Geostorm (2017) * Blu-ray review

Elk jaar krijgen we onze voorraad aan rampenfilms en binnenkort verschijnt de DVD en Blu-ray van Geostorm (2017), een film die productioneel ook al een ramp was. Dat regisseur Dean Devlin nog de kans krijgt om andere films te regisseren na dit fiasco verbaast mij toch.

geostorm_2017_blu-ray.jpg

Korte inhoud: We bevinden ons in de nabije toekomst. Wanneer de klimaatverandering het voortbestaan van de aarde bedreigt, verenigen regeringen wereldwijd zich in de creatie van de Dutch Boy Program. Dit programma beslaat een mondiaal netwerk van satellieten, gewapend met technologieën om natuurrampen af te wenden. Na twee jaar succesvolle bescherming gaat er iets mis waardoor twee vervreemde broers belast worden met het herstel van de storing vooraleer een wereldwijde Geostorm de planeet overspoelt.

Ik dacht dat we met 2012 (2009) het dieptepunt hadden bereikt op vlak van rampenfilms, maar deze prent moet er toch niet voor onderdoen. Nochtans zou het volgens de makers één van de slimste disasterfilms ooit moeten zijn. Spijtig genoeg verwarren de makers ‘slim’ met een film die alles aan zijn publiek moet gaan uitleggen. Verwacht je dus maar aan een overvloed van expositie. Er is zelfs een uiteenzetting nodig om een verklaring te zoeken achter het accent van Gerard Butler. Ze denken ook een slimme film te hebben gemaakt omdat ze op de kar van de diversiteit zijn gesprongen met een kleurrijke casting van diverse origines. Uiteraard heeft dit niets te maken met respect voor andere culturen, maar gewoon een poging om de box-office recette alsnog op te krikken.

Ondertussen lijkt de film ook niet te verlegen om te stelen van andere en betere films, zoals Gravity en The Dark Knight. Ironisch genoeg lijken de verwoede pogingen om van Geostorm meer dan zomaar een rampenfilm te maken, de sterkste eigenschap die deze prent had, te ondermijnen. Met name; het spektakelgehalte is behoorlijk minder spectaculair dan wat de poster ons deed vermoeden. Maar mocht het nog anders zijn geweest, dan nog betwijfel ik of deze Geostorm ooit echt indruk zou hebben kunnen maken. De acteurs (Jim Sturgess, Abbie Cornish, Alexandra Maria Lara, Daniel Wu en Ed Harris) doen wat ze kunnen met het aangereikte materiaal, maar een homerun wordt het nooit, daarvoor het het allemaal net iets te dom.


geostorm_2017_blu-ray_pic01.jpggeostorm_2017_blu-ray_pic02.jpggeostorm_2017_blu-ray_pic03.jpg
© Warner Bros

Het is nonsens, van begin tot einde, en na een tijdje slaat je brein ook af en kan je er ook nog wel van genieten. Je moet je als kijker gewoon verlagen tot het baby-niveau van de film, en éénmaal dit stadium bereikt kan je er zelfs nog plezier aan beleven. Vandaag verschijn Geostorm op DVD, Blu-ray en Blu-ray 3D met 3 making of reportages. Echter geen audio-commentaar van de regisseur.

rating


Beoordeling: 1 / 5

Recensie door op 7 maart 2018

 


*** Geostorm trailer ***

1 Comment

  1. Maarten

    Het is inderdaad verstand op nul, maar toch van genoten na een zware werkdag

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *