Harvey Weinstein en de dubbele moraal van Hollywood

Er is een bom ontploft in Hollwood, en deze draagt de naam van Harvey Weinstein. Deze super producer is voornamelijk bekend voor de productie van heel wat Quentin Tarantino films (The Hateful Eight, Pulp Fiction), maar tevens is hij de persoon bij wie je moet zijn als je een Oscar-nominatie wil krijgen (The English Patient, Shakespeare in Love, Gangs of New York, Silver Linings Playbook, Good Will Hunting,…). Harvey is naast een machtige pion in Hollywood ook een haai op gebied van geld en een tijd geleden aasde hij nog op de winst van The Hobbit, wat hij uiteindelijk verloor. Weinstein was ook een democraat en stak veel geld in de partij.

Photo by David Shankbone © Wikipedia – Image courtesy
harvey_weinstein_scandal.jpg

De producer kwam in opspraak na een artikel in de New York Times. De krant schreef dat Weinstein tijdens zijn loopbaan tal van vrouwen, onder wie de actrice Ashley Judd, seksueel heeft lastiggevallen. Weinstein, werd ondertussen aan de deur gezet van het bedrijf die hij samen met zijn broer had opgericht en overweegt het productiehuis een naamsverandering. En dit niet vanwege het ongepast en beschamend gedrag van Harvey, maar wel omdat het publiekelijk werd. Want laten we duidelijk zijn, het gedrag van Harvey was oud nieuws. Iedereen wist van de seksuele intimidaties maar durfde niet praten uit vrees voor mogelijke gevolgen. Blijkbaar zou de naam ‘Weinstein’ nu al van heel wat reclameborden worden gehaald en filmposters, om de desbetreffende producties te behoeden van financieel verlies.

Harvey Weinstein vroeg een paar dagen geleden per email aan topproducenten in Hollywood om hem te hulp te schieten. De verzonden smeekbede lekte maandag uit naar Amerikaanse media. Weinstein belooft in de mail in therapie te gaan en vraagt om een tweede kans.

Ashley Judd zei in het artikel dat Weinstein haar twintig jaar geleden in zijn hotel uitnodigde voor wat zij dacht dat een werkontbijt was. Maar toen zij zijn hotelkamer binnenkwam, stond hij daar in zijn badjas en vroeg hij haar hem een massage te geven of toe te kijken hoe hij een douche nam. Het enige waar ze aan dacht, volgens Judd, was zo snel mogelijk uit de kamer te geraken, zonder Harvey Weinstein letterlijk en figuurlijk tegen de borst te stoten. Na twee decennia is ze tot de conclusie gekomen dat ze niet langer kon zwijgen en met haar doken plots tal van andere vrouwen op die gelijkaardige ervaringen hadden gekend. Eén medewerkster, Emily Nestor, werd al op de tweede dag bij het bedrijf door Weinstein in zijn hotelkamer ontboden. Hij beloofde haar dat hij haar zou helpen met haar carrière als ze op zijn seksuele avances zou ingaan.

In het artikel van TNYT dat er een giftig klimaat was voor vrouwen in het bedrijf. Het artikel beschrijft hoe Weinstein medewerkers, actrices en andere vrouwen probeerde over te halen seks met hem te hebben, of hem te masseren terwijl hij naakt was. O’Connor moest sollicitatiegesprekken met jonge actrices voeren nadat Weinstein ze alleen op een hotelkamer had ontvangen. Het is in ieder geval een affaire die doet denken aan deze van Bill Cosby. Ondertussen stromen de verhalen binnen van actrices en modellen die seksuele avances kregen en meer; gaande van Gwyneth Paltrow, Asia Argento, Rosanna Arquette en Mira Sorvino. Miss Italië Ambra Battilana Gutierrez had zelfs een geluidsopname waarom Harvey het meisje met aandrang vroeg op een stoel te gaan zitten en kijken terwijl hij zichzelf zou bevredigen onder de douche.

In de afgelopen dertig jaar zou Weinstein zeker acht vrouwen financieel hebben gecompenseerd om te voorkomen dat zij met hun klachten naar buiten zouden treden tegen Weinstein Productions en het voormalige Miramax. Anderzijds probeert het bataljon aan top-advocaten die werden opgetrommeld nu zoveel mogelijk de schade te beperken en vallen ze zelfs The New York Times aan vanwege laster. Maar Harvey’s gedrag was dermate buitensporig bij verschillende actrices dat hij de feiten nauwelijks kon ontkennen. In een verklaring zei hij het volgende: “Ik begrijp dat de manier waarop ik me in het verleden tegenover collega’s heb gedragen, veel pijn heeft veroorzaakten daarvoor wil ik mij diep verontschuldigen. Dat was destijd [jaren 60 en 70] de cultuur. Sindsdien heb ik geleerd dat het geen excuus is, niet op kantoor en niet erbuiten. Tegenover niemand.” Hoe dan ook, indien de beweringen waarachtig zijn, dan lijkt dit het einde van zijn carrière en ik zie hem nog de rest van zijn dagen slijten in een cel.

Het blijft echter een feit dat machtige mannen (Bill Cosby, Bill O’Reilly, Roger Ailes, Jimmy Savile,…) vaak ongestoord hun gang kunnen gaan en dat de ‘industrie’ uiteindelijk wel een oogje dicht knijpt. Tot op vandaag merk je op dat geen enkele Late Night show nog maar een verwijzing maakt naar Weinstein. Zelfs actrices als Meryl Streep roepen zijn onschuld uit, ook al lijkt iedereen het toch te houden op stilzwijgen. Maar hoe hypocriet kan je niet zijn als je weet dat nog geen jaar geleden Hollywood op zijn achterste poten stond toen Trump iets ongepast zei tegenover vrouwen, en vandaag in alle talen zwijgen. Misschien zijn er tevens heel wat bezorgd dat de stank van de beerput rond de pedophile ring wel eens ondraaglijk zal worden en in dit dossier ook namen genoemd zullen worden. I’m looking at you Bryan Singer.

2 Comments

  1. Fabian

    Binnen een paar maand spreekt men er niet meer over. Cosby heeft vrouwen verkracht en daar lijkt ook niks van te komen.

    Reply
  2. Pirlo404

    Wat ik nog het ergste vind is dat zijn broer en die andere topmensen van het Weinstein bedrijf buiten schot blijven ondanks het schuldig verzuim en het onder de mat vegen van seksueel misbruik.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *