Closer (2004) *** Blu-ray review

Verfilmingen van toneelstukken zijn vaak een ware nachtmerrie, gezien de structuur van een script voor de planken nogal verschilt van een scenario voor een film. Er zijn meer dialogen, minder ruimtes en quasi geen actie-scènes. Nu is dit laatste geen vereiste voor een knappe film, maar tegenwoordig komen de grote romances ook met het nodige visueel geweld.

review,filmbespreking,closer,mike nichols,natalie portman,jude law,julia roberts,clive owen,2004

© Sony Pictures Home Entertainment

Closer (2004) vind ik toch een heel geslaagde film. Maar regisseur Mike Nichols is ook niet aan zijn proefstuk toe. Hij weet perfect hoe hij een toneelstuk moet verfilmen en deed dit al sinds zijn regiedebuut in 1966 met het schitterende Who’s Afraid of Virginia Woolf?, met een perfect uit het lood geslagen Elizabeth Taylor en een briljante Richard Burton. En het staat als een paal boven water dat je voor de verfilming van dergelijk materiaal één essentieel element best niet over het hoofd ziet; nl. het gebruik van TALENTVOLLE ACTEURS. En deze film heeft 4 mooie exemplaren.

Korte inhoud: Closer is een intelligente film die interessante tijdsprongen maakt, dus blijf je als toeschouwer best attent op de gebeurtenissen. In het begin van de film ontmoeten we Dan (Jude Law) die “per ongeluk” Alice (Natalie Portman) ontmoet, wanneer ze op straat wordt aangereden door een links rijdende wagen. Voor een Amerikaanse is dit altijd wel even wennen. Voor een Belg trouwens ook, maar dat is compleet naast de kwestie. De schade valt best mee en ze raken aan de praat. Hij schrijft overlijdensberichtjes, “het Siberië van de journalistiek” zoals hij zelf zegt. Zij is “op expeditie” in Londen, ze is stripper van beroep en heeft New York verlaten omwille van een man. Het is een begin van een relatie. In de volgende scène -enkele maanden later- heeft Dan het boek dat hij altijd wilde schrijven af. Hij heeft duidelijk zijn muze gevonden en heeft ook het boek aan de jonge Alice gewijd. Tijdens een fotoshoot wordt hij gefotografeerd door Anna (Julia Roberts). Zelfs al heeft hij een relatie met Alice, niets weerhoudt hem om met haar te flirten. Anna merkt dat hij gebonden is wijst hem af, hoewel ze door de verleiding van Dan niet onverschillig blijft.

Dan neemt wraak door in een chatroom Anna als schuilnaam te nemen , en een onbekende Larry (Clive Owen) op te geilen in een erg grappige scène. Hij regelt een afspraak voor hen. Larry is een dokter met een onweerstaanbare drang naar seks. Hij gaat op de afspraak in en ontmoet er de echte Anna. Deze, compleet verrast door de directe avances van Larry, begint uiteindelijk een conversatie met de man. En uiteindelijk begint er ook iets te groeien tussen beide. Anna zal kort daarop te weten komen dat Dan de man is achter de chatroom grap en hij krijgt het nieuwe koosnaampje Cupido. Het viertal ontmoet elkaar -weer maanden later- voor het eerst op een foto-expositie van Anne, wat voor de mannen aanleiding is met elkaar vriendinnen te flirten. En dan krijgt het flirten een compleet ander gezicht en wordt het spel bitter en hartverscheurend.

Terwijl in de meeste romantische komedies alles draait rond liefde en gezelschap, gaat het in Closer over macht, en dat maakt de conflicten tussen de personages des te boeiender. Zeker om “als voyeurs die we zijn”, naar te kijken. Het is geen gewelddadige film, hoewel hij op emotioneel vlak heel brutaal is. En daarin zijn de dialogen meesterlijk geschreven en de personages sterk uitgetekend. Buiten Julia Roberts, waar ik nog altijd een beetje moeilijkheden mee heb om in haar personage te geloven, zijn de vertolkingen heel sterk. Clive Owen ontpopt zich in de ze film tot een sterk acteur, en is een ware opluchting na films zoals het slechte King Arthur. Portman is fascinerend en speelt met deze rol haar eerste, bij mijn weten, volwassen dramatische rol, en gaat evenzeer zoals Owen, een echte karakterverschuiving tegemoet, van onschuldig meisje tot ijskoude verleidster. We zien Alice damatisch evolueren van de fotoshoot (waar haar onschuld zal gebroken worden), naar de kunstgalerij en uiteindelijk naar de strip-tent.

Julie Roberts is geen slechte actrice als ze acteert (Erin Brockovich) en niet de filmster speelt (Ocean’s Eleven), maar in vergelijking met de andere rollen had je iets meer van haar verwacht. Zonder plotwendingen te onthullen vond ik haar laatste scènes in het cafetaria, in tegenspel met Larry, niet goed genoeg. Ze blijft, in tegenstelling tot de andere personages, iet teveel in haar zelf gekeerd en de afloop van deze scène maakt het een tikkeltje ongeloofwaardig. Op andere momenten straalt Roberts in haar rol. Jude Law is fascinerend om naar te kijken, maar ook hij heeft zijn mindere momenten in de film. Dit hebben gezegd moet ik eraan toevoegen dat Closer een bijzonder moeilijke film is voor acteurs, willen ze de emotionele geladenheid geloofwaardig naar buiten brengen.

Closer is een knappe en verontrustende film, zonder typische Hollywood conclusies of gefantaseerde emotionele wendingen. Dit is dus ook een film waar je al jong koppel misschien beter niet naar toe gaat op een vrijdagavond. Maar als je te vinden bent voor een film waar inhoud boven stijl komt te staan, die op zoek is naar uitdagingen en geen kunstmatige resoluties, dan is deze film zeker geschikt. Hou er rekening mee dat er veel dialogen zijn en weinig actie, zoals reeds vermeld. Maar de dialogen geven nooit de indruk de tijd op te vullen maar zijn met een vlijmscherpe pen geschreven. In een scène zegt Dan op een geven moment: “The Truth, without it, we’re animals”. Hoewel die waarheid verscheurend zal zijn en de personages als “animals” zal onthullen. Closer is een film die je niet mag missen.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 2 februari 2005

*** Closer trailer ***

2 Comments

 1. Sine Metu

  heb de film tot nu toe wat vermeden.
  toch de moeite?
  en is’t de moeite om hem in de cinema te zien? of thuis op dvd?
  allee, ik bedoel maar, sommige films zijn gewoon een mustsee op groot scherm… deze misschien minder?

  Reply
 2. Dave

  ja, ga deze maar zien in de bioscoop, eerste en vooral omdat de film het waard is. Er zijn geen actie-scenes, maar je zal meer betrokken zijn bij het gebeuren dan wanneer je deze zal zien op DVD.
  😉

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *