Helse strijd tussen Hellboy II en Hancock

Guillermo del Toro heeft de afgelopen jaren voor veel afwisseling gezorgd, met comic-adaptaties zoals Blade II en Hellboy tot independent horrordrama’s zoals Pan’s Labyrinth. Nadat de eerste Hellboy het grondwerk legde voor de fantasiewezens uit Pan’s Labyrinth is er nu Hellboy II: The Golden Army (2008). De films zijn geen oppervlakkige comic-book verfilmingen, maar wel adaptaties met diepgaande thematieken en een vernieuwende cinematografische kijk op actie. Sony zag geen heil in een tweede Hellboy na de teleurstellende resultaten van de eerste film, maar gelukkig kwam Universal op de proppen met een cheque van 72 miljoen dollar, en dat is 6 miljoen meer dan het budget van de eerste film. En blijkbaar met succes want Hellboy II maakt furore aan de box-office met een recette van 35 miljoen op de eerste dagen. Hellboy is momenteel zelfs verwikkeld met een nek-aan-nek strijd met de 150 miljoen dollar Will Smith film Hancock (2008) die de eerste plaats aan de box-office onderling uitwisselen.

En bij het zien van de ondertussen 3de trailer is het duidelijk dat Del Toro met het budget inventief heeft omgesprongen om genoeg magische wezens en mechanische constructies op het scherm los te laten. Vooral de 12-oogige Angel of Death, uiteraard weer gespeeld door Doug Jones (die ditmaal drie rollen op zich neemt), is op zijn zachts uitgedrukt ‘indrukwekkend’ toe noemen. Del Toro wees kansen om onder andere I Am Legend (2007) en de nieuwe Harry Potter and the Half Blood Prince (2010) te verfilmen af om Hellboy II te kunnen maken. Het lijkt erop dat hij zijn complete ziel en zaligheid in dit project heeft gestopt. Het is te hopen dat hij nog wat fantasie over heeft voor zijn volgende project: de Lord-of-the-Ring-prequel The Hobbit (2010).

Korte inhoud: Nadat een oud verdrag tussen de mensheid en de onzichtbare fantasiewereld wordt verbroken, barst de hel op aarde los. Een meedogenloze leider, Prince Nuada (Luke Goss), die heerst over beide werelden, ontwaakt een niet-te-stoppen leger van demonen die de aarde bedreigt en plundert. Nu is het aan de veelal onbegrepen Hellboy (Ron Perlman) om de genadeloze dictator en zijn plunderaars te bestrijden. Samen met een team van het Bureau voor Paranormaal Onderzoek en Defensie, met onder meer zijn pyrokinetische vriendin Liz (Selma Blair), de aquatische empatholoog Abe (Doug Jones) en de protoplastische mysticus Johann (James Dodd / Thomas Kretschmann) wordt er heen en weer gependeld tussen beide werelden. Uiteindelijk zal Hellboy, een schepsel dat in geen van beide werelden echt geaccepteerd wordt, moeten kiezen tussen het leven dat hij tot dusverre geleden heeft en het onbekende lot dat een nieuwe uitdaging voor hem zou kunnen betekenen.

De eerste Hellboy (2004), gefilmd op lokatie in Oost-Europa, ademde een sfeer van kilte uit van oude communistische gebouwen. Het rode, logge satansgebroed straalde daardoor een hartverwarmende gloed uit, die hem uiteindelijk in de armen van Liz deed belanden. Hellboys vijanden, Kroenen en naziprofessor Rasputin, zetten dit gevoel van kilte versus warmte nog maar eens in de verf. In deel II is het kleurenpalet duidelijk anders. Hier zijn het niet de nazi’s en communisten uit het verre en kille verleden die wraak komen nemen op het heden. Het is de fantasiewereld die wraak komt nemen op de harde werkelijkheid. De goudgetinte fantasiewereld die we in de trailer zien straalt warmte en genegenheid uit. Sterker nog, het is precies dezelfde fantasiewereld waar Ofelia uiteindelijk haar thuis vindt aan het einde van Pan’s Labyrinth. In die film zagen we al dat niet alle fantasiewezens zo blij en vrolijk zijn als de Efteling ons wil doen geloven.

Hellboy krijgt ook in deze film weer hulp van Liz Sherman, zijn lieve vriendinnetje die in een vuurbal explodeert als ze boos is, en Abe Sapiens, een watermens met zeer gevoelige handen. Oh, en dan is er ook nog Johann Kraus, een protoplasmatische geest met psychische vaardigheden. Het hellefeest kan dus beginnen!

*** Hellboy II: The Golden Army trailer 3***

2 Comments

  1. matthys

    Die eerste plaats zegt eigenlijk maar weinig, ze hebben maar 35,9 miljoen opgehaald blijven ze met 2 miljoen net voor Hancock die ondertussen in zijn tweede week zit.
    Ze hebben het bedrag vast hoger verwacht.
    Volgens mij hebben ze wel meer in die film geinvesteerd. Maar wel spijtig voor zo’n goeie film.

    Reply
  2. spacey

    Verhaallijn is flinter dun, oppervlakkig en voorspelbaar dus verwacht daar maar niet veel van. De visuele effecten daarentegen zijn om van te smullen. Al bij al toch een wisselvallige film.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *