De promotiecampagne van Batman Begins is begonnen

Het ontwerp van een filmposter is essentieel bij de promotie van een film. Samen met de trailer wekken ze de aandacht en geven ze een voorsmaakje van datgene wat we kunnen verwachten. Filmposters bestaan bij mijn weten even lang als de bioscoopfilms. Ze waren van in het begin kleine kunstwerkjes, vaak met een gelijkaardig grafische concept en kleurpalet als de begingeneriek. En vreemd genoeg hadden in vele gevallen de slechtste films, en ik spreek dan vooral over films uit de jaren ’50 tot ’70, de beste affiches.

batman_begins.jpg

Tegenwoordig zijn goede affiches niet altijd een garantie van een goede film. Toch gaat de spreuk: “don’t judge a book by it’s cover”, niet helemaal op wanneer we spreken over filmposters. De marketingcampagne maakt voor een belangrijk deel uit van het cinema gebeuren. De visie van de regisseur en de atmosfeer die hij in de film heeft gelegd wordt hiermee ondersteund en verlengd in een smaakvol foto-realistisch of grafisch medium. In de VS wordt het totaalbudget van een film meestal gelijkmatig verdeeld tussen (pre/post) productie- en promotiekosten. In Europa gaat hoogstens 5% naar promotie. De sterke media-campagne van De Zaak Alzheimer, zijn “jammer genoeg” eerder een uitzondering dan een regel. Maar uiteraard kan niet elke regisseur genieten van de goodwill van de VRT zoals Erik Van Looy dat heeft kunnen ervaren. Betalen voor alle, directe en indirecte reclame, zou haast onmogelijk geweest zijn voor het kleine 2.5 miljoen euro budget. Heeft het voor de film iets uitgehaald? Wel Alzheimer deed in Belgische zalen maar liefst 800’000 entrees, terwijl een Ellektra van Rudolf Mestdagh, met een bijna onbestaande promotie-campagne, het moest stellen met een schamele 5’000 bezoekers. Is Ellektra dan zoveel slechter dan Alzheimer?!

Dit gezegd zijnde vind ik de affiche van de nieuwe Batman Begins best geslaagd, en gaat duidelijk terug naar zijn roots van de strip, wat enkel maar kan toegejuicht worden. Binnenkort mogen we ons verwachten aan de eerste teaser-trailer. Als je de affiche in iets groter formaat wil bewonder, hier is de link.

3 Comments

 1. Sine Metu

  ik vind de affiche van Batman Begins enorm geslaagd! die van Alien 5 vind ik trouwens ook best wel goed.

  andere voorbeelden: Star Wars 1: The Phantom Menace (die met de schaduw!), die van Face/off, met het bijna ontzichtbare oog tussen Cage en Travolta (hangt nog steeds boven mijn bed in mijn oude slaapkamer bij mijn ouders! ;-), Shrek 2 (eenvoudig en geniaal), THX-1138,…

  enfin, er zijn er nog, maar deze schieten mij spontaan door’t hoofd!

  Reply
 2. Dave

  Er is nog geen affiche uitgekomen van Alien 58. Die heb ik snel effe snel samengesteld met een afbeelding uit het alien-artwork.
  Ha, die Star Wars I affiche met die schaduw hangt om mijn kamer!
  😉

  Reply
 3. Sine Metu

  ah! ok! nice work!! 😉

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *