The Pledge (2001) *** Blu-ray review

Eén van de betere ingetogen rollen van Jack Nicholson is toch wel deze uit The Pledge (2001), een film in regie van Sean Penn. Jack speelt een uitgeleefde rechercheur die op de valreep van zijn pensioen nog even een gruwelijke moord op een 8-jarig meisje wil ontrafelen. Penn kreeg hiervoor trouwens een nominatie voor de Gouden Palm in het filmfestival van Cannes maar verloor van het weinig opmerkelijke The Son’s Room (2001).

the_pledge_2001_blu-ray.jpg

Korte inhoud: De gepensioneerde agent Jerry Black (Jack Nicholson) belooft tijdens zijn laatste klus de moeder (Patricia Clarkson) van een vermoord meisje de moordenaar te zullen vinden. Jerry denkt dat de politie de verkeerde heeft opgepakt, en ontdekt dat dit het derde incident is in korte tijd waarbij een jong, klein meisje het slachtoffer was. Hij koopt een oud tankstation in de buurt van de misdaden om zo naar een man te kunnen zoeken die in een zwarte stationwagon rijdt en maakt contact met Lori (Robin Wright), de moeder van een jonge dochter.

De atmosfeer van deze grimmige thriller is geniaal in beeld gebracht door Chris Menges (The Mission, The Killing Fields) maar tevens ondersteund door een minimalistische score met sythesizergeluiden van Klaus Badelt, die toen nog onder de hoede stond van Hans Zimmer. Het script van Jerzy Kromolowski en Mary Olson-Kromolowski is gebaseerd op de roman van Friedrich Dürrenmatt.

Het resultaat lijkt op een film uit de jaren 70, die heel traag vooruit slentert en ons verrast met een contemplatief, diepgravende karakterstudie die enigszins afwijkt van wat we standaard te zien krijgen in dergelijke hapklare cop-vs-serial-killer-thrillers. Penn filmt niet met het oog een publieksfilm te maken, of uit puur effectbejag of sensatiezucht. Verwacht dus geen plakkerige sentimentaliteit, oorverdovende schietpartijen of wilde achtervolgingen. Net als met Penn’s vorige films (The Indian Runner, The Crossing Guard), draait deze prent rond een man die langzaam aan zijn innerlijke kwetsuren ten onder gaat. Het is een laatste wapenfeit van een man die een loodzwaar kruis meezeult en er alles wil aan doen om zijn belofte te eren, en daarvoor denkt hij dat het doel ook de middelen heiligt.

Kortom, The Pledge is een trage thriller met uitzonderlijk goede en genuanceerde vertolkingen en knap ingetogen camerawerk. Toch mist de film een degelijke 3de act met misschien net dat tikkeltje meer intrige en opwinding (***spoiler*** in plaats van een huilende en compleet ingestorte Jack Nicholson ***end spoiler***). Het einde van een Insomnia (2002), die zowat dezelfde toon aansnijdt met een detective die gebukt leeft onder schuldgevoelend, is zoveel efficiënter en meer aangrijpend. Anderzijds is het wel een einde die je niet verwacht en op zich is onvoorspelbaarheid ook een troef in het verzadigde cinema landschap.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 2 april 2018

 


*** The Pledge trailer ***

1 Comment

  1. Dominique

    De film zelf vond ik zelf op een of andere manier een beetje tegenvallen, en dan vooral eigenlijk door ‘t einde. Het verhaal wordt prima neergezet, het tempo lag heerlijk rustig, maar ook niet overdreven, en er is vooral in de laatste 30 minuten toch wel een contstante spanning voelbaar, terwijl er toch niet echt veel gebeurt. Al bij al zeker 8/10

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *