Waar blijft Kathryn Bigelow?

Kathryn Bigelow is de regisseuse die ons de fantastische zen-thriller Point Break, de genre overschrijdende vampierenwestern Near Dark en de techno-noir-science-fiction thriller Strange Days bezorgde. Maar kreeg ook een paar flops aan de box-office te verwerken, zoals The Weight of Water (Met Sean Penn en Elizabeth Hurley) en K19: The Widowmaker (die maar liefst 65 miljoen euro verlies leed). Deze laatste was in tegenstelling tot de rode cijfers eigenlijk wel een vrij goede film, met sterke vertolkingen van Harrison Ford en Liam Neeson. Een verhaal over moed en opoffering, over traditie en vaderlandsliefde, over de militaire code en menselijkheid. Maar de marketing-afdeling kreeg teveel geld voor hun promotie-campagne (het kan verkeren) en gingen de film promoten als de nieuwe Crimson Tide. Allemaal heel fijn, was het niet dat het Russische duikboot-verhaal niet onmiddellijk bestemd was voor het jonge popcorn publiek. De film kreeg eveneens onterecht bakken kritiek over zich heen omwille van de portrettering van een aantal ‘dronken’ Russische soldaten.

Kathryn werd vriendelijk gevraagd om verder haar diensten te bewijzen bij een goedkoper TV-station . Maar onlangs las ik in Variety dat ze een nieuw project in de schoot kreeg geworpen, en niet een van de minste. Alles is nog vers van de pers en zelfs imdb doet er nog geen vermelding van. Het zou gaan om het boek van The Devil in the White City van Erik Larson, die zich afspeelt in het Chicago van 1893, en die het verhaal vertelt over een grote architect en een seriemoordenaar.

Kathryn Bigelow is van vele markten thuis en vaak ook moeilijk om te bepalen van welke. De zeven features die ze tot nu maakte zijn niet zomaar onder te schikken in een bepaald genre. Bigelow, die misschien wel een pur sang actiefilmer is, heeft er een sport van gemaakt om de filmconventies op hun kop te zetten, en met succes. Het levert steeds weer duizelingwekkende cinema op met schitterende fotografie. Een macho-vrouw achter de camera die zeker niet moet blozen van de John Woo’s en de John McTiernan’s, IS BACK.

***Related Post***
16/03/2007: Charlize Theron in Irak-film met Kathryn Bigelow

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *