Jigsaw (2017) ** Blu-ray review

Ik moet toegeven dat ik nooit echt een grote fan ben geweest van ’torture porn’. De Hostel (2005) films lieten me koud en ook de Saw (2004) franchise was niet echt aan mij besteed. Maar horror is de beste investering voor filmstudio’s, dus blijven ze deze producties uit de grond stampen. Zeven jaar na Saw 3D (2010), wat de laatste Saw film had moeten worden. Maar kijk, mooie liedjes duren nooit lang en hier is alweer een Saw film die deze maand uit is op DVD, Blu-ray en 4k Ultra HD.

jigsaw_2017_blu-ray.jpg

Het einde van de Saw vehikels is dus nog niet meteen in zicht. Jigsaw (2017) is ondertussen de 8ste film in het rijtje, en werd geregisseerd door de Duitse broers Spiering, Michael Spierig en Peter Spierig, die verantwoordelijk zijn voor de niet-onaardige horror Daybreakers (2009) en de geslaagde science-fiction Predestination (2014).

Korte inhoud: Overal in de stad worden lijken gevonden, elk op gruwelijke wijze overleden. Al het onderzoek wijst op slechts een mogelijke dader: John Kramer (Tobin Bell). De politie doet een klopjacht op een man die al meer dan 10 jaar overleden is. Meteen de start van een nieuw spel. Is John Kramer uit de dood opgestaan om iedereen eraan te herinneren dankbaar te zijn voor het leven? Of is het een valstrik van een moordenaar die andere ambities koestert?

De gok van Lionsgate om na 7 jaar de franchise nog eens te reanimeren is in ieder geval geslaagd, want met een productiebudget van 10 miljoen is deze productie er toch in geslaagd een slordige 100 miljoen dollar op te brengen tijdens zijn bioscoop-release en ik verwacht dat deze prent ook wel goed zal boeren via streaming-diensten. Dit hebben gezegd, Jigsaw is de op één na zwakste film uit de Saw franchise, en deed het nog net iets beter dan Saw VI (2009).

De film had eerst Saw: Legacy moeten heten, nadien Saw 8 maar uiteindelijk werd het toch Jigsaw. In ieder geval wil de marketing ons doen geloven dat het een soort “heruitvinding” is van de franchise – ook al is deze film wel degelijk een vervolg op Saw 3D en 10 jaar na de gebeurtenissen in Saw III waar Jigsaw aan zijn einde kwam. De studio hoopt natuurlijk dat de twee filmmakers nieuw leven kunnen inblazen in de franchise en er hopelijk voor kunnen zorgen dat er nog eens 8 films kunnen komen. De scenaristen Pete Goldfinger en Josh Stolberg geloven er in ieder geval in, en in plaats van terug te keren naar de roots hebben ze de crazy verhaallijn nog wat gekker gemaakt.


jigsaw_2017_poster01.jpgjigsaw_2017_poster02.jpgjigsaw_2017_poster03.jpgjigsaw_2017_poster04.jpgjigsaw_2017_poster05.jpgjigsaw_2017_poster06.jpg

Niet heel veel bekende koppen, maar heel wat nieuwe gezichten zoals de Canadese Smalville actrice Laura Vandervoort, Brittany Allen, Hannah Emily Anderson, Matt Passmore, Clé Bennett, Bonnie Siu en Keeya King.

De film duurt 90 minuten en eigenlijk zo goed als niets te vertellen, wat maakt dat het allemaal heel traag aanvoelt. De heruitvinding is er niet en eigenlijk is het een beetje teren op de formules van de vorige films. Ik zal deze film niet aanbevelen aan iemand die nog geen enkele film uit de vorige franchise heeft gezien, en ik zal het ook niet aanraden aan degenen die het al vanaf het begin niet goed vonden. Het is duidelijk dat deze nieuwe editie geen nieuwe fans zal kunnen rekruteren. Het blijft echter wel popcorn horror entertainment die de hard core horrorfans probeert te plezieren – net zoals Leatherface (2017) daartoe een poging deed.

De personages in deze prent krijgen iets van een achtergrondverhaal, maar in plaats dat we gaan meeleven met hen, beginnen we ze al snel te haten. Als kijker nemen we het voor geen enkel personage op, en op zich is dit wel iets van een aderlating. We zien een hele reeks personages die in het verleden allemaal vreselijke beslissingen hebben genomen, waardoor je gedwongen bent om enigszins te begrijpen waarom Jigsaw hen dit allemaal aandoet. Het personage van John Kramer is uiteraard het personage dat hier het meest is uitgewerkt en hij zorgt er wel voor dat we het verhaal blijven volgen, ook al draait alles in deze franchise rond de verschrikkelijke vallen die Jigsaw voor zijn slachtoffers heeft bedacht. En hier zijn ze best wel indrukwekkend. Datzelfde kan niet gezegd worden van de dialogen en de plot

Jigsaw is ondertussen uit op DVD, Blu-ray en 4k Ultra HD, en er is tevens een steelbook versie (pic). Op de schrijven staan een pak making of filmpjes en tevens audio-commentaar, weliswaar niet van de regisseurs maar wel van de producers.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 29 maart 2018

 


*** Jigsaw trailer ***

1 Comment

  1. Damien

    Ik vond het allemaal veel te ver gezocht en eigenlijk zelfs wat verwarrend wie welke rol nu speelde. De vallen die hij uitrolt voor zijn slachtoffers waren inderdaad wel ok.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *