De Shining sequel Doctor Sleep van Stephen King wordt verfilmd

Regisseur Mike Flanagan, die onlangs de niet-onaardige Stephen King-adaptatie Gerald’s Game (2017) voor Netflix maakte, heeft nog een King-project dat hij zou willen aanpakken: Doctor Sleep (wiki). Uitgebracht in 2013, is Doctor Sleep een quasi-sequel op The Shining (1980), dat het publiek kennis laat maken met een volwassen geworden Danny Torrance, de jongen die het Overlook Hotel heeft overleefd.


the_shining_1980_pic002.jpg

© Warner Home Video

Korte inhoud: Het jongetje Danny Torrance is inmiddels Dan, een man die decennialang heeft rondgezworven in een poging te ontsnappen aan zijn vaders erfenis van angst, alcoholisme en geweld. Nu gebruikt hij zijn gave voor stervensbegeleiding… ze noemen hem Dr. Sleep. Hij ontmoet Abra Stone, een twaalfjarig meisje met de helderste Shining ooit. Maar haar gave trekt een bende paranormaal begaafden aan, de True Knot’s. Ze lijken onschuldig – oud en rondrijdend in hun campers – maar de leden voeden zich met de energie van kinderen met de shining door hen langzaam tot de dood te martelen.

Is Flanagan de juiste filmmaker is voor een Shining vervolgfilm? Ik denk van wel, hij heeft een passie voor het genre en heeft bewezen dat hij ook wel weet hoe hij een King boek moet verfilmen, ook al moet je niet meer gaan verwachten tot een bekwame verfilming. De man heeft 9 films gemaakt en geen van deze was ooit een uitschieter. Anderzijds zijn het meestal wel degelijk gemaakte films en de filmmaker is zichtbaar aan het groeien in zijn craft. Een meer belangrijke vraag is of iemand hier op zit te wachten. Ik heb het boek ooit gelezen en vond het eigenlijk niet meteen één van zijn sterkste of zelfs angstaanjagende boeken en ik vermoed dat er toch grondig herwerkt zal moeten worden (net zoals The Shing ook grondig werd herwerkt door Stanley Kubrick – met grote ergernis van Stephen King die de film daardoor vreselijk vond en meteen een tv-serie wou uitbrengen).

Een film waarin het hoofdpersonage een alcoholist is van middelbare leeftijd, en die volledig draait rond zijn paranormale gave, en eigenlijk nog maar weinig heeft te maken met de gruwel van de eerste film, kan je zoiets nog wel een Shining sequel noemen? Dit moet je gewoon zien als een stand alone film. Qua attractiviteit is dit zeker een pluspunt om The Shining hieraan te willen koppelen, want kijk, nu schrijven wij ook al over dit project. Een echte Shining sequel zou zich moeten afspelen in het Overlook Hotel. Al de rest is naast de kwestie. Maar dat hotel bestaat spijtig genoeg niet, en is eigenlijk in grote mate een enorme studio-shoot (zie video) met exterieur shots van de Timberline Lodge op Mount Hood in Oregon. Ik vermoed ondertussen dat de set is afgebroken, en om deze opnieuw te maken is véél geld voor nodig. Anderzijds begrijp ik niet waarom nog geen enkele studio de ballen heeft gehad om er werk van te maken.

***Related Post***
13/10/2009: The Shining review

 


*** The Shining trailer ***

2 Comments

  1. jerre

    The Shining is meer een Kubrick film dan een Stephen King film geworden, dus dit een sequel noemen is wat onnozel, zeker als je weet dat King zelf niks met de verfilming van The Shining te maken wil hebben.

    Reply
  2. Serge

    een vervolg afspelen in het overlook hotel zou moeilijk zijn omdat het op het einde van de film afbranden,het einde van dokter sleep brengt ons wel terug waar het hotel gestaan heeft… Zal een spannende film worden als het boek gevolgd wordt.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *