-releases van horrorfilms die de liefhebbers zeker zullen kunnen bekoren en die ik reeds heb gezien. Op IMDB staan ongeveer een 350’000 films ingeschreven. Daarvan zijn ongeveer 6700 horror films. Je hebt dus minstens drie jaar nodig, waarbij je gemiddeld 8 films per dag moet verslinden, om dit genre uit te putten. Het is dus aangewezen om af en toe eens een klein commentaartje te lezen, wil je een beetje op de hoogte blijven van het uiterst ontspannende en fantasierijke filmgenre.

Toolbox Murders
Enerzijds is er Toolbox Murders van TCM regisseur Tobe Hooper en is een weinig innoverende en fletse remake van de slasher uit 1978. Naar mijn smaak iets teveel cliché schikmomenten en slechts aan het einde van de film krijg je, bij wijze van spreken, waar voor je geld.

Het plot: Angela Bettis vertolkt de rol van Nell. Ze is samen met haar vriend, een jonge, hardwerkende dokterstagiair, verhuisd in een appartementsgebouw, the ‘Lusman Tower’ in Hollywood. In het appartement wemelt het van jonge acteurs en actrices die allemaal op de grote doorbraak hopen. Het personeel dat er rondloopt, is op zijn minst eigenaardig te noemen: een mollige, homoseksuele manager, een overdreven vriendelijke Mexicaanse receptionist en een eigenaardige klusjesman (men ruikt snel een potentiële moordenaar). Terwijl haar man weg werken is, zit Nell helemaal alleen in het grauwe blok waar niet alles pluis is: de elektriciteit valt geregeld uit, de liften blokkeren, de wanden worden vochtig…..Daarenboven wordt ze regelmatig opgeschrikt door vreemde geluiden en gekrijs.Wanneer er ook steeds meer mensen verdwijnen, beseft ze dat er iets niet klopt. Uiteraard hecht niemand enige waarde aan haar bekommernissen en besluit ze zelf opzoek te gaan naar de oorzaak. Ze maakt kennis met een oude maar nog kranige bewoner (gespeeld door de vader van Ron Howard!) die haar iets meer vertelt over de geheimen van het appartementsblok. Hij licht haar in over de vele verborgen kamers en gangen en lacht mysterieus (nog een mogelijke moordenaar?) Kortom, een aantal mooie beelden van duistere gangen, leuke gruwelijkheden in de laatste paar minuten en een soms erg goede soundtrack veranderen daar niets aan. En de verwijzing naar The Texas Chain Saw Massacre bezorgde mij alleen maar heimwee.

link: Imdb
link: trailer
link: site
link: poster
link: Pics 1, 2, 3 en 4

Rojo Sangre (Blood Red)
Een ander horror film die vrijdag (18/03/2005) te zien was op het Festival van de Fantastische Film in Brussel, en waarvan ik weet dat de film reeds te verkrijgen is op DVD is Rojo Sangre (Blood Red), het regiedebuut van Christian Molina. Met zowel knap camerawerk als inventieve overgangen tussen de scènes en doeltreffende speciale effecten jaagt hij ons langzaam maar zeker de stuipen op het lijf.

Korte Inhoud: De film is een zeer bloederige variatie van Goethe’s Faust. De ouder wordende acteur Pablo Thevenet ontdekt dat hij niet langer kan teren op zijn glorierijk verleden. Hij ondergaat vernederende casting sessies door jonge regisseurs die nog nooit van hem hebben gehoord en door veteranen die hem zijn vergeten, en wordt daardoor kwaad en gefrustreerd. Talent is niet langer van tel in zijn vak. Zijn kansen keren wanneer de rijke Mr. Reficul hem inhuurt om levend standbeeld te spelen aan de ingang van zijn trendy nachtclub. De baan stelt niet veel voor maar het betaalt goed, zo goed zelfs dat Pablo in staat is om zich te wreken op al die etters die zijn plaats onder de schijnwerpers hebben gestolen. In de gedaante van beruchte menselijke monsters zoals Gilles de Rais, Rapoetin en Jack the Ripper, begint Pablo de rangen uit te dunnen van de Bekende Spanjaarden. En hij lijkt er ook nog mee weg te komen, alsof iemand hem in beschermt neemt. Een zeer onderhoudende en een serieus bloederige film. Kan niet missen met dergelijke titel.

link: Imdb
link: trailer
link: site
link: poster
link: Pics 1, 2 en 3.

Dead Birds
De derde horror film die ik kort even wil bespreken is Dead Birds van Alex Turner. Ik heb een tijd geleden zijn schitterende kortfilm Chuck gezien en vond dat hij met heel weinig middelen een beangstigende sfeer kon neerzetten zonder teveel de show te willen stelen met absurde camera-standpunten of wacko-visuele flashes en effecten. Dead Birds mist die creativiteit en is naar mijn aanvoelen iets te klassiek, maar toch de moeite om te ontdekken.

Het plot: In 1863, tijdens de Amerikaanse burgeroorlog, overvalt een groep van 6 bandieten een bank, waar op dat moment veel goud in de kluis zit. De overval eindigt in een bloedbad en de groep vlucht richting Mexico. Wanneer ze worden overvallen door een gigantische onweersbui schuilen ze in een verlaten huis; een huis dat alles behalve veilig is…Als de avond valt en het onweer erger wordt, krijgt ieder bendelid visioenen van de aristocraten die in het huis hebben gewoond. Heel langzaam wordt de angst steeds groter, worden de bovennatuurlijke verschijningen steeds realistischer en keren de zes zich tegen elkaar…

link: Imdb
link: trailer
link: poster
link: Pics 1, 2 en 3.

Trauma
Vanavond is er trouwens Trauma op het BIFFF (24u30 in Passage 44) van My Little Eye regisseur Marc Evans, met acteur Colin Firth. Trauma gaat over een man die ontwaakt uit een coma en te weten komt dat zijn vrouw is omgekomen in het auto-ongeval. Achtervolgd door beelden van zijn dode vrouw slaan de stoppen door en begint hij grip te verliezen op de realiteit. Allen daarheen dus !

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.