Universal trekt stekker uit Monster franchise na Mummy flop

Het is over en uit voor de Dark Universe franchise. Wat begon met een ambitieus plan om zoals heel wat comic adaptaties (The Avengers, Justice League, X-Men) iets gelijkaardigs te proberen met de Universal Monsters (Frankenstein, Dracula, Wolfman, The Invisible Man, Mummy, Bride of Frankenstein en the Creature From the Black Lagoon), te beginnen met The Mummy (2017) die zowat het vlaggenschip had moeten worden.

Maar toen kwam de film in de zalen en het publiek bleef weg en werd de film een pijnlijke flop. Erger nog, de film werd met de grond gelijk gemaakt door de voltallige internationale pers. En het grootste probleem was meteen duidelijk, ze hadden er een Indiana Jones actiefilm van willen maken in plaats van een horrorfilm, met een Tom Cruise die eigenlijk zelf niet goed wist welke toon hij moest aanhouden. Nog erger was dat de prent oeverloos saai was. De slechte mond-aan-mond reclame zorgde er tevens voor dat de opnames van de volgende Dark Universe film, met name Bride of Frankenstein van Bill Condon, in gevaar kwam.


dark_universe.jpg

Russell Crowe, Tom Cruise, Johnny Depp, Javier Bardem en Sofia Boutella © Universal Studios

En wat blijkt nu, Universal heeft niet alleen het scenaristen-team (David Koepp, Christopher McQuarrie
En Dylan Kussman) van The Mummy de laan ingestuurd, maar tevens de franchise stil gelegd voor een grondige evaluatie. Zelfs scenarist Chris Morgan heeft het zinkende schip verlaten. Regisseur Bill Condon moet op dit moment zot worden want eerder wou Universal gigantisch veel middelen inzetten op The Bride of Frankenstein. Condon’s vorige film Beauty and the Beast (2017) brak immers alle records aan de box-office. Vandaag is de studio niet meer zeker van hun product.

Zoals ik het zie zijn er twee mogelijkheden. Ofwel vernieuwen ze hun volledige team, inclusief cast. Ofwel laten ze de ‘dark universe’ vallen en zorgen ze gewoon voor een goede stand alone monster film. En als deze sterk genoeg is, kunnen ze hiervan altijd nog een andere film bij laten aansluiten. Momenteel is het project besmeurd door verkeerde beslissingen van zowel Tom Cruise als regisseur Alex Kurtzman en lijkt het er op dat Kurtzman niet alleen Bride of Frankenstein, maar ook Van Helsing, Phantom of the Opera, Hunchback of Notre-Dame, Frankenstein, Dracula en The Invisible Man op zijn buik mag schrijven.

1 Comment

  1. Agnus

    Dat was te verwachten, compleet verkeerd aangepakt, en eigenlijk wel zonde wat het idee had veel potentieel.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *