Make room for Elektra

Terwijl Ellektra (met dubbele ‘L’) de nieuwe Belgische film van Rudolf Mestdagh wordt, is Elektra (met 1 ‘L’) het vervolg op Daredevil. Maar dit keer dus niet met Ben Affleck maar wel alleen met Jennifer Garner, de bloedmooie chick die voor de nodige geilende blikken zal zorgen . Zoals we het al een tijdje gewoon zijn, is dit ook gebaseerd op een strip-reeks, nl. Elektra…wat had je gedacht? Bij het zien van de pre-trailer (de film komt pas uit in februari 2005) ben ik aangenaam verrast. Zelfs al ben ik geen Daredevil fan, dit vervolg lijkt iets meer pit te hebben.

De vrouwelijke hero├»nes “kick ass” tegenwoordig, zoals we reeds konden zien met films als Kill Bill (The Bride), Lara Croft, Catwoman, Ginger Snaps, Matrix (Trinity), Underworld (Selene), Charlie’s Angels, … en in de nabije toekomst nog Aeon Flux. En dit is allemaal begonnen bij vrouwen zoals Marlene Dietrich en vooral de femmes fatales in de film noir. Daarna, met een beetje minder ‘seks’ en een beetje meer ‘ballen’ is Sigourney Weaver als Ripley (Alien) en Linda Hamilton als Sarah (Terminator) ontstaan. En uiteraard ook Thelma en Louise.

Tegenwoordig slaan ze er op los in sexy outfits en high heels. Zelfs in films van het historische genre zoals King Arthur zien we een Guinevere als gespierde krijgster die ook nadat haar hand is gebroken nog lustig mee ten strijde trekt. Elke periode heeft zo zijn eigen archetypen. Die gewijzigde rol van de vrouw staat symbool voor haar emancipatie: als er gevochten moet worden, trekken we zelf wel het zwaard. A new wave of Girl Power is unleashed.

***Related Posts***
22/04/2005: Filmbespreking Elektra
12/11/2004: Jennifer Garner als Elektra

2 Comments

  1. Toontje

    Kleine vraag is Daredevil niet met Ben Afgelikt in plaats van Ben Stiller. De acteur van de film zorgde ervoor dat ik hem echt niet wou zien en Ben Stiller hoort voorlopig niet in deze categorie.

    Reply
  2. Dave

    Dat ik geen grote fan ben van Ben Affleck is hiermee bewezen ­čśë Toch moet je eens Chasing Amy bekijken. Je zou de man nog een kans geven.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *