40e verjaardag-editie van Dr. Strangelove is een vergissing

Kerstmis komt eraan en misschien wil je wel eens iemand verrassen met een fijn, …lingerie setje ! Daar weet ik helaas bitter weinig over. Dus laat ik het maar houden op iets wat ik wel ken, een mooi filmgeschenk. De tweedelige DVD of Blu-ray van Dr. Strangelove, de 40ste verjaardag editie, bijvoorbeeld. Gewoon een hele knappe, pikzwarte ‘koude en moderne’ oorlogssatire, die nog steeds hyper actueel is en zeker een uniek cadeau kan zijn. Het is geen oorlogsfilm, maar portretteert op een schitterende manier de politieke en militaire krankzinnigheid van mensen met macht. Een film die u zeker niet onberoerd zal laten.

dvd,dr strangelove,stanley kubrick

Ik had de vorige DVD-editie gekocht en kon het niet laten om even te zien wat ze deze keer (3de DVD in 5 jaar) aan de film hebben toegevoegd.

Ik ken weinig filmfreaks die nog niet in bezit zijn van een kopie van Stanley Kubricks meesterwerk, maar voor diegene die de film nog niet op DVD hebben is mijn boodschap: “KOOP DEZE 40-JARIGE DVD EDITIE NIET !!!”, maar koop dus wel de vorige uitgave. Je zal niet alleen minder betalen, maar er ook minder bedrogen uitkomen.

De nieuwe editie verandert niet zo heel veel van de vorige versie, maar bevat wel een kleine documentaire: “No Fighting in the War Room or: Dr. Strangelove and the Nuclear Threat”, met een interview van Robert McNamara, en dat is gewoon even krankzinnig als de film. Robert McNamara bewees de slechtste Defensie Secretaris te zijn (1961 – ‘68) in de Amerikaanse geschiedenis. Hij is de man die voortdurend foute inschattingen deed, de Soviet Unie verkeerd interpreteerde, onnodig veel spanningen creëerde, wapens maakte die compleet nutteloos waren en is de spilfiguur en architect van de desastreuze Vietnam-oorlog die eindeloos werd uitgerekt en duizenden slachtoffers telde, waaronder een pak teenagers. Robert McNamara gaf geen moer gaf om menselijk leed, maar bij hoog en laag beweerde hij dat de efficiëntie van een oorlog moest gemeten worden aan het aantal slachtoffers (“hoe meer, hoe beter”). Zijn ego stond centraal en de rest moest maar wijken. Nu is het duidelijk dat hij, reeds een aantal jaren, zijn imago wil oppoetsen alsof hij een soort anti-oorlogs held was, aan de zij van John F. Kennedy. Dit is bespottelijk en dit hoort niet thuis, althans niet op die manier, op de DVD van Kubrick.

Daarnaast is er ook nog een 5.1 DTS klankband aan toegevoegd, wat eigenlijk niet meteen nodig is voor een film die in mono is opgenomen en met minimale geluidseffecten werd gerealiseerd. De beeldkwaliteit is even goed als de vorige DVD-edities, en de 1,66:1 aspect ratio van de film is belachelijk, gezien deze werd opgenomen in een 1,33:1 formaat. Dus wanneer je de film in een letterbox wil hebben (zwarte balkjes op een gewoon 4/3 tv-toestel) zal er beeld-informatie verloren gaan zowel bovenaan als onderaan het beeld. En daar kan ik dus niet mee leven. Conclusie: koop dan toch maar een lingerie-setje.

1 Comment

  1. Josie

    maar de hele Kubrick box, vorig jaar bezweken voor de verleiding in de Fnac…

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *