There and Back Again: An Actor’s Tale

The Lord of the Rings zal een mijlpaal blijven in onze filmgeschiedenis. Tijdens de laatste oscaruitreiking in Los Angeles kon het 3de deel van het epos zijn 11 nominaties verzilveren. Wereldwijd de best verkochte trilogie die lovende kritiek mocht ontvangen van diverse journalisten en in de hemel werd geprezen door miljoenen fans. Momenteel staat LOTR in de top 10 van de beste films op de IMDB-site.

There and Back Again: An Actor’s Tale is een wel heel onthutsend en boeiend boek die een eigenzinnige blik werpt achter de schermen van de film. Geschreven door de mondige acteur Sean Astin die de rol van Sam Gamgee voor zijn rekening nam. De acteur is geboren in de filmwereld en weet dus over wat hij spreekt. Als kleine jongen was hij reeds te zien in The Goonies. Hij doet zijn verhaal over zijn ervaring op de meest ambitieuze film ooit, met evenveel dagen van plezier als van moeite en soms ellende. En uiteraard worden dingen verteld die je nooit zal vinden in de uitbundige DVD-pakketen, zoals de financiële kant. In een passage vertelt Sean dat hij enigszins verrast was van de $250’000 die hij zou krijgen voor de film te maken. Hij vond dit niet rijkelijk gezien de dure productie en de lange en harde dagen (van minimum 12u/dag), maar hij zei dat hij kon leven met $250’000 per film wat volgens hem op $750’000 kwam. Toen zijn agent hem onderbrak en zei: “Sean, it’s 250 for the whole trilogy.”

Geschreven in een vrij eenvoudige stijl krijgt alles een authentieke kwaliteit, alsof het een soort agenda van de acteur was. Maar door die anekdotische structuur is het vaak verwarrend om de gebeurtenis te situeren in de tijd. Het is niet zijn autobiografie zoals op de achterflap te lezen valt. Het zijn wel degelijk de gebeurtenissen juist voor LOTR en op de set. Alvast veel leesplezier.

1 Comment

  1. dukky LOL

    hij is een goede acteur, en heeft een geinig koppie!!!

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *