Opgesloten in een politiecombi resulteert in ware Clash

We hebben al heel wat films gehad die zich afspelen op één locatie, in een kamer, in een auto, in de koffer van een auto, in een kist onder de grond, je kunt het zo zot niet bedenken. De Egyptische regisseur Mohamed Diab liet zijn verhaal afspelen in de politiecombi twee jaar na de Egyptische Revolutie. Eshtebak/Clash (2016) werd ingestuurd door Egypte voor de Oscar voor Beste Buitenlandse film, maar werd uiteindelijk niet genomineerd.

eshtebak_clash_2016_poster.jpg

Korte inhoud: Caïro, zomer 2013, 2 jaar na de Egyptische revolutie. Tijdens de afzetting van de islamitische president Morsi baant een politietruck vol gedetineerde demonstranten zich een weg door de gewelddadige protesten. Kunnen de gedetineerden hun uiteenlopende politieke en religieuze achtergronden overbruggen, en een kans maken om te overleven?

Het is bij toeval dat ik te weten ben gekomen van deze prent, en het ziet er allemaal bijzonder actueel uit. In tegenstelling tot films als Buried (2010) en Locke (2013) hebben we hier een drama in één gesloten ruimte met meerdere personen en is de inhoud toch voor een groot stuk politiek geladen. Maar voor de rest voelt het al even claustrofobisch aan als de andere films en is het wederom een staaltje van sterke regie om alles meer dan 90 minuten boeiend te houden.

Acteur Tom Hanks had in een reactie de regisseur bedankt met een berichtje dat hij deze film een belangrijke prent vond en die hopelijk de blik van het Westen op het Midden Oosten zou veranderen. De populariteit van deze film is wel dermate klein dat ik niet meteen een grote impact verwacht, maar misschien krijgt deze film meer succes op de DVD/Blu-ray en VOD markt.

Het is nog maar af te wachten of het ook de blik zal veranderen van Midden Oosten op hun interne conflicten, want daar is uiteraard ook veel op te zeggen. Het is in ieder geval een inhoudelijk explosieve film en niet te verwonderen was het ook geen eenvoudige taak om op locatie te shooten in Egypte. Zo werd de productie belaagd op één van de grote verkeersassen in Caïro en één lid van de crew raakte zelfs gewond. Van zodra er nieuws is van een Blu-ray release zullen we hierover zeker iets schrijven.


*** Eshtebak/Clash trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *