Chris Rock host the Oscars in 2005

We weten uiteindelijk wie de 76ste Academy Awards Ceremony zal hosten; de eer komt dit jaar aan Chris Rock. Rock is vooral bekend door zijn rollen in onder andere Lethal Weapon 4, Bad Company en Dogma. Hij won nooit zelf een oscar, laat staan dat hij ooit een nominatie kreeg voor het gouden beeldje. Maar hij won toch 3 Emmy Awards en 2 Grammy Awards. Chris Rock heeft alvast ervaring op dit vlak gezien hij eerder al de MTV Video Music Awards aan elkaar mocht praten met scherpe komische uitvallen. De nominaties voor de Academy Awards worden bekend gemaakt op 25 januari 2005 en de ceremonie zal op 27 februari plaatsvinden.

Je kan natuurlijk serieuze bedenkingen hebben bij deze keuze. Chris Rock zal de integritieit van de awards niet meteen bevorderen. Kijk bijvoorbeeld naar de Grammy Awards die stilaan is veranderd in een bijeenkomt voor mensen die elkaar graag zien en elkaar fantastisch goed vinden. Noem het maar narcistische zelfpromotie. Alles draait al lang niet meer om de muziek, dit is bijzaak geworden. Alles draait rond de industrie. Wie het meest heeft verkocht, zal hoogstwaarschijnlijk ook de meeste kijkcijfers trekken en dus moeten zij dan ook in de prijzen vallen en hun speechke doen.

Hoever zitten de Oscar daar nog van? Wat steekt er achter al die deftige kostuums of die sereniteit waarmee alles wordt gepresenteerd? Sommige kritische stemmen vinden Chris Rock een stap in de richting van de banalisering van de “filmkunst”, maar is Chris Rock dan niet gewoon de natuurlijke opvolger van Billy Crystal, Steve Martin of Whoopi Goldberg? Gaat het werkelijk om de filmkunst of is het een show die wordt opgezet om het imperialistische Hollywoodsysteem in de bloemen te zetten, te promoten en te handhaven? Er zijn uiteraard goede films die de revue mogen passeren, maar hier is een lijstje van de beste films van de laatste jaren, het spreekt boekdelen:

THE LORD OF THE RINGS: THE RETURN OF THE KING
CHICAGO
A BEAUTIFUL MIND
GLADIATOR
AMERICAN BEAUTY
SHAKESPEARE IN LOVE
TITANIC
THE ENGLISH PATIENT
BRAVEHEART
FORREST GUMP
SCHINDLER’S LIST
UNFORGIVEN
THE SILENCE OF THE LAMBS
DANCES WITH WOLVES

Ik zal zeker kijken naar de Awards, maar ik zal kijken in de eerste plaats voor de show. Ik maak me geen illusies over integritieit van een ceremonie die hechte banden heeft met ABC (in handen van Disney corp.). Dus voor mij is Chris Rock daar op zijn plaats.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *