Netflix zet Kevin Spacey aan de deur

Sinds het Weinstein-schandaal is het zowat jachtseizoen begonnen op iedereen die zich in het verleden ooit seksueel heeft misdragen tegenover vrouwen en/of kinderen. Mensen als X-Men regisseur Bryan Singer – die letterlijk met naam werden genoemd in de documentaire An Open Secret (2014) rond pedofilie in Hollywood – houden zich nu wel heel gedeisd.

De hypocrisie in Hollywood (en bij uitbreiding de rest van de wereld) is van die mate dat iedereen weet heeft van de grootste foefelaars, omdat ze geen bruggen willen opblazen. Vanaf het moment iemand hangt, dan is het kot te klein. Dus voor het moment kan Singer nog zijn rustig ademhalen. Anderzijds is er ook zoiets dat een seksueel delinquent met een naam een grotere schietschijf is dan iemand achter de schermen. Corey Feldman sprak onlangs tegen een NBC host over deze hypocrisie en het feit dat de kranten nieuws wilden over seksueel ongepast gedrag van Michael Jackson (wat hij niet had ervaren) en geen interesse hadden in de namen van kerels die zich wel misdroegen.


house_of_cards_kevin_spacey.jpg
© Sony Pictures Home Entertainment. All Rights Reserved.

En nu is Kevin Spacey, een Hollywood icoon, aan de beurt, met wat geflikflooi dertig jaar gelden met Anthony Rapp. En die deze sneeuwbal is gaan rollen blijken nog meer namen op te duiken van de periode waarin de acteur van 2004 tot 2015 actief was als directeur in de Old Vic Theatre in Londen. Wederom een postie waarin hij een zekere machtsfunctie had tegenover zijn leerlingen – gelijkaardig als deze van Jappe Claes in de Amsterdamse Theaterschool waarin hij onlangs werd ontslagen nadat 3 studentes hem hadden beschuldigd van seksueel misbruik.

En uiteraard zijn er gevolgen. Zo zou Netflix nu wat verveel zitten met “House of Cards”. Eerst waren er berichten dat er geen nieuw seizoen zou komen van House of Cards, maar dit was ‘fake news’. Blijkbaar zou seizoen 6 het laatste seizoen worden en alsnog afgewerkt worden, iets wat al was beslist. Maar de laatste uren zijn er toch heel wat spanningen en wil Netflix zoveel mogelijk hun blazoen oppoetsen en zou de productie op de set nu wel even stil liggen. Netflix wil weten waar ze aan toe zijn. Ze beseffen maar al te goed dat de naam van Kevin Spacey – na het Weinstein schandaal – nu wel in een vreselkijk slecht daglicht staat en dit zou wel een catastrofale gevolgen kunnen hebben wat betreft de ratings. Er zou ook sprake geweest zijn van spin-off series. Vandaag ligt niks meer op tafel. Spacey heeft een slechte jeugd gehad met een vader die er niet voor terugschrok zijn kinderen te misbruiken. Toen hij op Twitter reageerde op de aantijgingen heeft hij zich wel op een heel onhandige manier verdedigd, door enerzijds te zeggen dat hij het niet meer weet en waarschijnlijk dronken was en anderzijds dit moment te gebruiken om uit de kast te komen. Alsof hij nu plots de rollen ging omdraaien en zichzelf in een slachtoffer rol ging duwen.

Kijkt, ik geloof in een rechtstaat en iemand is pas schuldig wanneer hij door het rechtssysteem beschuldigd wordt. Anderzijds heeft de geschiedenis ons geleerd dat de schuldigen hun straf kunnen ontlopen (denk aan OJ Simpson), en al zeker seks-delinquenten (Bill Cosby, Jimmy Savile, Woody Allen, Roman Polanski, R. Kelly, Marlon Brando,…). Toch moet men voorzichtig zijn alvorens we het fijne van de zaal weten. Op dit ogenblik tasten we in het duister, maar ondertussen krijgt Spacey wel de volle laag.

Update: Ook Rush Hour regisseur Brett Ratner lijkt niet te ontsnappen aan de publieke lynchpartijen. Actrices Natasha Henstridge (Species) en Olivia Munn (The Newsroom) beschuldigen – samen met vier andere vrouwen – Brett Ratner van seksueel geweld. Dat meldt de Los Angeles Times. Henstridge beschuldigt Ratner ervan dat hij haar dwong tot orale seks toen nog maar een 19-jarig model was in New York. De actrice zegt dat ze hiermee nu naar buiten durft te komen naar aanleiding van de affaire-Weinstein. Munn claimt dan weer dat Ratner zich voor haar ogen masturbeerde in 2005. Ze beschreef de feiten al in een boek, maar zonder namen te noemen.


natasha_henstridge_eli_stone.jpgbrett_ratner.jpgolivia_munn_the_newsroom.jpg
Natasha Henstridge © ABC Studios – Brett Ratner © Universal Studios – Olivia Munn © HBO

En het houdt maar niet op. Acteur Dustin Hoffman zou zich ook hebben vergrepen aan een 17-jarig meisje. De beschuldiging komt van zijn voormalige productieassistent Anna Graham Hunter en werkte op dat moment voor de televisieversie van de film Death of a Salesman. Volgens haar getuigenis zou de acteur maar haar hebben geflirt en vroeg hij haar een voetmassage, greep haar bij haar kont en praatte openlijk over seks met haar en in haar bijzijn.

Ook scenarist James Toback ging zijn boekje te buiten met actrice Selma Blair en maar liefst 37 andere actrices. Toen James de vrouwen leugenaars noemde en hij alles ontkende, voelde Selma zo’n woede dat ze ook haar boekje open deed. Toback stelde voor om met Selma te praten over een filmproject in zijn hotelkamer, maar Blair weigerde en stond erop af te spreken in het restaurant van het hotel. Op de dag van de afspraak kwam Tobacks manager naar beneden en zei hij dat Toback haar enkel in zijn kamer kon zien. Tegen beter weten in ging ze na enige aarzeling toch naar boven. Eenmaal op de kamer zei de scenarist dat ze aan haar zelfvertrouwen moest werken en vroeg hij haar of ze hem vertrouwde. Nadien vroeg hij aan de actrice om haar kleren uit te trekken en een stuk van het script te lezen. Hij wou zien hoe goed ze in haar vel zat. Uiteindelijk vroeg hij haar of ze met hem in bed wou duiken. Selma weigerde en de scenarist begon zich op bed te masturberen en zei haar dat ze de kamer niet mocht verlaten tot hij was klaar gekomen. En dit met een doodsbedreiging dat als ze hierover iets zou vertellen dat ze in de Hudson rivier zou eindigen met cement aan haar voeten.

Update 04/11/2017: De kogel is door de kerk. Netflix stopt de samenwerking met Kevin Spacey. Ook de film Gore (2018) van Michael Hoffman, die Spacey in opdracht van Netflix produceerde en waarin hij de rol van Gore Vidal speelde, wordt niet meer uitgebracht door Netflix ook al is de film zo goed als afgewerkt. Wat het zesde seizoen van House of Cards betreft is behoorlijk zuur voor de fans, want de serie was al een tijdje in productie. Nu bekijken ze hoe ze alles alsnog kunnen afwerken zonder Spacey. Netflix zit in een moeilijke positie want zij waren van plan een spin off reeks te maken en indien het merk ‘House of Cards’ nu besmeurd zou worden door een “pedofiel” of “seksuele predator” dan zou dit wel eens het einde kunnen betekenen van al deze projecten. Toch moeten we voorzichtig zijn, want Spacey is op dit moment nog niet officieel aangeklaagd. En Netflix zijn een stel hypocrieten, want zij gaan te werk met twee maten en twee gewichten. Zo gaat The Ranch serie met (Scientology) acteur Danny Masterson wel nog steeds door, ook al heeft hij maar liefst 4 beschuldigingen lopen voor (gewelddadige) verkrachtingen. Spacey is bij mijn weten nog niet beschuldig voor verkrachting, wel beticht van ongepaste aanrakingen.

3 Comments

  1. Kons

    Netflix geeft geen moer om de mentale gezondheidstoestand van slachtoffers van seksueel misbruik. Ze liggen wakker dat hun product minder goed zal verkopen.

    Reply
  2. Miiki

    Vetzakskes 😮

    Reply
  3. Pak-Man

    Heeft iemand nog interesse in House of Cards zonder Spacey? De serie liep sowieso al op zijn laatste benen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *