Eminem laat zijn STEM horen

Eminem is niet alleen de meest spraakmakende popfiguur na Madonna en Michael Jackson, maar maakt ook stevige nummers waarin hij duidelijk zijn mening naar voor schuift en een nieuw gezicht aan de rap-muziek gaf. Zijn clips zitten boordevol zelfspot, en zijn lyrics getuigen van ruwe oprechtheid, passie en agressiviteit. De videoclip van Mosh toont een geanimeerde Eminem, in de huis van de soldaat Kerry, die mensen wil aanzetten om te gaan stemmen. Een stevige rapnummer vooral bestemd voor de mensen uit de wijken waaruit Eminem is opgegroeid.

Het lijkt op een soort Eminem doctrine en een zoveelste klets in het gezicht van het establishment, nadat zijn moeder, vader, ex-vrouw en de media het moesten ontgelden. Critici bekritiseren vaak Eminem omdat hij klaagt over censuur en vrije mening, maar dat hij toch altijd ongeschonden zijn boodschap kan brengen. Maar uiteindelijk is vrije meningsuiting toch iets wat geen uitzondering zou mogen zijn voor een paar democratische staten. Het probleem wat artiesten als Eminem en Marilyn Manson wel ondervinden is dat ze vaak het mikpunt zijn van alles wat mogelijks fout kan lopen in de gemeenschap. Bijgevolg maakt hij zich ook geen zorgen om president Bush op zijn plaats te zetten. En dit gebeurt niet alleen met linkse slagen, maar vooral via een oprechte schreeuw van de have-not’s tegen het establishment. En hopelijk zullen die miljoenen mensen, die de records van Eminem kopen en die meestal diegene zijn die hun stem niet uitbrengen, aangesproken worden en hun stem daadwerkelijk laten horen.

Een minpunt aan de clip is misschien zijn donkere toon, alsof je tegenwoordig de mensen enkel maar kan mobiliseren met gevoelens van haat en angst. Eminem gebruikt hier de tactiek van de regering Bush om het establishment aan te pakken. Maar blijkbaar is dit ook de tactiek van de Democraten die liever de Republikeinen zwart maken dan de kwaliteiten van Kerry naar voor te schuiven. Met mosh now or die verwijst Eminem naar de slogan Vote or Die, maar weerspiegelt ook de schandalige bedreigingen van Dick Cheney dat als de kiezers niet stemmen voor de Republikeinen, ze zullen sterven door terroristen. Maar hoe groot de haat mag zijn, Eminem’s hart zit op de juiste plaats.

Er staat veel op het spel volgende week, zoals de erosie van de scheidingslijn tussen Kerk en Staat, de kwestie van de civiele vrijheden, de belastingskorting voor de rijke Amerikaanse minderheid, het door elkaar halen van het Hoog Gerechtshof, de groei van de schuldenberg in binnen- en buitenland, de vervreemding van de andere Staten in de wereld, de heroriëntering van een regering naar een oorlogsgerichte visie, de bevordering van desinformatie in de media, en ga zomaar veder. De wereld zal niet radicaal veranderen met Kerry, maar met Bush aan de macht kan het zeker nog slechter. Wij blijven helaas toeschouwer van het schouwspel. En dus gaat dit lied niet zozeer om iemand als Bush uit het witte huis te krijgen, maar wel om miljoenen mensen het belang van een stem uit te brengen duidelijk te maken. Na een controversiële verkiezing, een terroristische aanval en duizenden zwarte kiezers uit Florida wiens stem ongeldig werd verklaard, is de boodschap duidelijk. Go and Vote.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *