Collateral wordt gefilmd op High Definition

Op een avond, zoals er zovele zijn, vochtig en warm, pik je als taxi-chauffeur een man op die een paar huisbezoekjes moet doen. De routine. Alles lijkt heel gewoon. De man, goed gekleed stapt uit de wagen en vraagt om even te wachten. De meter blijft draaien en tikt met dezelfde rustgevende monotonie als een metronoom. De kalmte, de rust, tot plots een bebloed lichaam uit de lucht komt gevallen en openspat op de ingedeukte carrosserie. De man komt terug. Zonder een keuze te hebben, word je meegesleurd als medeplichtige in de liquidatie van verschillende individuen. Hoe waarschuw je de autoriteiten om zo levens te redden? En vooral, hoe vermijd je om zelf op de zwarte lijst van deze huurmoordenaar te verschijnen? De killer wordt gespeeld door Tom Cruise, de taxichauffeur door Jamie Foxx (bekend van ondermeer Any Given Sunday).


collateral,michael mann,news,hd,high definition,jamie foxx,tom cruise
Michael Mann © Universal Pictures

Collateral (2004) is de nieuwe film van mijn fetish regisseur, Michael Mann. Ondermeer bekend van zijn politie en boef – films, zoals Thief, Heat, Manhunter. Een regisseur die niet alleen geïnteresseerd is in de verschillen, maar vooral de gelijkenissen en soms ook de contradicties tussen een loopbaan als crimineel en één als ordehandhaver. De psychologische schets van zijn personages zijn heel nauwkeurig (The Insider, Ali) en gaat vaak opzoek naar perfectie en evenwicht, die wordt getoetst aan het lot die niet altijd uitdraait zoals men zou willen. En die vaak een grote puinhoop nalaat.

Volgens de eerste commentaren zou de film voor een groot deel gedraaid zijn op de High Definition camera, of met andere woorden; digitaal i.p.v. op pellicule (ook al is de bovenstaande afbeelding wel degelijk met een 35mm pellicule camera). Ik heb een hekel aan video, maar komende van Michael Mann ben ik echt wel benieuwd. Mann, is net zoals Ridley Scott, niet alleen een goede verhalen verteller maar eveneens een beeldvirtuoos. Het is zeker een film waar ik de komende maanden naar uitkijk. En wie weet, misschien moet ik wel mijn mening herzien over het filmen op digitale video.

***Related Post***
03/10/2004: Collateral review

2 Comments

  1. Michey

    Volledig akkoord, hoewel ik Ali nu toch niet meteen zou rekenen tot een van zijn betere films. Ben wel grote fan van Heat en The Insider!!!

    Reply
  2. dave

    vond ik ook de mindere uit de reeks vergeleken met Heat en The Insider. Tevens ook een regisseur die nog niet erkend is geweest door de Academy of Motion Pictures.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.