Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge (2017) **½ Blu-ray review

Deze Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (2017) heft een kleine 800 miljoen dollar opgehaald, ook al was dit de minst succesvolle Pirates films uit de franchise. De film had ook een productiebudget van 230 miljoen, en in de States haalde deze prent “slechts” 172 miljoen op, ook al is het vooral de Aziatische markt die deze release toch voldoende vleugels gaf om uit de kosten te komen en profijt te maken.

pirates_of_the_carabbean_salazars_revenge_2017_blu-ray.jpg

Korte inhoud: De onfortuinlijke Jack Sparrow (Johnny Depp) ziet het somber in wanneer de spook-piraten onder leiding van zijn oude aartsvijand, de angstaanjagende Kapitein Salazar (Javier Bardem), ontsnappen aan de Devil’s Triangle. Salazar en zijn crew is vastbesloten om elke piraat op zee met inbegrip van Jack te doden. Jack’s enige hoop op overleving ligt in het zoeken naar de legendarische Trident of Poseidon, een krachtig artefact dat zijn bezitter de totale controle over de zee geeft.

De film werd geregisseerd door de Noorse regisseurs Joachim Rønning en Espen Sandberg (Kon-Tiki, Bandidas). Zelf had ik misschien net iets meer originaliteit verwacht van deze twee talentvolle filmmakers. Misschien hebben ze zelf wel tot de conclusie gekomen dat de franchise op het einde van zijn Latijn is, en deze Johnny Depp show enkel nog maar een piepjong publiek kan aanspreken, ook al is het einde van deze prent toch het bekijken waard.

We zijn in ieder geval ver verwijderd van de eerste Pirates films verwijderd en Depp probeert zijn typetje nog wel wat grappig te maken. Uiteindelijk zonder veel succes. Zijn personage stelt niet zo heel veel voor. Erger nog, Sparrow is gedegradeerd tot slapstick karakter die je net zo goed uit de film kan knippen zonder dat je hiermee het verhaal aantast. Op een gegeven moment STOPT het verhaal omdat er een scène moest zijn waarin Sparrow een praatje kan maken met zijn oom, om zo ruimte te geven voor een Paul McCartney cameo.Maar ook de andere personages zijn nauwelijks de moeite waard om erover te spreken. Toch kan ik niet zeggen dat ik de film barslecht vond, gewoon pijnlijk zwak en allesbehalve memorabel. Er zaten scènes in die goed hadden kunnen werken mits een betere aanpak. Grappig detail, deze film heet in Europa Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge, daar waar het in de States Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales. Ik heb geen idee welk kieken op het idee is gekomen om te zorgen voor wat verwarring, en eigenlijk lig ik er zelf niet echt van wakker. Mijn passie voor deze franchise is met de derde film zowat vervlogen. We zitten ondertussen aan de 5de film en alles voelt bijzonder geformatteerd en steriel. En toch wil je de films zien om te weten hoe het allemaal afloopt – iets wat ik bijvoorbeeld nooit heb gehad met de Transformers-franchise.

Deze film is in grote lijnen een soft remake van de eerste film. De spookachtige bemanning van de Silent Mary, onder leiding van kapitein Salazar, zitten op de hielen van Captain Jack Sparrow vanwege het feit dat hij Salazar en zijn bemanning in de Duivels-driehoek heeft geleid, die hen allen (vele jaren geleden) heeft vervloekt. Dus hebben we opnieuw Sparrow die door ondode piraten achterna wordt gezeten. Tegelijkertijd is een jonge Henry Turner (Brenton Thwaites), de zoon van Will Turner, die zijn vader probeert te bevrijden van de Flying Dutchman en moet hiervoor de Poseidon Drietand weten te vinden om de vloek te breken. Geheel toevallig botst Henry tegen een astronome, de jonge en mooie Carina (Kaya Scodelario), die hem kan helpen in het vinden van de Trident … alsook de ware liefde.


pirates_of_the_carabbean_salazars_revenge_2017_blu-ray_06.jpgpirates_of_the_carabbean_salazars_revenge_2017_blu-ray_05.jpgpirates_of_the_carabbean_salazars_revenge_2017_blu-ray_04.jpg
pirates_of_the_carabbean_salazars_revenge_2017_blu-ray_01.jpgpirates_of_the_carabbean_salazars_revenge_2017_blu-ray_02.jpgpirates_of_the_carabbean_salazars_revenge_2017_blu-ray_03.jpg

© Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved

Captain Barbossa (Geoffrey Rush) is ook van de partij en ook al stond hij eerst aan de zij van Salazar om zo te ontsnappen aan zijn toorn, zal hij gaandeweg de kant van Sparrow kiezen om zo zijn Black Pearl terug te winnen. Wat volgt is een aaneenschakeling van toevallige verwanten en voorspelbare verwikkelingen. En ja hoor, op de credits duiken de namen van de oudere cast op (Orlando Bloom, Keira Knightley,…), maar dit is van dezelfde cameo-orde als Paul McCartney. Scenarist Jeff Nathanson moet op een zeker ogenblik gezegd hebben; “fuck it, dit Fantasy-verhaaltje houdt toch geen steek, ik kan nu wel Disney tevreden stellen en deze figuren op miraculeuze wijze laten verschijnen”.

Alles draait rond de speciale effecten en de stunts, meer niet. En met een dergelijk gigantisch budget hebben de effectenhuizen zich wel geamuseerd. Mooi voor hun showreel, spijtig dat al hun werk hieraan verspild was. Toch zater er ook cgi scènes in die er allesbehalve overtuigend uitzagen (zoals de aanval van de vervloekte haaien om maar een voorbeeld te geven). En gezien het succes in de buitenlandse markt denk ik dat Pirates of the Caribbean 6 er snel zal komen – ook al had Pirates 5 de laatste film van de franchise moeten zijn.

Ondertussen is Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales of Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge uit op DVD, Blu-Ray en Blu-Ray 3D, met bloopers en deleted scenes, alsook een making of filmpje. Spijtig genoeg geen audio-commentaar van het regisseursduo.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 12 oktober 2017

 


*** Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales trailer #2 ***

1 Comment

  1. Matti

    Was beter dan deel 4. Het budget staat natuurlijk garant voor indrukwekkende visuals en deze film is geen uitzondering hierop.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *