Incredibles 2 zet deze keer Elastigirl op de voorgrond

Het is zowat 14 jaar geleden dat The Incredibles (2004) de wereld had veroverd. De film kostte iets minder dan 100 miljoen dollar maar bracht Disney/Pixar een slordige 633 miljoen op. Meer nog, de film won zelfs 2 Oscars, voor Beste Klankmontage en Beste Animatiefilm van het jaar. Datzelfde genie achter deze prent, Brad Bird, heeft nu eindelijk ook een sequel klaar met Incredibles 2 (2018), waar heel wat fans op zaten te wachten, inclusief mezelf.

incredibles_2_2018_poster.jpg

Brad Bird had nadien ook nog het succesvolle Ratatouille (2007) gemaakt, alsook de geslaagde Mission: Impossible 4 Ghost Protocol (2011) en de iets minder geslaagde Project T/Tomorrowland (2015). Nu is hij dus terug op vertrouwd terrein met deze nieuwe 3D Pixar animatiefilm.

En als we de geruchten mogen geloven heeft Brad jarenlang gewerkt aan deze sequel, omdat hij er enkel maar aan zou beginnen indien het idee beter was dan de originele film, wat meteen de lat wel heel erg hoog legt. Na het zien van de trailer was ik dan ook even stil. De film gaat over een gender-wissel. Na een jarenlange brainstorm wil hij effectief uitpakken met een verhaal dat we al ad nauseam hebben gezien en ver achter ons willen laten. Voor zij die iets origineels hadden verwacht, zijn eraan voor de moeite. Het wordt dus opnieuw een rondje gender-clichés. Als vrouw vraag je jezelf dan af of Brad Bird de laatste jaren onder een steen heeft geleefd. Zijn we dit stadium als maatschappij niet al lang voorbij? Een man die huishoudtaken doet is heus niet meer zo lachwekkend als dat een vrouw uit gaat werken en zelfs een heldin kan zijn. De trailer geeft ons ook niet meteen de hoop dat de makers er echt iets ‘nieuws’ willen van maken.

Korte inhoud: Bob Parr/Mr. Incredible (Craig T. Nelson heeft samen met zijn vrouw Helen/Elastigirl (Holly Hunter) en hun drie kinderen (Violet, Dash en Jack Jack) een enigszins ‘normaal’ leven. Althans, voor een familie superhelden. De gezinssituatie komt echter onder druk te staan wanneer Bob in zijn eentje voor de kleine Jack Jack moet zorgen, terwijl zijn vrouw de wereld probeert te redden.

De film pikt het verhaal op van waar het was gebleven in de eerste film. Hoewel, op het einde van de eerste film kwam de familie bijeen en besloten ze ‘samen’ de vijanden te bestrijden. Maar kijk, deze plotwending heeft Brad Bird blijkbaar laten vallen en we zien in het begin van de trailer de vader die zijn gezinnetje opnieuw verlaat om ’the underminer’ te trotseren. Is dit een manier van Pixar om te zeggen, kijk, laten we gewoon het oorspronkelijke idee recycleren maar dan nu met een vrouw in plaats van een man? Dit wordt een soort ‘Mr Incredible does Babysitting’.


 Avengers Age of Ultron animated picture Avengers Age of Ultron animated picture

© 2018 Walt Disney Studios Motion Pictures

Visueel ziet de trailer er wel schattig uit. Los van de achterhaalde boodschap dat er in een gezin altijd iemand op de bank moet zitten (in plaats van de hedendaagse visie dat een gezin een gezonde taakverdeling is tussen vader en moeder) lijken de scènes op zich nog wel te werken. De stijlvolle animatie heeft ook wel iets weg van de Batman animated series. Elastigirl heeft tevens een wardrobe change met een grijze tint en een rode belt, ook al heeft ze later in de trailer die typische rode outfit. Waar Pixar geweldig goed in blijft is de textuur en de materies van hun karakters. Op een gegeven moment zien we Elastigirl voorbijflitsen op de snelweg en ze zwaait even naar een jongen in een gebreide gele trui (zie trailer afbeelding). Let op de details in deze trui. Op deze trui hebben ze waarschijnlijk dagenlang zitten wroeten. En van outfits gesproken, die retro rolkraagtrui van Lucius Best (Samuel L. Jackson) blijft gewoon goed.

Tot slot moet ik er nog bij vertellen dat deze film werd gemaakt mede door John Lasseter die een 6 maanden lange rustperiode heeft ingelast nadat hij zich had misdragen tegenover zijn werknemers met ongewenste aanrakingen, omhelzingen en kusjes. Insider zien deze gevallen ster eigenlijk niet meer terugkeren want hoe ga je met zo’n probleem om. Op Imdb zou hij nog steeds betrokken zijn met de ontwikkeling van Toy Story 4 (2019) en Wreck-It Ralph 2 (2019), ook al denk ik dat Disney al aan het zoeken is naar een uitweg, nadat ze eerder al een Day of Listening hadden ingevoerd waar ze konden peilen wat de gevoelens waren op de werkvloer.Incredibles 2 zou bij ons op 13 juni 2018 moeten uitkomen.

 


*** Incredibles 2 trailer ***

1 Comment

  1. Damien

    Damn dat is lang geleden 😀

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *