Het 6de seizoen van American Horror Story: Roanoke

Je kan Brad Falchuk en Ryan Murphy, de bedenkers van de populaire serie “American Horror Story: Roanoke” (2011), alvast geen gebrek aan fantasie verwijten. Elk seizoen beginnen ze met een schone lei en creëren ze een totaal andere huiveringwekkende setting waarin ze hun cast in loslaten. In het zesde seizoen draait alles rond de (echt bestane) Roanoke-kolonie en een afgelegen huis in een bos. Heel sterke scènes worden afgewisseld met zwakkere elementen waardoor het zesde seizoen erg wisselvallig is.

review,televisie,serie,american horror story,roanoke,brad falchuk,ryan murphy,sarah paulson,kathy bates,evan peters,denis ohare,lily rabe,wes bentley,angela bassett,frances conroy,cheyenne jackson,cuba gooding jr,adina porter,lady gaga

Korte inhoud: Matt en Shelby Miller zijn een schijnbaar perfect koppel. Hun vrienden zijn jaloers omdat hun relatie zo goed werkt en de twee zijn dolgelukkig met elkaar. Tot ze op een avondje uit in hun woonplaats Los Angeles worden aangevallen op straat. Matt belandt een tijdje in het ziekenhuis en Shelby heeft vooral mentale problemen om het voorval te plaatsen.

Wanneer Matt een werkaanbieding krijgt, besluit het koppel dan ook de stad te verlaten. Tijdens hun zoektocht naar de perfecte woning botsen ze in North-Carolina op een oud vrijstaand huis te midden van een bos. Ze worden meteen verliefd op het huis en met al hun spaarcenten kunnen ze het net kopen. Bij de openbare verkoop ontmoeten ze de Polks, een moeder met drie zonen die ook hun zinnen hebben gezet op het huis.

De eigenaardige Polks kunnen echter niet over het bod van de Millers en druipen af. Maar Matt en Shelby zullen al snel ondervinden dat het huis vele geheimen heeft en dat de Polks hier meer over weten. Wanneer de bloedmaan aan de hemel verschijnt, beginnen de geesten van de oude Roanoke-kolonie rond het huis te spoken en zij willen maar een ding: bloed.

Speciaal aan “American Horror Story” is dat elk seizoen op zichzelf staat. Het is dus perfect mogelijk om de inmiddels zeven seizoenen (in de V.S. zitten ze al aan seizoen zeven: ‘Cult’) in niet-chronologische volgorde te bekijken. Het is dus ook geen ramp als je eens een seizoen overslaat. De makers recycleren wel hun cast, maar deze spelen in een nieuw seizoen andere personages. Dat maakt een van de sterke punten van de reeks. De acteurs krijgen elk seizoen een nieuwe rol en kunnen zich telkens weer vastbijten in een nieuw karakter. Dat houdt de serie verfrissend en origineel.

De serie kan ook rekenen op een topcast. Sarah Paulson, Kathy Bates, Lily Rabe, Denis O’Hare, Wes Bentley, Evan Peters, Angela Bassett, Frances Conroy en Cheyenne Jackson keren allemaal terug naar de franchise.
Cuba Gooding Jr.
en Adina Porter duiken dan weer voor de eerste keer op in de serie. En ook Lady Gaga duikt na haar hoofdrol in het vijfde seizoen weer even op.

In dit zesde seizoen hebben Falchuk en Murphy gekozen om te experimenteren met de vertel- en verhaalstructuur en wordt het verhaal van “Roanoke” verteld als de realityserie ‘My Roanoke Nightmare’. De eerste helft van het seizoen zien we hoe het interraciale koppel Matt (Gooding Jr.) en Shelby Miller (Sarah Paulsen) hun intrek nemen in het oude huis. Tussendoor krijgen we interviews met de ‘echte’ Matt (André Holland) en Shelby (Lily Rabe) die de gebeurtenissen vertellen en becommentariëren.

Leuk om zien is hoe de acteurs de intructies hebben gekregen om in de interviews zo slecht mogelijk te acteren zodat er duidelijk verwezen wordt naar die slechte ‘re-enactement’ programma’s waarin gewone stervelingen hun ongewone daden komen vertellen. De gesprekken verlopen haast op een amateuristische wijze en staan daarmee in contrast met de opnames in het huis die tussen de interviews worden gemonteerd.


american_horror_story_roanoke_blu-ray_pic01.jpgamerican_horror_story_roanoke_blu-ray_pic02.jpgamerican_horror_story_roanoke_blu-ray_pic03.jpg
© 20th Century Fox Home Entertainment

Nadeel van deze keuze voor een seizoen dat opgevat is als realityserie is dat er heel veel wordt gewerkt met bodycams, filmbeelden gemaakt door telefoons, schokkende beelden van lopende acteurs in het huis en in het omringende bos en heel veel wazige beelden. Wie een hekel heeft aan The Blair Witch Project kan dit zesde seizoen van “American Horror Story” beter links laten liggen, want Roanoke zijn eigenlijk 10 afleveringen van The Blair Witch Project na elkaar. Zelfs de makers beseffen dit goed en de poppetjes die de geesten in Roanoke in de bomen hangen, lijken wel erg veel op die van de Blair Witch.

Na een sterke start begint het niveau van het zesde seizoen na een paar afleveringen een beetje in elkaar te zakken en begint het realityconcept te vermoeien. Dat lijken de makers ook te beseffen want halverwege geven ze een draai aan de serie en wordt de realityserie overboord gekieperd (ik ga hier niet te veel over uitweiden om niet te veel te verklappen, maar verwacht alvast niet dat het geschok met de camera gedaan is).

Hoewel deze twist nieuwe perspectieven biedt en de acteurs weer in een nieuwe context zet, werkt dit voor mij toch niet helemaal. Soms is het gewoon zo over the top dat het niet meer boeit en de makers trekken te veel de kaart van de ‘torture porn’. Toch blijft “American Horror Story” een van de meest frisse en originele series die er vandaag op de televisie te zien zijn en het grote voordeel van deze serie is dat het volgende seizoen gewoon met een schone lei begint.

De dvd van het zesde seizoen van “American Horror Story” ligt inmiddels in de winkels. De tien afleveringen van gemiddeld 35 minuten staan op drie schijfjes. Op de laatste dvd vind je ook enkele teasers van het zesde seizoen en een panelgesprek van een half uur met de bedenkers en cast op het Paleyfest van 2017.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 20 november 2017


*** American Horror Story: Roanoke trailer ***

1 Comment

  1. Julie

    De serie nooit gevolg. Waarschijnlijk enkel maar de helft van één seizoen gezien.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *