Revolutionary Road met Kate Winslet en Leonardo DiCaprio

Het heeft meer dan 10 jaar geduurd sinds de release van Titanic (1997) dat het duo Leonardo DiCaprio en Kate Winslet nog eens samen in een film tezien waren. Maar met de opkomende Revolutionary Road (2008) zullen de wegen van die twee sterren zich opnieuw kruisen, en dit onder begeleiding van regisseur Sam Mendes (Jarhead, Road to Perdition, American Beauty), nota bene de echtgenoot van Kate Winslet.

revolutionary_road poster

Tot op heden bracht het romantische drama van James Cameron bijna 2 miljard dollar op wat nog steeds tot op de dag van vandaag een box-office record blijft, met The Lord of The Rings: The Return of the King (2003) die verderop volgt met 1,1 miljard dollar. Titanic blijft zelfs houder van het domestic box-office record in de States met 600 miljoen dollar, nog steeds met ruime voorsprong op The Dark Knight (2008) met 528 miljoen dollar. Of Revolutionary Road een gelijkaardige aardverschuiving zal teweeg brengen is zo goed als zeker uitgesloten, maar het blijft hoe dan ook nostalgisch om die twee weer tezamen te zien in een film. Zelfs Kathy Bates, die in Titanic de rol van Margaret Brown speelt, werd opgetrommeld voor dit weerzien van oude bekenden.

Korte inhoud: Connecticut, jaren vijftig. April (Kate Winslet) en Frank Wheeler (Leonardo DiCaprio) vormen een jong echtpaar met hun twee kinderen in een buitenwijk van Connecticut, dat op het oog alles goed voor elkaar lijkt te hebben. Maar schijn bedriegt. Hun huwelijk is inmiddels verworden tot een eindeloze sleur en beide treuren om hun gemiste carrièrekansen. Zij treurt nog altijd om haar verloren acteercarrière, terwijl hij gevangen zit in een dodelijk saaie kantoorbaan. In een wanhopige poging het vuur weer wat te doen oplaaien, nemen ze het radicale besluit om naar Frankrijk te verhuizen, in de hoop daar nieuw elan te vinden en hun artistieke ambities te kunnen waarmaken. Bovendien kunnen ze zich in Europa losweken van het kapitalistische Amerika. Maar of dat daadwerkelijk de oplossing is voor hun ongelukkige bestaan, valt nog te bezien.

Revolutionary Road is de verfilming van het gelijknamige boek van Richard Yates uit 1961, tevens genomineerd voor de National Book Award. De ietwat deprimerende novelle kreeg een ware cultstatus onder de literaire elite. Gedesillusioneerde families, gezinsleden die in de knoop liggen met zichzelf en met elkaar, het is een thema die al geregeld is uitgespit in diverse films (Far From Heaven, The Ice Storm, Before Sunset). Stuk voor stuk aangrijpende cinema, maar zelden een kassucces. De regisseur maakte een verpletterend debuut met American Beauty (1999), dat eveneens over een ontwricht gezin in de Amerikaanse suburbs gaat. Waar díe film sterk leunt op gitzwarte humor, is het in Revolutionary Road bittere ernst. Winslet merkte in een interview op dat het een bijzondere ervaring voor haar was om voor het oog van Mendes seksscènes met DiCaprio te doen. “Het is raar om de liefde te bedrijven met je beste vriend, terwijl je echtgenoot staat toe te kijken.”

Revolutionary Road 001Revolutionary Road 002

© Paramount Home Entertainment

Het scenario werd geschreven door Justin Haythe, wiens enige andere wapenfeit het script van de zwak geregisseerde thriller The Clearing (2004) is. Schrijver Richard Yates bereikte gedurende zijn door alcoholisme en geestesziekten geteisterde leven nooit commerciële succes. Toen hij nog leefde was er ook al interesse om Revolutionary Road te verfilmen. Midden jaren 60 nam producent Albert S. Ruddy een optie op het verhaal, maar omdat hij drastische veranderingen gepland had, ging het feest niet door. Yates’ eigen kortstondige carrière als scenarioschrijver werd door dezelfde Ruddy de kop ingedrukt. De rechten van Revolutionary Road werd in de jaren 70 uiteindelijk verkocht aan acteur Patrick O’Neal. Toen de schrijver het script las dat O’Neal van zijn verhaal gebrouwen had, vond hij het vreselijk slecht. Ook John Frankenheimer was ooit in de running om de film te maken, maar hij koos uiteindelijk voor The Manchurian Candidate (1962). Wat Haythe ervan gemaakt heeft, is nog afwachten aangezien de producenten niets kwijt wilden over hoe dicht de scenarist bij het origineel is gebleven. Yates zelf kon de verfilming in elk geval niet meer tegenhouden, nadat hij in 1992 berooid en verbitterd op 66-jarige leeftijd overleed.

Dus ook al wordt Revolutionary Road geen kassucces, omwille van de somberheid van het verhaal en het deprimerende karakter, zal het hoe dan ook een prent worden om naar uit te kijken. En misschien zelfs een potentiële Oscar-kandidaat, zoals ik al eerder aangaf in mijn Oscar-pronostiek voor 2009. In het leven is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn met een sprookjesachtige romance, maar vaak ook een aaneenschakeling van conflicten, opwellingen en frustraties. De film komt bij ons uit op 21 januari 2009.

*** Revolutionary Road trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *