Unlocked (2017) ** Blu-ray review

Voor een goede conspiracy thriller ben je bij mij aan het juiste adres. Met hoopvolle verwachtingen stak ik dan ook het schijfje van Unlocked (2017) in mijn dvd-speler. Helaas bleek Unlocked al snel een goed voorbeeld van het gegeven dat een cast vol grote namen geen garantie is op een goede film. Na een stevig begin verzandt Unlocked in de tweede helft immers in voorspelbaarheid en warrigheid en moet je finaal concluderen dat er veel betere films zijn in dit genre.

unlocked_2017_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Alice Racine (Noomi Rapace) werkt als maatschappelijk werkster waarbij ze informatie over potentieel gevaarlijke personen doorgeeft aan MI5. Jaren geleden werkte ze als ondervrager van de CIA in het veld maar omdat ze een aanslag op een Parijse brug niet kon verijdelen, met de dood van een twintigtal burgers tot gevolg, heeft ze zelf een stapje terug gezet om de gebeurtenissen te verwerken.

Dan wordt een koerier die belangrijke informatie heeft over een terroristische aanslag tijdens een opdracht gevangen genomen. Racine wordt benaderd door MI5 om de informatie uit de man los te peuteren. Net wanneer ze daarin slaagt, ontdekt ze dat ze er zelf is ingeluisd en helemaal niet werkt voor MI5. Ze kan zich ternauwernood uit de benarde situatie redden en duikt onder.

Omdat ze niet meer weet wie ze kan vertrouwen, valt ze terug op haar mentor Eric Lasch (Michael Douglas), haar Britse baas Emily Knowles (Toni Collette), Bob Hunter van de CIA (John Malkovich) en de kruimelduif Jack Alcott (Orlando Bloom) die haar hielp ontsnappen. Maar stilaan begint het Racine te dagen dat er verraders in haar omgeving zitten die liever niet willen dat ze de zaak oplost.

De Britse regisseur Michael Apted is een veteraan in het vak. Met 78 films op zijn cv en een debuut in 1963 brengt hij heel wat ervaring mee naar de set. Zijn grootste successen kende Apted in de jaren ’80 en ’90 met films als The Coalminer’s Daughter, Gorillas in the Mist en Nell. Daarna leek het vet van de soep bij Apted want Bondfilm The World is Not Enough en The Chronicles of Narnia doen bij iedereen waarschijnlijk wel een belletje rinkelen, maar kun je bezwaarlijk meesterwerken noemen.

Helaas is Unlocked ook geen meesterwerk. Daarvoor mist het scenario van debutant Peter O’Brien originaliteit, frisse ideeën en beter uitgewerkte personages. Nu zit je met een cast die enerzijds vooral bekommerd is om hun paycheck (Douglas en Malkovich) en anderzijds te weinig vlees rond hun rol vinden om er iets deftig mee te doen (Bloom en Collette).


unlocked_john_malkovich.jpgunlocked_noomi_rapace.jpgunlocked_toni_collette.jpg

© 2017 DFW Home Entertainment

Daarbovenop heb je nog Noomi Rapace die wel de thoughness uitstraalt die nodig is voor deze rol, maar wat mij betreft niet de geloofwaardigheid. Haar vertolking mist overtuiging en ze heeft moeite om deze film te dragen. Wat jammer is want Rapace heeft al getoond dat ze meer in haar mars heeft dat dit soort rollen en waarschijnlijk had ze gehoopt een vrouwelijke Jason Bourne te kunnen spelen. Maar zoals al aangehaald krijgt Rapace in Unlocked ook niet veel hulp van het scenario en haar tegenspelers.

Het helpt ook niet dat Apted meer geïnteresseerd is in wat er zich op gsm- of computerschermen afspeelt dan op actiescènes. Met al deze statische scènes breng je natuurlijk geen vaart in je film. Die vaart moet dan komen van plottwists die je al van vrij ver ziet aankomen of de ontmaskering van verraders, die je helaas ook al meteen doorhad. Nee, een originaliteitsprijs zal Unlocked niet winnen.

Toch kan Unlocked nog wel te genieten zijn op een zaterdagavond, vervelen doet de film nooit echt. Maar helaas is hij even vluchtig als een aflevering van F.C. De Kampioenen. De dvd van Unlocked is inmiddels verkrijgbaar. Op het schijfje vind je een 15 minuten durende making waarin cast en crew vertellen over het verhaal en de personages.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 2 november 2017

 


*** Unlocked trailer ***

1 Comment

  1. jerre

    Ik heb ervan genoten. Noomi speelt strak en degelijk en eigenlijk biedt deze film al evenveel diepgang als een doorsnee James Bond film.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *