Controverse rond reclamespot met Robert De Niro

Volgens een bericht, verspreid via Yahoo, zou er een hetze zijn ontstaan na een reclamespot voor een creditcard met Robert De Niro (Goodfellas, Taxi Driver), waarin vermelding zou zijn van 9/11.

Velen vinden de spot smaakloos en begrijpen de motieven niet achter deze commerciële stunt. “Reclame-maken betekent opvallen”, maar hoe ver ga je daarin? Enkele fans schreeuwden hun woede uit over de ongevoeligheid van De Niro:

“For a guy who’s supposed to love the city, you’d think he’d show a bit more class… Using a tragedy to sell a product stinks.”

Ik ben zelf een jonge filmmaker die wanneer de gelegenheid zich voordoet ook wel tv-spotjes maak (wij moeten ook overleven – vooral met de torenhoge huurlasten in Brussel). Dus heb ik de desbetreffende spot opgezocht en blijkbaar is er toch minder lijkenpikkerij dan dat ik eerst had verwacht. Integendeel, ik vind de spot visueel knap en inhoudelijk sterk. De tv-spot is dan ook geregisseerd door niemand minder dan Martin Scorsese. Een man die eveneens is opgegroeid in de hoofdstad en kan je beschouwen als een gelijkaardige NY-lover als Woody Allen.Robert De Niro in Goodfellas © Warner Home Video Benelux

De spot ontsluiert op een fijnzinnige manier enkele gedachten en karakteristieken omtrent de hoofdstad en probeert via de beelden dit gevoel weer te geven. Een multiculturele stad met zijn geschiedenis, zijn schoonheid, zijn mensen en ook zijn tragiek. Meer nog. Volgens mij kan het zelfs meehelpen om de tragiek te verwerken, niet alleen door de manier hoe alles is opgebouwd, maar ook de door steun van een wereldbekende acteur en een dynamisch bedrijf.

Want ja, als ze echt op de commercie willen spelen dan hoeven ze zich niet bezig te houden met dergelijk materiaal. Deze spot (diffusie inbegrepen) zal waarschijnlijk een prijskaartje hebben van 1 à 2 miljoen euro. Ze hadden voor die prijs onze reclamebus kunnen volsteken met papier, wat misschien nog meer resultaat had kunnen opleveren. Trouwens schenkt de organisatie niet enkel grof geld aan diverse humanitaire acties, maar is zij ook een grote sponsor van diverse filmfestivals. Dus, is het niet allemaal zwart.

Je kan veel verwijten gooien naar Robert de Niro, zoals … zijn filmkeuzes van de laatste jaren. Maar deze man is een geëngageerd iemand die zijn – niet oninteressante – mening laat horen tijdens presidentsverkiezingen maar ook deelnam aan de documentaire van de twee Franse filmmakers Jules and Gedeon Naude, die op het moment van de aanslagen aan het filmen waren in een nabijgelegen brandweerkazerne. Smaakloos? Waar hebben ze het over? Dit is een knap stukje film en is even poëtisch als het werk van een stadsdichter. Misschien moeten we zelfs bij deze eens overwegen om naast een stadsdichter een paar stadsfilmers aan te stellen. Ik geef bij deze mijn kandidatuur voor de hoofdstad Brussel. Ik zou zeggen, oordeel zelf en bekijk de tv-spot en laat me weten wat je ervan vond.2 Comments

  1. MeltyMan

    mja.. typisch amerikanen om te overdrijven denk ik… is een mooie reclameclip die verschillende aspecten van New York toont…

    Reply
  2. Dave

    Het zijn rare jongens die amerikanen…

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.