The Circle (2017) **½ Blu-ray review

Er waren ingrediënten aanwezig om van The Circle (2017) een boeiende maatschappijkritische film te maken. Bijvoorbeeld een aantrekkelijke cast (o.a. Emma Watson en Tom Hanks) en een actuele roman van een succesvol auteur (Dave Eggers) die wijst op de gevaren van een door sociale media gecontroleerde maatschappij. Toch schort er vanalles aan The Circle dat een middelmatige film is geworden die niet helemaal weet te overtuigen.

the_circle_2017_blu-ray.jpg

Korte inhoud: De ambitieuze Mae Holland (Emma Watson) heeft een saaie job in een callcenter en smacht naar een boeiendere job. Wanneer haar vriendin Annie (Karen Gillan) voor haar een sollicitatiegesprek bij The Circle kan regelen, kan Mae haar geluk nauwelijks op. The Circle is immers een van de meest toonaangevende en machtigste IT-bedrijven ter wereld waar iedereen wil werken.

Mae kan haar ogen dan ook niet geloven wanneer ze ook effectief een baan krijgt aangeboden bij The Circle. Daar krijgt ze vrijwel exact dezelfde job als voordien maar in een hip, belangrijk bedrijf in een high techgebouw. Door haar gedrevenheid en ijver wordt Mae al snel opgemerkt als een van de meestbelovende nieuwkomers en haar geluk kan al helemaal niet op wanneer het bedrijf ook de verzekering van haar aan MS-lijdende vader wil betalen.

Door een stommiteit tijdens haar schaarse vrije tijd wordt Mae echter min of meer verplicht om deel te nemen aan het nieuwe revolutionaire experiment van The Circle. Mae krijgt een camera om die haar van zonsopgang tot ze gaat slapen overal filmt waardoor haar hele doen en laten ‘transparent’ wordt voor iedereen. Haar aanvankelijke enthousiasme dat grote baas Eamon Bailey (Tom Hanks) net haar kiest, slaat echter snel om wanneer Mae op de grenzen van vrijheid botst.

Het zal allicht niemand ontgaan dat de grootste inspiratie voor The Circle komt van Facebook dat ook wel eens een loopje neemt met de privacy van zijn gebruikers. In een technologisch superieur hoofdkwartier dat dan weer geïnspireerd lijkt door Apple en met nog wat verwijzingen naar Google, YouTube of andere internetgiganten, is ‘De Cirkel’ van Dave Eggers echt een boek van zijn tijd en het kost dan ook geen enkele moeite om je The Circle voor te stellen.

Eggers leverde al enkele keren het bronmateriaal waar de filmwereld mee aan de slag ging, zo was er A Hologram for the King uit 2016. Maar hoe succesvol Eggers boeken ook in de literatuurwereld zijn, zo stroef loopt het met zijn boekverfilmingen. Ook The Circle kan Eggers naargeestige toekomstvisie uit 2013 niet vertalen naar het grote scherm. Het verhaal mist logica, slaat stappen over en komt verwarrend over.

Emma Watson lijkt te vergeten dat ze kan acteren en enkel Tom Hanks kan door zijn jarenlange ervaring zijn personage een beetje leven in blazen en maakt van Eamon Bailey een geslaagde combinatie tussen Mark Zuckerberg en Steve Jobs. De rest van de cast loopt er een beetje verloren bij zonder goed te weten wat ze moeten aanvangen met hun uit clichés opgetrokken personages. Jammer dat net dit de laatste film moest worden van Bill Paxton.


the_circle_tom_hanks.jpgthe_circle_emma_watson_karen_gillan.jpgthe_circle_bill_paxton.jpg
© 2017 Remain In Light (Belgium)

Regisseur James Ponsoldt weet met enkele fraaie beelden de meubelen niet te redden en verzuipt mee met het scenario dat nochtans geschreven is door hemzelf en Eggers. De bedoelingen van de makers om het machtsmisbruik van sociale netwerkbedrijven aan te klagen zijn duidelijk, maar verdwijnen in een te rommelig verhaal waarin er iets te veel toevalligheden en onwaarschijnlijkheden zitten om de vaart in het verhaal te houden.

Dat Mae de baan bij The Circle praktisch in de schoot geworpen krijgt bijvoorbeeld. Of dat Mae wel heel snel mede-oprichter Ty (John Bodeya) vindt en zijn kant van het verhaal hoort. Of dat bij The Circle enkel jonge twintigers werken met de perfecte maten, buiten hun CEO Bailey dan. Of hoe kribbig Annie reageert op Maes succes. Het grootste probleem van The Circle is echter hoe Mae vliegensvlug transformeert van sceptisch gebruiker van The Circle tot de grootste adept en terug. Dit mist geloofwaardigheid.

Er zijn teveel losse eindjes, rafelende randjes en de goodwill van de kijker wordt te veel op de proef gesteld om van een topfilm te kunnen spreken. Jammer want hier zat veel meer in. Alleszins wakkert The Circle wel het debat aan, hoe ver kan je gaan zonder dat er sprake is van privacyschending, of zijn we nog wel in staat tot echt menselijk contact zonder sociale media? Alleszins is het boek beter dan de film. De Blu-ray van The Circle is inmiddels verkrijgbaar, zonder extra’s voor slechts €14,99 bij MediaMarkt.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 19 februari 2018

 


*** The Circle trailer ***

2 Comments

  1. Julie

    Ik vond de film best nog meevallen. Er zitten aardig wat dingen in die waar zijn of werkelijkheid kunnen worden binnen afzienbare tijd en daarom wel boeiend om te volgen.
    Emma Watson blijft ook altijd wel goed.

    Reply
  2. johan

    Boeiend onderwerp maar minder boeiend uitgewerkt. Daarnaast moest ik als vormgever lachen om het volledige ontoepasbare logo.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *