Documentaire over Ayrton Senna wint publieksprijs in Gent

De documentaire Senna (2010) van Asif Kapadia werd op het 38e Filmfestival Gent beloond met de Port of Ghent Publieksprijs. De documentaire kreeg van het festivalpubliek de hoogste waardering (4,77 op 5). De Canvas Publieksprijs, uit een selectie van vijf films met het Canvas-label, gaat naar We Need To Talk About Kevin (2011) van Lynne Ramsay. De winnende film wordt aangekocht door de aankoopdienst van de VRT voor uitzending. Met 133.000 bezoekers blijkt de 38ste editie van het festival nog succesvoller dan vorig jaar.

senna,documentaire,We Need To Talk About Kevin,Ayrton Senna,Alain Prost,Sing Your Song,the help,tate taylor,beyond,the invader,Poulet Aux Prunes,She Monkeys,Lynne Ramsay

De briljante documentaire Senna vertelt het verhaal van Ayrton Senna, de legendarische F1-piloot die in 1994 om het leven kwam tijdens de Grand Prix van San Marino. De Braziliaanse racepiloot groeide uit tot een mythe. De film overloopt Senna’s carrière, waarbij alle fysieke en geestelijke overwinningen op en naast de racetrack aan bod komen. Ayrton Senna stond bekend als een zeer religieus man wiens rotsvast geloof hem vaak aanzette tot roekeloos rijgedrag, wat hem weliswaar heel wat wereldtitels opleverde. Tussen 1984 en 1994 werd snelheidsduivel Senna drie maal wereldkampioen. Dit gebeurde tijdens wedstrijden waarin ook zijn vroegere teamgenoot en latere rivaal Alain Prost een belangrijke rol speelde.

De documentaire gaat o.a. dieper in op de bijzondere relatie tussen F1-legendes Senna en Prost. Senna is een documentaire die ook niet-sportliefhebbers zal weten te boeien. Meer dan een steriel overzicht van de carrière van een sportman, leest de film als een ontroerend en bij momenten episch verhaal over een man die gebeten was door snelheid en naar eigen zeggen werd “gestuurd door een hogere macht”. Voor de fans brengt Universal de film op 3 november ook op DVD!

Senna haalde het nipt van de documentaire Sing Your Song (2011) die een score van 4,74 haalde en The Help (2011) van Tate Taylor die 4,70 op 5 haalde. In totaal brachten 13.643 festivalbezoekers hun stem uit via het afscheurstrookje op hun ticket.


senna,documentaire,We Need To Talk About Kevin,Ayrton Senna,Alain Prost,Sing Your Song,the help,tate taylor,beyond,the invader,Poulet Aux Prunes,She Monkeys,Lynne Ramsaysenna,documentaire,We Need To Talk About Kevin,Ayrton Senna,Alain Prost,Sing Your Song,the help,tate taylor,beyond,the invader,Poulet Aux Prunes,She Monkeys,Lynne Ramsay senna,documentaire,We Need To Talk About Kevin,Ayrton Senna,Alain Prost,Sing Your Song,the help,tate taylor,beyond,the invader,Poulet Aux Prunes,She Monkeys,Lynne Ramsay
© Universal Pictures Benelux

Naast de Port of Ghent Publieksprijs maakt het festival ook de Canvas Publieksprijs bekend. Jaarlijks maakt Canvas haar keuze uit het festivalprogramma. Dit jaar kregen de films Beyond (2010), The Invader (2011), Poulet Aux Prunes (2011), She Monkeys (2011) en We Need To Talk About Kevin het Canvas-label mee. Van de geselecteerde films kende het festivalpubliek We Need To Talk About Kevin van Lynne Ramsay de hoogste quotering toe. De winnende film wordt aangekocht door de aankoopdienst van de VRT voor uitzending.


*** Senna – you tube trailer ***

1 Comment

  1. Hendrik

    Zeer mooie docu, is weliswaar niet de eerste docu over hem maar deze is misschien wel de meest overtuigende. Ik zat bij momenten echt met een brok in mijn keel. De prijs is volledig terecht!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *