Lethal Weapon serie komt binnenkort uit op DVD en Blu-ray

Wanneer je iemand vraagt naar zijn all time top 5 favoriete actiefilms, dan is de kans groot dat hij/zij Lethal Weapon (1987) zal vermelden, in regie van Richard Donner met Mel Gibson en Danny Glover. Het verbaasde mij dan ook dat er nog geen remake is gekomen van deze prent. En toen kwam er de “Lethal Weapon” (2016-) serie van Matthew Miller. Vanaf 20 september 2017 komt de serie uit op DVD en Blu-ray.

lethal_weapon_2016_blu-ray.jpg

En eigenlijk ben ik best tevreden dat er nooit een remake is gekomen, want hadden ze er iets van gemaakt zoals Point Break (2015), dan had dit misschien een schaduw kunnen werpen op het origineel. Met een serie is er minder schade omdat het toch wel een ander format is. Toch kan je er niet omheen om de twee met elkaar te vergelijken. Een remake van een actie-klassieker is meestal geen evidente zaak. Om het even welke acteur je zou casten, zou op kritiek stuiten. De beste manier om deze serie aan te pakken was op de humor in te zetten, iets wat ook de films aanwezig was.

Het probleem met de serie is dat er zoveel op de humor wordt ingezet, dat de dramatische scènes er eigenlijk wat onderkookt uitkomen. Richard Donner en scenarist Shane Black wisten als geen ander om humor, in de vorm van one-liners en situationele humor, te mengen met harde acties. Een uitstekend hulpmiddel om de spanning erin te houden was de muziek van Michael Kamen (Die Hard, Licence to Kill, Last Action Hero). Spijtig genoeg is de componist in 2003 gestorven en moest de serie het doen met de muziek van Tree Adams, wat toch wel een stuk van de charme teniet doet.

Ook de casting is toch wat teleurstellend met Damon Wayans als Roger Murtaugh, die er eigenlijk allesbehalve oud uitziet en tevens een acteur die voornamelijk bekend is voor bespottelijk slechte B-films. De humor van het personage van Murtaugh in de film kwam van het feit dat hij nooit betrokken was bij de grap of de grap niet meteen door had. Dit is hier niet meer het geval. Wayans heeft het personage meer op dezelfde golflengte gebracht van zijn collega’s in het departement en ziet er ook minder uit als een versleten hond die hunkert om zijn kogelvrije vest aan de kapstok te hangen. Hij speelt tegenover Clayne Crawford, de vrij onbekende 40-jarige Rectify acteur die uiteraard de charmes mist van een Mel Gibson. Hoewel, hij heeft een wel heel speciaal kapsel.

lethal_weapon_season_1_blu-ray_pic01.jpglethal_weapon_season_1_blu-ray_pic02.jpglethal_weapon_season_1_blu-ray_pic03.jpg
© Warner Home Video

Deze Lethal Weapon serie had een groot succes kunnen zijn 15 jaar geleden, maar met de overvloed aan politieseries heb je het gevoel dat hier niks nieuws te rapen valt. Wat je geserveerd krijgt zijn kindvriendelijke actie-scenes doorspekt met wat lichte drama rond een man die zijn vrouw heeft verloren en eigenlijk wil sterven. De piloot en de 2de aflevering werden geregisseerd door McG, een filmmaker die al even smaakloos is als Michael Bay en die misschien niet de beste keuze was om de toon te bepalen. Wederom een gemiste kans. In de cast zien we ook nog Jordana Brewster en Keesha Sharp.

Is er dan niets positiefs te zeggen over deze serie? Wel, het verveelt niet. Het is verstand-op-nul vertier met wat kindvriendelijke humor, en ik had de indruk dat de makers het ook niet meer wilden maken dan wat het was. Het eerste seizoen telt maar liefst 18 episodes en dus ben je wel een tijdje zoet. Voor de liefhebbers komt de Blu-ray zelfs met een extended en ongecensureerde pilot aflevering, een gag reel en nog wat deleted scenes en making of video.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 15 september 2017

*** Lethal Weapon trailer ***

1 Comment

  1. Agnus

    Ik heb de pilootaflevering gezien en niet meer verder gekeken. Geen slechte serie maar zoals je zegt, niets nieuws onder de zon.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *