Hellboy (2004) *** Blu-ray review

Hellboy (2004)– een beetje een tegenstrijdige bijnaam gezien de indrukwekkende postuur komt rechtstreeks uit de heldenwereld ontstaan uit de verbeeldingskracht van Mike Mignola. Maar deze naam werd hem ook toegewezen wanneer hij nog maar een kleine spruit was. Na zoveel jaar noemt iedereen hem nu “Red”, wat iets meer respect had dan “kleine jongen uit de hel”. En toch blijft de film steken in zijn puberale fase zonder echt de moeite te doen om een volwassen publiek aan te spreken.

hellboy_2004_blu-ray.jpg

In tegenstelling tot een Spiderman 2 is hier geen ruimte voor existentialisme, filosofische of psychologische motivaties. Is dit noodzakelijk? Neen, maar doen moet je wel een verhaal hebben die iets meer om het lijf heeft dan dit. Harry Potter 3 is op dat vlak veel meer fascinerend dan Hellboy. Tevens waren de personages uit Spiderman 2 nog altijd van vlees en bloed. Ik had bij deze film een beetje de frustratie die ik in mindere mate had bij de eerste Spiderman. Misschien moet ik wachten op Hellboy 2 voor iets meer verhaal en iets minder CGI.

Korte inhoud: Het verhaal begint op het einde van de 2de WO. De nazi, zoals we reeds hebben kunnen aanschouwen in Raiders of the Lost Ark, zijn occulte freaks en trachten de duistere machten in te roepen om hun vijanden te kunnen verslaan. Dat die duistere krachten in hun vernielzucht wel degelijk een onderscheid zullen maken tussen de nazi’s en geallieerden is op zijn minst duidelijk. Via een soort Stargate portaal proberen ze een soort kristal te bereiken waarin de krachten van de hel vertoeven. Maar ze worden belemmerd, en na wat heen en weer geschiet wordt het portaal opnieuw gesloten. Een klein, rood aapachtig wezentje met een gigantische rechter vuist weet wel door die poort te dringen. Hij belandt bij een goedaardige dokter (John Hurt), die hem de naam Hellboy geeft en hem opvoed als een held.

De regisseur Guillermo Del Toro loopt nu al 7 jaar rond met het idee om Hellboy naar het scherm te brengen met zijn fetish acteur Ron Perlman, waarmee hij reeds had gewerkt in schitterende low-budgetfilm Cronos. Maar de studies zagen het niet meteen gebeuren. Pas nadat hij Blade 2 regisseerde met succes gingen de deuren open en kon hij zijn kindje met de fameuze rechter naar het witte doek brengen.

Maar deze passie is blijkbaar niet genoeg om een goede film af te leveren. Nochtans zijn de decors fascinerend, is de muziek van Marco Beltrami meesterlijk in elkaar gezet, zijn de kostuums en de make-up zeer nauwkeurig en geslaagd, maar alles blijft een beetje dobberen. We voelen ons niet meteen betrokken met het personage en het verhaal is niet meteen op een interessante manier uitgewerkt. Bijna alle momenten in de film waar het CGI gedeelte het voortouw neemt is een moment van ergernis en frustratie. De slechteriken, zoals ‘Karl Ruprect Kroenen’ – een soort gemaskerde nazi-officier met vlijmscherpe messen, ziet er geweldig uit. De CGI dolgedraaide inktvisachtige gorilla’s kunnen daarentegen niet overtuigen. Ik bleef echt op mijn honger zitten.

Toch zit er materiaal genoeg om een schitterende comic-book verfilming te maken. We gaan er dus niet verder over uitweiden.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 6 oktober 2004

***Related Posts***
16/07/2008: Hellboy II vs Hancock
04/04/2008: Hellboy 2 The Golden Army nieuwe trailer
23/08/2006: Hellboy 2 veelbelovend
21/05/2006: Catwoman 2 of Hellboy 2

 


*** Hellboy trailer ***

1 Comment

  1. Sho

    Ik zit een beetje met gemengde gevoelens bij Hellboy. Enerzijds stond de film bol van de gave ideeën, prachtige decors, zalige karakters en bizarre toestanden. Maar tijdens het laatste half uur gaat het toch vreselijk fout. Alles eindigt op een soort orgie van nutteloze visuele effecten en occulte onzin, om nog maar te zwijgen over de belachelijke onthullingen die zeker gezien de originaliteit van de rest van het plot staan als een tang op een varken.

    Maar afgezien van het zwakke slot is Hellboy inderdaad een erg onderhoudende en goedgemaakte anti-(super)heldenfilm. Ik was vooral erg onder de indruk van de make-up van Rick Baker en John Garber, die Ron Perlman in de perfecte Hellboy hebben veranderd. Maar ook Abe Sapien en de supercoole Kroenen zagen er gaaf uit. Alleen jammer dat Kroenen op zo’n ONspectaculaire manier aan zijn einde moet komen. Hij is zonder twijfel de meest indrukwekkende schurk uit de film.

    In elk geval is Hellboy wel een personage met mogelijkheden, vooropgesteld dat Del Toro voor het vervolg met een beter scenario komt opdraven.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *