A Ghost Story (2017) ***½ Blu-ray review

David Lowery is een regisseur die we nauwlettend in de gaten moeten houden. Met Ain’t Them Bodies Saints (2013) bracht hij ons al in een soort Terrence Malick achtige indie-prent en met Pete’s Dragon (2016) bracht hij ons een geslaagde familiefilm. Met A Ghost Story (2017) brengt hij opnieuw een heel aparte film waar je moeilijk een genre op kan kleven.

a_ghost_story_2017_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Een muzikant (Casey Affleck) en zijn vrouw (Rooney Mara) wonen samen in een kleine landelijke woning met een oude piano. De vrouw zou graag verhuizen naar een modernere en minder afgelegen woning, maar de man is sterk gehecht aan het huis waar ze nu wonen. Later komt de man om het leven in een auto-ongeluk en wordt wakker op een mortuariumplaat in een wit laken. En zo keert zijn spookachtige zelve terug naar zijn huis, waar hij getuige moet zijn van het verdriet van zijn vrouw en moet accepteren dat hij geen deel meer uitmaakt van onze wakkere wereld. Wanneer de vrouw op een dag in de deuropening gekust wordt door een man raakt het spook gefrustreerd, waardoor spullen in het huis beginnen te bewegen.

Vergis u dus niet met de poster, dit is noch een komedie noch een horrorfilm. Dit is een meditatie op herinneringen, eenzaamheid en menselijke banden, en voor mensen met een open geest zal dit echt wel een verademing zijn. De film van Lowery is heel simplistisch. Hij begint langzaam en stil door minimale dialogen te gebruiken en voegt weinig tot geen achtergrondverhaal toe aan zijn twee hoofdpersonages, en weigert ze zelfs namen te geven. Mara en Affleck worden alleen gecrediteerd met respectievelijk de initialen ‘M’ en ‘C’ en het is deze schaarse benadering die de film haar intrige verleent.

De film herkauwt over het leven en de impact (of afwezigheid) die een individu heeft met zijn tijd op deze aarde. Het richt zich op verdriet en het verstrijken van de tijd waarbij alles wat ooit belangrijk was voor een persoon onvermijdelijk weggespoeld zal worden en uiteindelijk hun bestaan onbelangrijk wordt. Lowery geeft hier veel stof tot nadenken en speelt op vakkundig manier met het gegeven van tijd. Het tempo zal veel kijkers wat afschrikken, omdat er een zekere toewijding en geduld vereist wordt van de kijker bij het verkennen van C’s martelende levensweg, maar er is ook een voelbare intimiteit. C is getuige van het verdriet van zijn vrouw, terwijl hij niet in staat is te troosten of troost te bieden, net zoals hij ook getuige is van haar verdere leven wanneer zij uiteindelijk een date thuisbrengt en vervolgens inpakt om het huis te verlaten dat zij ooit hebben gedeeld.


a_ghost_story_2017_blu-ray_pic01.jpga_ghost_story_2017_blu-ray_pic02.jpga_ghost_story_2017_blu-ray_pic03.jpg
© Universal Pictures Benelux

A Ghost Story is een gewaagde en uitdagende film die blijft nazinderen. Lowery onderzoekt het metafysische met meer dan een vleugje wanhoop en diepe droefheid. Voor een concept dat normaal gesproken niemand ernstig kan nemen, verdienen Lowery en zijn cast de grootst mogelijke lof voor het proberen van iets heel anders en, beter nog, erin slagen. Deze film is misschien traag, maar het levert zoveel meer in return.

De film werd geproduceerd door Adam Donaghey waarvan onlangs is gebleken dat de man misschien wel de Harvey Weinstein van de indie-film is. Een actrice had een audio-fragment gelekt waarin de producer aandrong om haar slipje te zien. En dan is de bal aan het rollen gegaan en kwamen verschillende getuigenissen van seksueel misbruik en werd hij ook officieel aangeklaagd. Dus dit zal waarschijnlijk ook wel een punt zetten achter zijn film-carrière.

Vorige week is de DVD en Blu-ray van A Ghost Story uitgekomen met deleted scenes, making of filmpjes en audio-commentaar van regisseur David Lowery.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 11 mei 2018

 


*** A Ghost Story trailer ***

1 Comment

  1. Martha

    Ik hield eigenljk nog wel van de manier waarop de vermeende geest er uitziet, het voelt raar melancholisch en authentiek aan.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *