Avengers: Infinity War (2018) ***½ review

Eén van de grootste verschillen tussen Justice League (2017) en deze Avengers: Infinity War (2018) zijn de villains. Marvel weet als geen ander dat je pas goede helden krijgt indien je daartegenover een al even sterke en charismatische villain zet, en dat is Thanos met zijn Black Order volledig, ook al zijn ze allen motion capture entiteiten.

avengers_infinity_war_2018_poster03.jpg

Korte inhoud: Vier jaar na de gebeurtenissen uit Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017) slaan Peter Quill (Chris Pratt) en consorten de handen in elkaar om samen met de Avengers een nieuw gevaar tegen te gaan. Een gevaar in de gedaante van de gestoorde titaan Thanos (Josh Brolin) die alle zes Infinity Stones, artefacten met onvoorstelbare krachten, wil verzamelen voor een gauntlet. Deze zullen hem toestaan overal zijn wil op te leggen. Het lot van de aarde en van het bestaan zelf is nog nooit zo onzeker geweest.

Het embargo was tot en met vandaag, de dag van de release, en dat was niet omdat Disney bedenkingen had over de kwaliteit, maar omdat er wel degelijk VEEL SPOILERS in de film zitten. En deze review schrijven zonder bepaalde plotwendingen aan te halen zal ook moeilijk zijn en veel zal ik niet kunnen zeggen. Misschien is het dan ook beter eerst de film te gaan zien, want ja het is zijn filmticket waard.

Visueel is het een verbluffende rollercoaster – dat krijg je met een film die 300 miljoen dollar heeft gekost – doorspekt met (soms wat domme) humor en heftige combats. Spijtig genoeg had ik op geen enkel moment echt een ‘kippenvel-moment’, met misschien als uitzondering de scene waarin we Captain America Steve Rogers (Chris Evans) voor het eerst zien. Is het een goede film? Laat het me zo verwoorden: het is een prestatie om al deze helden samen te brengen zonder dat we voelen dat er iets niet compatibel is met mekaar, ook al is het verhaal nauwelijks de moeite om na te vertellen.

Er komt volgend jaar een Avengers: Infinity War 2 (2019), ook al voelt deze film eigenlijk zo goed als afgesloten. Toch hou ik wel van de manier hoe alles is opgebouwd in de laatste act. Is er ruimte voor verbetering? Wel, het zag er naar uit dat de Russo broers, Anthony Russo en Joe Russo, niet enorm veel ruimte hadden om te improviseren. Het script van Christopher Markus en Stephen McFeely is verre van slecht maar je kunt geen mirakels verwachten van een script met 20+ superhelden.


avengers_infinity_war_2018_poster001.jpgavengers_infinity_war_2018_poster002.jpgavengers_infinity_war_2018_poster003.jpgavengers_infinity_war_2018_poster004.jpgavengers_infinity_war_2018_poster005.jpg
avengers_infinity_war_2018_poster006.jpgavengers_infinity_war_2018_poster007.jpgavengers_infinity_war_2018_poster008.jpgavengers_infinity_war_2018_poster009.jpgavengers_infinity_war_2018_poster010.jpg
avengers_infinity_war_2018_poster011.jpgavengers_infinity_war_2018_poster012.jpgavengers_infinity_war_2018_poster013.jpgavengers_infinity_war_2018_poster014.jpgavengers_infinity_war_2018_poster015.jpg

Niet Iron Man (Robert Downey Jr.) maar wel Gomora (Zoe Saldana) heeft de meeste sceentijd na Thanos, we zien niet alleen haar relatie tot hem, maar ook haar relatie met haar adoptie-zus Nebula (Karen Gillan) en uiteraard haar relatie met Peter Quill (Chris Pratt). Daarnaast heeft Thor (Chris Hemsworth) ook wel wat leuke scènes en Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) en Doctor Strange (Benedict Cumberbatch), voor de rest is het eigenlijk “edelfiguratie” voor karakters als Black Panther (Chadwick Boseman) en Spider-Man (Tom Holland). Of zelfs rollen zoals deze van Peter Dinklage die compleet onnozel zijn. Op een geven moment zien we hem zelfs Thor imiteren, iets wat we een uur geleden al hadden gezien met Star Lord. Een grap kan je één keer doen, de tweede keer begint het wat lame te worden.

Fijnzinnig is het allemaal wel niet en de mood swings zijn soms op het randje van het lachwekkende, maar over het einde van de film zal nog veel gepraat worden. Het is een bijzonder goed gemaakte film, die heel veel risico’s heeft genomen en met zijn serieuze toon gemengd met humor slaagt het er ook wel in om een breed publiek aan te spreken. Fans van het eerste uur zullen hier van houden, niet-fans zullen waarschijnlijk met gemengde gevoelens naar huis keren; en ik kan hen volledig begrijpen. Ik ben echter wel benieuwd hoe ze verder zullen gaan. Black Panther was een veel betere film, ook al zal iedereen na Avengers: Infinity War wel uitkijken naar het Back to the Future vervolg, want ik kan geen andere manier zien om iedereen terug te brengen. Of ze kiezen ervoor om ze dood te laten, wat misschien teleurstellend is maar daarom niet minder sterk. De toekomst zal het uitwijzen. De film is in de bioscoop vanaf 25 april 2018.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 25 april 2018

 


*** Avengers: Infinity War trailer ***

3 Comments

  1. Miiki

    Ik ga dit weekend. Nu vooral alles wat naar film ruikt mijden om spoilers te vermijden 😀

    Reply
  2. Fabian

    Ik ben die comic adaptaties een beetje moe aan het worden.

    Reply
  3. Tim

    Het is trouwens de uitgelezen moment om de ‘Black Panther’ te gaan zien nu.. Heel de zaal voor mezelf vanavond 😀

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *