Detroit komt als geroepen na de spanningen in Charlottesville

Een film die met de opgeblazen gebeurtenissen in Charlottesville meer dan ooit actueel zal worden, is Detroit (2017) van Kathryn Bigelow (Point Break, Zero Dark Thirty, The Hurt Locker), een film die nu al wordt gezien als een grote contender voor de Oscars in 2018.

detroit_2017_poster.jpg

Korte inhoud: Het verhaal speelt zich af tijdens de rassenrellen van 1967 in Detroit. Wanneer de politie een inval doet bij een bar die geen vergunning heeft en 82 mensen arresteert breken er gewelddadige rellen uit. Pas vijf dagen later komt er een einde aan het geweld. Uiteindelijk komen 39 mensen om het leven en enkele honderden raken gewond.

De film is gebaseerd op waar gebeurde feiten en met iemand als Bigelow achter de camera weet je meteen dat het een intens drama zal worden. De hoofdrol in de film wordt gespeeld door John Boyega. Hij speelt de rol van Melvin Dismukes, een zwarte veiligheidswacht die zich probeert op afstand te houden van de escalerende spanning en onlusten in Detroit, nadat de politie in aanvcaring kwam met de zwarte gemeenschap in de ‘12th Street Riot’ in 1967. Maar hij hoort schoten op het nabijgelegen Algiers Motel en ontdekt drie zwarte mannen die door de politie zijn gedood en negen andere mensen (zeven zwarte mannen en twee witte vrouwen) die brutaal werden geslagen. Vervolgens wordt hij in een ondervragingsruimte gezet, waar de detectives hem op de rooster leggen en de schuld voor de sterfgevallen in zijn schoenen proberen te schuiven. Hier tevens een korte clip van de man in kwestie.

Boyega wordt bijgestaan door ondermeer John Krasinski, Will Poulter, Algee Smith, Jason Mitchell, Hannah Murray en Kaitlyn Dever. En net zoals bij The Hurt Loicker koos Bigelow er voor om alles op te nemen met 4 simultaan draaiende camera’s en alle sets volledig uit te lichten. Zo krijgen de acteurs meer acteerruimte en “vrij spel” en heb je meteen een iets documentair karakter in tegenstelling tot elke scène te gaan knippen met close-up shots.

Het script van de film is opnieuw afkomstig van Mark Boal, met wie ze eerder had samengewerkt voor The Hurt Locker (2008) en Zero Dark Thirty (2012).

Het zal zonder enige twijfel een raciaal geladen film zijn. Ik ben in ieder geval benieuwd naar het resultaat. Op 11 oktober 2017 komt de film bij ons in de bioscoop.

 


*** Detroit trailer ***

1 Comment

  1. Damien

    Staat op mijn lijstje van films die ik wil zien. Wel spijtig dat het nog zo lang wachten is.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *