Jerry Goldsmith is no more

De filmwereld wereld is nogmaals in rouw. Nadat actrice Katheryn Hepburn en componist Michael Kamen vorig jaar, en Marlon Brando recent dit jaar, verliezen we weer een legende. Het verlies is groot, want Jerry Goldsmith heeft voor vele films en tv-series de hoofdthema’s geschreven.

Jerry is geboren als Jerrald Goldsmith in februari ’29. Reeds jong volgde hij muzikale opleiding. Aan de universiteit volgde hij les filmcompositie bij ene Miklos Rozsa. in ’50 werd hij aangenomen bij het Amerikaanse CBS. Daar werkte hij verschillende jaren aan de muziek van allerlei radioprogramma’s en tv-series. Lonely Are the Brave (’63) was Goldsmith’s eerste grote filmscore en sindsdien is het succes aangebleven. De man typeerde zich door zijn carrière als een durver en experimentalist. Een bekend weetje is dat hij tijdens de opname van de muziek voor de originele Planet of the Apes een apenmasker droeg. Ook liet hij de hoornblazers voor die film werken zonder mondstuk. Jerry won een oscar voor zijn soundtrack The Omen. Voor diezelfde oscars maakte hij ook de laatste jaren ook de themamuziek (editie 70-76). Jerry Goldsmith overleed op woensdag 21 juli in zijn slaap aan kanker. Hij was 75.

Jerry Goldsmith kreeg verschillende nominaties maar kreeg slechts 1 oscar voor de film OMEN in 1976. Zijn muziek zette in ieder geval de toon voor verschillende thrillers van het dramatische genre tot de science-fiction. Maar zoals hij zelf vaak zei, ik zal sterven maar de muziek, als die goed is, zal verder blijven bestaan. Dat zal het zeker, en wat voor een muziek.

1 Comment

  1. johan

    ik zal de componist van mijn favoriete serie niet vergeten, star trek.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *