Logan Lucky (2017) **** Blu-ray review

Het is geleden van Behind the Candelabra (2013) dat Steven Soderbergh nog een langspeelfilm had gemaakt. Toen pakte hij uit met zijn wil om geen films meer te maken en stak zijn energie in de ontwikkeling van een wel heel geslaagde serie “The Knick”. Maar vorig jaar kwam hij terug achter de camera voor een langspeelfilm met Logan Lucky (2017), en dit jaar krijgen we zijn debuut in het horrorgenre met Unsane (2018).

logan_lucky_2017_blu-ray.jpg

Korte inhoud: ‘Logan Lucky’ volgt het leven van de broers Jimmy (Channing Tatum) en Clyde Logan Adam Driver en zus Mellie (Riley Keough). De twee proberen een vloek binnen de familie te keren. Dit proberen ze te doen door een overval te plegen tijdens een NASCAR-race op Charlotte Motor Speedway. Maar ze hebben de hulp nodig van Joe Bang (Daniel Craig), een veroordeelde brandkast-kraker die momenteel in het gevang zit. Het enige dat ze moeten doen is Joe uitbreken, de renbaan van het racecircuit wegblazen, wegkomen met het geld, de FBI agent Sarah Grayson (Hilary Swank) ontlopen, Joe terugbrengen naar de gevangenis en Jimmy op tijd naar de schoonheidswedstrijd van zijn dochter Sadie brengen, de dochter die hij had met zijn ex Bobbie Jo Chapman (Katie Holmes). Wat zou er mis kunnen gaan? Wel, er is de Logan familie vloek.

Je kan meteen zien waarom Soderbergh voor dit project is teruggekeerd. Het heeft heel veel weg van Ocean’s Eleven, de franchise die van hem een grote naam hebben gemaakt in Hollywood. Maar Soderbergh is ook iemand die altijd op zoek is naar een uitdaging (bijgevolg ook logisch waarom zijn volgende project een horrorfilm is) en met Logan Lucky heeft hij een nieuw en eigen distributieplan op poten gezet (via Bleecker Street distributie) om zo heel wat kosten te besparen en waarbij de winsten nu meer kunnen terugvloeien naar de filmmakers in plaats van naar tussenpersonen die eigenlijk gewoon geld verdienen zonder dat ze er iets moeten voor doen. Om een voorbeeld te geven, indien een film 1000 euro kost, dan moet de film grofweg 2000 euro opbrengen in zijn wereldwijde bioscooprelease om net break-even te zijn. De promotie en distributiekost zijn gigantisch groot, anderzijds moet je ergens wel in de aandacht komen met trailers en posters en deze kost zal Soderbergh sowieso moeten betalen, en wanneer je naar de cijfers kijkt lijkt Soderbergh dan toch niet helemaal geslaagd in zijn opzet, want de film heeft 30 miljoen gekost in productie en bracht nauwelijks 47 miljoen op wereldwijd.

Logan Lucky is een geslaagde heistfilm die in tegenstelling tot een film als Den of Thieves (2018) niet zondigt aan recyclage maar wel iets nieuw probeert te doen met het genre. Je kunt niet ontkennen dat Soderbergh een gave bezit om interessante karakters uit te werken, waarmee je als kijker direct verliefd op wordt. Of het personage nu comic relief moet brengen of een emotionele snaar raken, elke interventie is perfect gedoseerd met voldoende slagkracht en overtuiging. Ja, de gebeurtenissen in de aanloop naar de overval hebben zeker hun momenten, maar de hoeveelheid geklets en komedie tussen de personages tijdens de overval werkt zo goed dat alles wel een tijdje blijft nazinderen.

logan_lucky_2017_blu-ray_pic01.jpglogan_lucky_2017_blu-ray_pic02.jpglogan_lucky_2017_blu-ray_pic03.jpg
logan_lucky_2017_blu-ray_pic04.jpglogan_lucky_2017_blu-ray_pic05.jpglogan_lucky_2017_blu-ray_pic06.jpg
© Dutch FilmWorks

De film wijkt na de climax enigszins af van de plot, en voelt als een toegevoegd segment nadat de film al was afgesloten. Logan Lucky lijdt aan het syndroom van te veel eindes, maar het lukt zichzelf uit het gat te graven door op efficiënte wijze de losse eindjes aan elkaar te knopen. Hoewel de film aan het einde begint te slepen, is het de laatste paar ogenblikken de moeite waard. Uiteindelijk is dit geen film die prijzen zal winnen en is de Rotten Tomatoes score van 93% zwaar overschat, maar op vlak van entertainment heb ik er toch zwaar van genoten. De cast werkt wonderwel goed samen, de overval zelf is zijn ticketprijs waard, je lachspieren worden op de proef gesteld, en er is een verrassend emotioneel subplot toegevoegd aan het einde van het verhaal. Logan Lucky is niet perfect, maar het is perfect onderhoudend, dus ik vond het in het algemeen leuk. Neem dat hoe je wilt, maar ik beveel het ten zeerste aan.

Dutch FilmWorks brengt Logan Lucky uit op DVD en Blu-ray vanaf vrijdag 9 maart 2018, spijtig zonder extraatjes of audio-commentaar van de regisseur.

rating

Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 3 maart 2018

 


*** Logan Lucky trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *